Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024
Home ΕΛΛΑΔΑ Δ. Γαβαλάκης : Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες για την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ
ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δ. Γαβαλάκης : Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες για την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ

Για τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται ώστε να λάβει κάποιος πολίτης την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ, εφόσον έχει ασφαλίσει την κατοικία του, μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Δημήτρης Γαβαλάκης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 και την εκπομπή “Τρίποντο στην Οικονομία” με τον Χάρη Ντιγριντάκη, στις 26/7/2023.

Τα σημεία που πρέπει να προσέξουν οι πολίτες, όπως εξήγησε, είναι κυρίως τρία. Πρώτον, θα πρέπει το ακίνητο να είναι ασφαλισμένο και για σεισμό και για φωτιά και για πλημμύρα. Χρειάζεται επομένως να ελεγχθεί, σε συνεργασία με τους ασφαλιστικούς τους πράκτορες, αν το συμβόλαιο περιλαμβάνει και τις τρεις παροχές, διαφορετικά θα πρέπει να τροποποιηθεί.

Δεύτερον, δεν πρέπει να υπολείπεται η αξία της ασφάλισής τους τα 1.000 ανά τετραγωνικό σαν ελάχιστη αξία αντικατάστασης και τρίτον η έκπτωση ισχύει αν το ακίνητο είναι ασφαλισμένο για ολόκληρο το έτος. Παραταύτα, ακόμη και αν ένα ακίνητο ασφαλιστεί τώρα, η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ του 2024 θα είναι αναλογική.

Ο κ. Γαβαλάκης χαρακτήρισε σημαντική αλλά όχι και τόσο τολμηρή, ως προς το ποσοστό της έκπτωσης, την εν λόγω παρέμβαση της Πολιτείας, σημειώνοντας ότι η παροχή αυτού του κινήτρου στους πολίτες αποτελούσε και πάγιο αίτημα του Ε.Ε.Α. από το 2019.

Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη παροχής πρόσθετων φορολογικών κινήτρων και για άλλους τομείς ασφαλίσεων, μεταξύ των οποίων ο συνταξιοδοτικός, κάτι που ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως αποτυπώθηκε και στις δύο πολύ ενδιαφέρουσες μελέτες του Ε.Ε.Α. με το ΕΙΑΣ και το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Ο στόχος, όπως τόνισε, είναι η προστασία του πολίτη και στο απρόοπτο, όπως είναι οι φυσικές καταστροφές, και στο μελλοντικά προγραμματισμένο, όπως είναι η συνταξιοδότηση.

Στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης, ερωτηθείς σχετικά με την πορεία του τουρισμού και τη συμβολή του στην επιχειρηματικότητα ο Γενικός Γραμματέας του Ε.Ε.Α. έκανε λόγο για “πολύ θετικό πρόσημο, ειδικά σε περιοχές όπως το κέντρο της Αθήνας”. Αναφέρθηκε ακόμη στο project του Ε.Ε.Α. “Agora Athens” που αφορά στη δημιουργία ενός ανοικτού κέντρου εμπορίου στο εμπορικό ιστορικό κέντρο, που στόχο έχει να αυξήσει την αγοραστική κίνηση στην περιοχή Πλάκας – Μοναστηρακίου, να ενισχύσει τον τουρισμό και να ενδυναμώσει την τοπική απασχόληση.

Ακούστε τη συνέντευξη: https://www.eea.gr/

Related Articles

Μελίνα Τραυλού, Πρόεδρος ΕΕΕ: «Ως ελληνικός εφοπλισμός συμβάλλουμε με έργα που θα προσφέρουν ακόμα καλύτερες υποδομές και υπηρεσίες

Εκδήλωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την παρουσίαση του σχεδίου αποκατάστασης...

Απάντηση του ΥΝΑΝΠ σε δηλώσεις του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Στέφανου Κασσελάκη

Απάντηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε δηλώσεις του Αρχηγού της...

Το νέο Μανιφέστο για το ευρωπαϊκό εμπόριο της περιόδου 2024-2029

Το νέο Μανιφέστο για το ευρωπαϊκό εμπόριο της περιόδου 2024-2029   Το Εμπορικό...

Επιστημονική Εκδήλωση της Ομάδας Δικαιοσύνης του ICCWOMENHELLAS για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Επιστημονική Εκδήλωση της Ομάδας Δικαιοσύνης του ICCWOMENHELLAS για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο...