Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024
Home ΝΑΥΤΙΛΙΑ Navarone: Ηγέτιδα εταιρεία στο ξηρό φορτίο
ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Navarone: Ηγέτιδα εταιρεία στο ξηρό φορτίο

H Navarone S.A. ασχολείται με τη διαχείριση πλοίων ξηρού φορτίου για περισσότερα από 50 χρόνια. Η μακροχρόνια δραστηριοποίηση και προσήλωση σε αυτόν τον τομέα συντέλεσε στην υψηλή τεχνογνωσία και τη βέλτιστη ποιοτική και ποσοτική απόδοση. Τα τελευταία 25 χρόνια έχει αποκτήσει επιπλέον εξειδίκευση στο Ice Navigation και τις λίμνες του Καναδά (Great Lakes).

Τα προαναφερθέντα, σε συνδυασμό με την ανθρωποκεντρική διοίκηση και την οικονομική της πολιτική, τοποθετούν τη Navarone ανάμεσα στις πρωτοπόρες επιχειρήσεις της σύγχρονης ελληνικής ναυτιλίας και συντελούν στο να συγκεντρώνει την εκτίμηση της εγχώριας αλλά και της παγκόσμιας αγοράς.

Με στραμμένο το βλέμμα στις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις, ο Ορέστης Γκιόκας, Πρόεδρος της Navarone S.A., αναλύει τα επόμενα βήματα της εταιρείας σε ένα πράσινο μέλλον.

Ο κ. Γκιόκας ξεκίνησε τη ναυτιλιακή του πορεία από τις σπουδές του στα οικονομικά στο Αμβούργο της Γερμανίας, ενώ τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα έγιναν με την ιδιότητα του ναυλομεσίτη, ειδικότητα που ακολούθησε επί σειρά ετών σε αναγνωρισμένο ναυλομεσιτικό γραφείο. Αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα για να ιδρύσει την εταιρεία Nava Yachts, πλοιοκτήτρια εταιρεία 30 ιδιόκτητων τουριστικών σκαφών.

Παράλληλα, εργάστηκε στην οικογενειακή επιχείρηση Navarone S.A., αρχικά ως διευθυντής και στη συνέχεια ως διευθύνων σύμβουλος. Σήμερα, ως αποκλειστικός μέτοχος της Navarone S.A., κατέχει τη θέση του Προέδρου και CEO της εταιρείας. Το βαρύ “ναυτιλιακό” βιογραφικό του κ. Γκιόκα φαίνεται πως εμπνέει και την επόμενη γενιά, καθώς ήδη είναι έκδηλο το ενδιαφέρον των νεότερων μελών της, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους, να αναλάβουν καθήκοντα και να συνεχίσουν το έργο της Navarone S.A.

Σε ποιες κινήσεις έχει προβεί η Navarone για να ανταποκριθεί στις νέες πράσινες και ψηφιακές επιταγές της νέας εποχής της ναυτιλίας;

Η εταιρεία μας έχει ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες της νέας εποχής για μείωση των εκπομπών και κατανάλωσης ενέργειας και τελεί σε πλήρη συμμόρφωση. Τεχνικές παρεμβάσεις όπως η διαμόρφωση της προπέλας των πλοίων βάσει μελέτης για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης και του θορύβου, η εφαρμογή επίστρωσης σιλικόνης στην επιφάνειά τους, καθώς και η αντικατάσταση όλου του παλαιού τύπου φωτισμού των πλοίων μας με Led, είναι μόνo μερικές από τις τροποποιήσεις/αναβαθμίσεις στις οποίες έχουμε προβεί, ύστερα από επιστάμενες μελέτες και εξειδικευμένη καθοδήγηση.

Όσον αφορά το ψηφιακό μας αποτύπωμα, σε συνάρτηση με την τάση των μοντέλων διαχείρισης της εποχής μας αλλά και του μέλλοντος, συνεργαζόμαστε και επιλέγουμε συνειδητά προμηθευτές που δραστηριοποιούνται με γνώμονα τη βιωσιμότητα.

