Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Home ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΠΕΝΕΝ: Φόρτωση Ε/Γ – Ο/Γ πλοίων – Εάν δεν παρθούν μέτρα θα θρηνήσουμε θύματα!
ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΠΕΝΕΝ: Φόρτωση Ε/Γ – Ο/Γ πλοίων – Εάν δεν παρθούν μέτρα θα θρηνήσουμε θύματα!

Η Πανελλήνια  Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού ζητά την παρέμβαση της ηγεσίας του ΥΝΑΝΠ όπως και των διοικήσεων Οργανισμών Λιμένων για την τήρηση των προβλεπόμενων όσον αφορά  στις φορτώσεις φορτηγών(επικαθημένων, τρέιλερ, συρόμενων). Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ:

 

Η κατάσταση που διαμορφώνεται σε διάφορα λιμάνια της χώρας μας αναφορικά με τις συνθήκες φόρτωσης των οχημάτων και κυρίως των φορτηγών (επικαθήμενων, τρέιλερ, συρόμενων κλπ) εξελίσσεται σε τεράστιο κίνδυνο για την ασφάλεια και τη ζωή των Ναυτεργατών.

 

Σύμφωνα με στοιχεία ελέγχου που έχει διενεργήσει η Ένωση μας στα λιμάνια Κρήτης και Πειραιά διαμορφώνεται ένα εκρηκτικό, επικίνδυνο σκηνικό που επικρατεί ο συνωστισμός, η ένταση και η πίεση του χρόνου για την φόρτωση των φορτηγών…

 

Αιτία είναι ότι οι μεταφορικές εταιρίες καθυστερούν την αναχώρηση των φορτηγών τους από τα θερμοκήπια με αποτέλεσμα να προσέρχονται αυτά μέχρι και την ώρα κανονικής αναχώρησης των πλοίων  (πχ Ηράκλειο) και στη φάση αυτή πρέπει υποχρεωτικά να περάσουν για ζύγιση των φορτίων από την πλάστιγγα και η καθυστέρηση γίνεται αλυσίδα αφού σειρά φορτηγών συνωστίζονται ποιό από αυτά θα περάσει τον καταπέλτη του πλοίου…

 

Το απαράδεκτο αυτό τριτοκοσμικό και επικίνδυνο φαινόμενο προκαλεί αρρυθμίες, ένταση, ένα διαρκές τρέξιμο προκειμένου η καθυστέρηση στον απόπλου να μην ξεπεράσει την μισή ώρα και επιβληθούν κυρώσεις στον Πλοίαρχο!

 

Η ευθύνη για αυτή τη χαώδη κατάσταση δεν συνδέεται κατά οποιοδήποτε τρόπο με το πλήρωμα το οποίο καλείται κάτω από αφόρητες συνθήκες να καταφέρει το ακατόρθωτο – θέτοντας την ασφάλεια του σε κίνδυνο…

 

Διευκρινίζουμε ότι σύμφωνα με τα ισχύοντα περί φόρτωσης οχημάτων από τον Γενικό Κανονισμό Λιμένα αριθμ. 14 (Υπουργική Απόφαση αριθ. Υ.Α.3131.1/15/1996, ΦΕΚ 5/Β/14-1-1997, άρθρο 5 παράγραφος 3) αναφέρεται ότι «τα μεγάλα φορτηγά – λεωφορεία- μηχανήματα κλπ πρέπει να ευρίσκονται στην αποβάθρα φόρτωσης 2 ώρες πριν από τον προγραμματισμένο απόπλου των πλοίων..

 

Στο άρθρο 12 παρ. 5 υποχρεώσεις οδηγών οχημάτων προβλέπεται «κατά την άφιξη τους στο χώρο του λιμένα προς φόρτωση, συμμορφώνονται με ακρίβεια στις οδηγίες των Λιμενικών οργάνων και ακολουθούν την προτεραιότητα που καθορίζουν οι υπεύθυνοι για τα λιμάνια».

 

Στα λιμάνια Πειραιά και Κρήτης επίσης διαπιστώνεται ένα ακόμη πρόβλημα, οδηγοί οχημάτων προφανώς κατ’ εντολή των μεταφορικών εταιριών αρνούνται την μετακίνηση των οχημάτων στο γκαράζ των πλοίων αναμένοντας να μπουν στο τέλος.. και αυτό για να κερδίσουν χρόνο αναχώρησης στο λιμάνι προορισμού αφού τα φορτηγά αυτά θα προπορεύονται κατά την έξοδο τους από τα πλοία…

 

Πολλές φορές ιδιοκτήτες των φορτηγών οχημάτων  στρέφονται κατά μελών του πληρώματος, τους απειλούν ή και τους προπηλακίζουν και κάτω από αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες πίεσης, στρες, εκφοβισμού σημειώνονται εντός του γκαράζ ατυχήματα (υλικές ζημιές οχημάτων) για τα οποία καλούνται να πληρώσουν τα μέλη του πληρώματος!

 

Απ’ όλα τα παραπάνω αναφερόμενα προκύπτει ότι οι διαδικασίες και τα μέτρα φόρτωσης που συνδέονται με την ασφάλεια των μελών του πληρώματος, καταστρατηγούνται με αποτέλεσμα καθημερινά να ελλοχεύει ο κίνδυνος  πρόκλησης ατυχήματος και οι συνθήκες εργασίας για το πλήρωμα να είναι επισφαλείς και εξαιρετικά επικίνδυνες!

 

Καλούμε τον Υπουργό ΕΝ, την ιεραρχία του ΛΣ, τους κατά τόπους οργανισμούς Λιμένων και τις Λιμενικές Αρχές να διασφαλίσουν τους όρους και τους κανόνες ασφαλείας για την φόρτωση και των εργασιακών δικαιωμάτων των Ναυτεργατών που ασύστολα ποδοπατούνται!

 

Είναι κατεπείγον να ληφθούν άμεσα μέτρα προκειμένου να μην θρηνήσουμε θύματα από την άθλια κατάσταση!

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Φωτογραφία: Λιμάνι Ηρακλείου, πολλά φορτηγά σε αναμονή για να εισέλθουν στο πλοίο  την ώρα που αυτό έπρεπε να αναχωρεί..

Related Articles

«Σταύρος Νιάρχος»: Σε πλήρη επαναλειτουργία η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή της χώρας

Μετά από 13 χρόνια η δεξαμενή Νο 3 (AFRAMAX), η μεγαλύτερη πλωτή...

Χρήστος Στυλιανίδης: «Η ασφάλεια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών είναι για μας στο ΥΝΑΝΠ πρώτη προτεραιότητα»

Η ομιλία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστου Στυλιανίδη στο σεμινάριο...

Ανανέωση Θητείας Εκπροσώπου Ελλάδος στο Θεσμό “IMO Goodwill Maritime Ambassador”

Στο πλαίσιο του θεσμού του «Ναυτιλιακού Πρεσβευτή» (ΙΜΟ Goodwill Maritime ν Ambassador)...

Ενίσχυση των δεσμών της HELMEPA με την Αμερικανική Ακτοφυλακή και ναυτιλιακούς ηγέτες στην WashingtonDC

Η πολυπληθέστερη αντιπροσωπεία μελών της HELMEPAπου ταξίδεψε στις ΗΠΑ συμμετείχε σε μια...