Τετάρτη , 1 Μάιος 2024
Home ΕΛΛΑΔΑ Εργασιακό: Εξαήμερη εργασία, 13ωρο και συμβάσεις μηδενικού ωραρίου – Όλες οι μεγάλες αλλαγές στα εργασιακά
ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εργασιακό: Εξαήμερη εργασία, 13ωρο και συμβάσεις μηδενικού ωραρίου – Όλες οι μεγάλες αλλαγές στα εργασιακά

Τη δυνατότητα 6ήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, με προσαυξημένο κατά 40% ημερομίσθιο, προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται από ώρα σε ώρα να δοθεί προς δημόσια διαβούλευση.

Ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ παρουσίασε τους βασικούς άξονες, που στόχο έχουν, όπως είπε, την αντιμετώπιση της ανασφάλιστης και μαύρης εργασίας, δημιουργώντας τις βάσεις για καθαρές σχέσεις μεταξύ εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη θέσπιση των συμβάσεων των λεγόμενων «μηδενικών ωρών εργασίας», όπου ο εργαζόμενος καλείται να προσφέρει έκτακτη εργασία, όπως σε εταιρείες catering.

Στο εξής ο εργοδότης 24 ώρες πριν θα πρέπει να δηλώνει στο ΕΡΓΑΝΗ και να ενημερώνει τον εργαζόμενο για όρους στη βάση σύμβασης Εργασίας.

Με το νομοσχέδιο προβλέπονται ακόμη παρεμβάσεις που νομιμοποιούν την εργασία με σύμβαση σε δεύτερο εργοδότη και με ανώτατη συνολική ημερήσια απασχόληση τις 13 ώρες, τη μείωση του χρόνου δοκιμαστικής περιόδου για τη λήψη αποζημίωσης στους 6 από τους 12 μήνες, τα πρόστιμα για την υποδηλωμένη εργασία γίνονται από 500 ευρώ, 10.500 ευρώ σε όσες επιχειρήσεις χρησιμοποιήσουν την ψηφιακή κάρτας εργασίας, ενώ υπάρχουν και διατάξεις με τις οποίες ελαφρύνονται από το γραφειοκρατικό κόστος στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Ειδικά για την εργασία κατά την 6η ημέρα της εβδομάδας, σύμφωνα με πληροφορίες, έρχεται να λύσει ένα σύνηθες πρόβλημα που υπάρχει στις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με εναλλασσόμενες βάρδιες. Σε αυτές, οι εργαζόμενοι υπογράφουν συμβάσεις 5ήμερης εργασίας και εργάζονται 6η μέρα, κατ’ εξαίρεση, με την επίκληση, από πλευράς του εργοδότη, φόρτου εργασίας.

Πλέον, με την προωθούμενη ρύθμιση οι εργαζόμενοι θα μπορούν να υπογράφουν σύμβαση 6ήμερης εργασίας και η απασχόληση κατά την 6η ημέρα θα είναι με ημερομίσθιο αυξημένο κατά 40%. Στις έκτακτες περιπτώσεις, το μεροκάματο ήταν αυξημένο κατά 30%.

Η 6ήμερη εργασία θα πρέπει να προδηλώνεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και δεν θα υπάρχει δυνατότητα υπέρβασης των 8 ωρών ημερησίως.

 

Πηγή: euro2day.gr

Related Articles

Κώστας Λυμπουσάκης: Εκφράζουμε την πλειοψηφία των εταιρειών των ρυμουλκών και των ναυαγοσωστικών

Του Σάββα  Αθανασίου Διχασμένες είναι οι εταιρείες που διαχειρίζονται ρυμουλκά και ναυαγοσωστικά,...

Περιθώριο τουλάχιστον 2 ετών ζητούν οι πλοιοκτήτες των υπό ελληνική σημαία ρυμουλκών πλοίων

Παράταση προσαρμογής στα νέα δεδομένα Σειρά προβλημάτων στις διατάξεις του Κανονισμού περί...

Ευάγγελος Κορκίδης: Πασχαλινό…πορτοφόλι 2024

Από τον Ευάγγελο  Κορκίδη Οι τιμές στα τρόφιμα συνεχίζουν να πιέζουν τους...

Black Rope and Green Award Foundation partner to enhance safe and sustainable mooring

We are glad to become the newest Incentive Provider of Green Award Foundation‘s Network....