Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Home ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΥΝΑΝΠ: 11 νέα πλωτά ασθενοφόρα θα προστεθούν στο Λιμενικό Σώμα
ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΥΝΑΝΠ: 11 νέα πλωτά ασθενοφόρα θα προστεθούν στο Λιμενικό Σώμα

Στην προμήθεια έντεκα νέων περιπολικών σκαφών με υγειονομικό εξοπλισμό προχωρά το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής μέσω χρηματοδότησης ύψους € 6,6 εκατ. που έχει εξασφαλιστεί από το Ταμείο για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Συνόρων 2021-2027.
Τα έντεκα αυτά νέα σκάφη θα διατεθούν στις Λιμενικές Αρχές: Θάσου, Ψαρών, Άγιου Ευστράτιου, Φούρνων, Κέας, Λειψών, Κάσου, Βόρειας Εύβοιας, Χώρας Σφακίων, Ιεράπετρας και Ζακύνθου.
Ως προς τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά θα διαθέτουν σύγχρονο μηχανολογικό, ναυτιλιακό εξοπλισμό ενώ θα περιλαμβάνουν και ειδικό διαμορφωμένο θάλαμο ασθενών με σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό.
Αυτός ο εξοπλισμός θα δίνει τη δυνατότητα στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή να προσφέρει υψηλότερου επιπέδου υπηρεσίες στην κοινωνία και να αυξάνει το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων των (ακριτικών πολλές φορές) νησιών.
Τα νέα σκάφη στις περιοχές που θα διατεθούν θα επιτελέσουν τον διττό τους ρόλο που είναι να περιπολούν στα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας, αλλά και να αναλαμβάνουν καθημερινά σχεδόν τη διακομιδή ασθενών, εκεί όπου άλλα μέσα αδυνατούν να προσφέρουν την πολύτιμη γέφυρα μεταφοράς η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το έτος 2022 έγιναν 1830 διακομιδές ασθενών από τα νησιά εκ των οποίων οι 1014 έγιναν με ιδιωτικά σκάφη, οι 515 με τα πλωτά ασθενοφόρα του Λ.Σ. και οι 301 με συμβατικά σκάφη του Λ.Σ. Επισημαίνουμε ότι η επιλογή του μέσου (σκάφος Λ.Σ., ιδιωτικό σκάφος, ελικόπτερο, αεροπλάνο) με το οποίο ο ασθενής θα διακομιστεί είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του ΕΚΑΒ.
Όπως είναι γνωστό το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή διαθέτει σήμερα έναν στόλο οκτώ περιπολικών σκαφών με υγειονομικό εξοπλισμό που έχουν ναυπηγηθεί στην Ελλάδα, σύμφωνα με προδιαγραφές που εκπονήθηκαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής με τη συνδρομή του Ε.Κ.Α.Β. και της Υγειονομικής Υπηρεσίας του Υ.ΝΑ.Ν.Π.

Related Articles

Emissions performance is a crucial business factor

At one time, shipping was easy. Fuel was selected based on cost,...

BIMCO adopts SHIPMAN 2024

BIMCO adopts SHIPMAN 2024 The updated version of SHIPMAN, BIMCO’s widely used...

YES FORUM: Grand Open Day

Ένα από τα μεγαλύτερα Open Days του YES Forum είναι εδώ και...

«Σταύρος Νιάρχος»: Σε πλήρη επαναλειτουργία η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή της χώρας

Μετά από 13 χρόνια η δεξαμενή Νο 3 (AFRAMAX), η μεγαλύτερη πλωτή...