H Dell, ως προμηθευτής μας για παράδειγμα, ακολουθεί το μοντέλο “NET 0”, ελαχιστοποιώντας τις συσκευασίες και τα απορρίμματα. Η αναβάθμιση των servers της εταιρείας μας καθώς και των περιφερειακών συστημάτων, βάσει του πενταετούς προγράμματος που ακολουθούμε, πετυχαίνει, πέρα από τη βελτίωση της απόδοσης, χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Το στρατηγικό μας σχέδιο ψηφιοποίησης για τα επόμενα 3 χρόνια έχει ως πλάνο την ενσωμάτωση των βασικών επιχειρησιακών διαδικασιών μας στο Cloud, σε συνδυασμό με τη λειτουργικότητα προηγμένων τεχνολογιών Cyber Security. Καλωσορίζουμε, λοιπόν, τη νέα εποχή των δεδομένων με ένα πλήρως ανεπτυγμένο εργαλείο Business Analytics and Intelligence, το οποίο θα συνεχίσουμε να επεκτείνουμε με στόχο τη μετατροπή των ακατέργαστων δεδομένων σε γνώση.

Ποιοι είναι οι στόχοι και το στρατηγικό σχέδιο για το επόμενο διάστημα;

Οι στόχοι της Navarone S.A. κινούνται στις εξής τρεις κατευθύνσεις:

– Επέκταση της παροχής υπηρεσιών μας σε άλλες χώρες.

- Επέκταση του ιδιόκτητου στόλου μέσω νέων αγορών.

- Ναυπήγηση νέων πλοίων με στρατηγικούς επενδυτές.

Πώς εκτιμάτε την αγορά των φορτηγών, δεδομένων των μεγάλων αυξομειώσεων που παρατηρήθηκαν στα ναύλα το προηγούμενο διάστημα; Είναι σε τροχιά σταθεροποίησης;

Είμαι επιφυλακτικά αισιόδοξος. Τόσο οι νέοι κανονισμοί, που περιορίζουν την ταχύτητα των πλοίων, όσο και το γεγονός ότι οι παραλαβές των new buildings το 2024 αναμένονται χαμηλότερες σε σχέση με προηγούμενα έτη, εκτιμώ πως θα συντελέσουν στο να επέλθει ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Η προσδοκία για σταθερότητα είναι αμφίβολη δεδομένων των παγκόσμιων εξελίξεων και του συνεχιζόμενου πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ωστόσο η ελληνική ναυτιλία έχει αποδείξει ότι καταφέρνει να βγαίνει κερδισμένη μέσα από τις αντιξοότητες, επιδεικνύοντας ευελιξία, δυναμισμό και στρατηγικά σωστές αποφάσεις.

Πού έχετε στραμμένο το ενδιαφέρον στις γεωπολιτικές και ενεργειακές εξελίξεις αυτό το διάστημα;

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως οι γεωπολιτικές και ενεργειακές εξελίξεις επηρεάζουν την πορεία του κόσμου και τις στρατηγικές πολιτικές των επιχειρήσεων καθοριστικά.

Το τελευταίο διάστημα η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι η επιβολή των ολοένα αυξανόμενων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας αλλά και της Κίνας από τη Δύση, οι οποίες έχουν πολλαπλές συνέπειες και παράπλευρες επιπτώσεις στην παγκόσμια ναυτιλία και στον ελληνικό εφοπλισμό. Ως εκ τούτου, το βλέμμα μας είναι στραμμένο στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, όχι μόνο λόγω της επιβολής των κυρώσεων, αλλά και της 20ετούς αποκλειστικής εκπροσώπησης της Νavarone S.A. από τα δύο manning agencies μας στην Ουκρανία. Είμαστε υπερήφανοι διότι οι συντονισμένες προσπάθειες και ο εξαιρετικά αποτελεσματικός μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων μας επέτρεψαν πρωτίστως να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας, αλλά και να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες. Παρακάμπτοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε, διασφαλίσαμε τη συνέχιση των δραστηριοτήτων μας παρά τις εκτεταμένες επιπτώσεις σε εγχώριο αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.

Πηγή Capital.gr  https://www.capital.gr/

Related Articles

Η Thenamaris Ships Management Inc. συμμετέχει στην ημέρα καριέρας ΔΥΠΑ

Thenamaris Ships Management Inc. We are thrilled to announce our participation as...

CARELL SA: What is the process of the emergency ship repairs at sea?

FAQ Friday: In urgent repair scenarios, our swift action minimizes downtime and...

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Εκ νέου πρόεδρος της Διεθνούς Ναυτικής Ενώσεως εν Ελλάδι

Ανακοίνωση Τύπου της Διεθνούς Ναυτικής Ενώσεως εν Ελλάδι Αξιότιμες Κυρίες και αξιότιμοι...