Παρασκευή , 22 Σεπτέμβριος 2023
Home ΝΑΥΤΙΛΙΑ Κλειστή η θαλάσσια έξοδος προς τη Μαύρη Θάλασσα- Η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία
ΝΑΥΤΙΛΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλειστή η θαλάσσια έξοδος προς τη Μαύρη Θάλασσα- Η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία

Από το Ναυτικό  Επιμελητήριο Ελλάδος:

Η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία, βάζοντας τέλος σε μια σημαντική πρωτοβουλία για τη διατροφική επάρκεια σε παγκόσμιο επίπεδο. Σημειώνεται πως η συμφωνία Black Sea Grain Initiative (BSGI) εξασφάλισε, από την 1η Αυγούστου 2022 μέχρι και σήμερα, την ασφαλή διέλευση, μέσω της Μαύρης Θάλασσας, σχεδόν 33 εκ. τόνων εξαγωγών από τις καλλιέργειες της Ουκρανίας, του κορυφαίου προμηθευτή δημητριακών και φυτικών ελαίων διεθνώς.
 
Η ανακοίνωση, η οποία ήρθε ακριβώς πριν την έναρξη της συγκομιδής στην Ουκρανία και το πρόσφατο πλήγμα της γέφυρας που συνδέει τη Χερσώνα με την Κριμαία, δημιουργεί ανησυχίες για τον αντίκτυπο στην παγκόσμια τιμή σιτηρών και επεξεργασμένων προϊόντων όπως τα άλευρα, επιβαρύνοντας αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής κ.α. Ταυτόχρονα, ενδέχεται να επηρεάσει τη ναυλαγορά ξηρού φορτίου, μετά το κλείσιμο μιας σημαντικής εξαγωγικής αρτηρίας σιτηρών.

Αξίζει να αναφερθεί πως οι νέες εξελίξεις φανερώνουν πρόθεση κλιμάκωσης του πολέμου και διαταράσσουν ορισμένες γεωπολιτικές ισορροπίες, που είχαν διασφαλιστεί από τη διεθνή κοινότητα προς όφελος του παγκόσμιου καταναλωτή.

#HellenicChamberofShipping #MaritimeHellas #BlackSeaGrainInitiative #BlackSeaGrainDeal #MaritimeIndustry

Related Articles

BLACK  ROPE: ΣΧΟΙΝΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

 Από την Πολυεθνική εταιρεία Black Rope Ασφάλεια στο μέγιστο Το #Anti #Snap...

UK P&I Club Weekly Roundup

UK Club Weekly A weekly round-up of the latest news and advice...

ΈΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ “Europe gets dark without Shipping”

“Europe gets dark without Shipping”  Διοργάνωση κοινής εκδήλωσης στις Βρυξέλλες για το...

Lars Tvede at London International Shipping Week

Last week Lars Tvede spoke at the V. London International Shipping Week 2023 event about...