Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024
Home ΝΑΥΤΙΛΙΑ Grid Shipping & Capital Ltd: Dry cargo πορεία & εξέλιξη στις τιμές ναύλων
ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Grid Shipping & Capital Ltd: Dry cargo πορεία & εξέλιξη στις τιμές ναύλων

Grid Shipping & Capital Ltd. 

 

Τοποθέτηση του εφοπλιστή Δρ. Παναγιώτη Φασουλή (PhD) ιδιοκτήτη της πλοιοκτήτριας ναυτιλιακής εταιρείας φορτηγών πλοίων Grid Shipping & Capital Ltd.    .

Σύμφωνα με ναυλομεσιτικούς οίκους διεθνούς εμβέλειας όσον αφορά για την ναυλαγορά dry cargo που δραστηριοποιείται και η εταιρεία μας, να σημειώνουμε ότι παρά τις έντονες βροχοπτώσεις που καθυστέρησαν τη συγκομιδή σόγιας στη Βραζιλία, με τις εξαγωγές να είναι μειωμένες κατά 31% σε ετήσια βάση τους πρώτους 2 μήνες του 2023, οι εξαγωγές της χώρας αναμένεται να αυξηθούν απότομα τους επόμενους μήνες καθώς η Βραζιλία βρίσκεται σε καλό δρόμο για συγκομιδή ρεκόρ, προβλέποντας ότι η φετινή συγκομιδή σόγιας θα φτάσει τους 152,9 εκατομμύρια τόνους, αυξημένη κατά περίπου 20% σε σύγκριση με το 2022. Όλο αυτό μας δημιουργεί μια θετική αίσθηση για άμεση αύξηση της ναυλαγοράς μέσα στο υπόλοιπο 2023. Σε παλαιότερη τοποθέτηση μου έχω αναφέρει ότι στο δεύτερο μισό του 2023 αναμένω μια διόρθωση των ναύλων ξηρού φορτίου και διόρθωση τους προς τα πάνω. Παραμένω αισιόδοξος ότι μετά το τέλος του καλοκαιριού θα δούμε βελτίωση.

Επιπλέον σημαντικό για το dry cargo και τα πλοία του στόλου μας στο να επιτραπεί η περεταίρω ανάπτυξή μας είναι κατά την προσωπική μου θέση, η Κίνα η οποία φαίνεται να επιστρέφει στο παιχνίδι παρά την ανακοίνωση για τον χαμηλότερο στόχο ανάπτυξης του ΑΕΠ εδώ και δεκαετίες. Κατά τους πρώτους 2 μήνες του 2023, οι εισαγωγές άνθρακα της Κίνας αυξήθηκαν κατά περίπου 70% σε 60 εκατομμύρια τόνους σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς οι εταιρείες κοινής ωφέλειας ανακατασκεύασαν τα αποθέματά τους για να ανταποκριθούν στις υψηλότερες απαιτήσεις μετά την εγκατάλειψη των πολιτικών μηδενικής Covid.

Να σημειώσουμε δε, σύμφωνα με διεθνή οίκο ναυλομεσιτών, ότι  η αγορά χύδην ξηρού φορτίου σύντομα θα ξεκινήσει να κινείται θετικά,  ενώ τα κέρδη του τομέα για τα μεγαλύτερου τονάζ πλοίων όπως τα capesize έχουν αυξηθεί κατά σημαντικό ποσοστό την τελευταία εβδομάδα.

Η εταιρεία μας με σταθερά βήματα και με πολύ προσοχή παρακολουθεί την αγορά και με στόχο την ανάπτυξη και την περεταίρω προσθήκη πλοίων στο στόλο της ετοιμάσει την επόμενη μέρα.

Είμαστε στην αγορά κοιτάμε και εξετάζουμε πλοία, βέβαια οι αξίες παραμένουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα στα second hand dry cargo vessels, θέλει υπομονή και επιμονή.

Αναμένουμε και προχωράμε.

Related Articles

Μανιός και Πνευματικός εισήχθησαν στο Πάνθεον της Ελληνικής Ναυτιλίας

Οι δύο Εισακτέοι για το 2023 ανεβάζουν τον αριθμό των μεγάλων μεγάλες...

Απάντηση του ΥΝΑΝΠ σε δηλώσεις του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Στέφανου Κασσελάκη

Απάντηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε δηλώσεις του Αρχηγού της...

H Capital-Executive Ship Management Corp. παρέλαβε τα νεότευκτα containerships «Avios» & «Astraios»

Η Capital-Executive Ship Management Corp., ανακοινώνει την επιτυχή παραλαβή των νεότευκτων πλοίων...