Παρασκευή , 1 Μάρτιος 2024
Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΒΕΠ: Απαιτείται διαρκής ενίσχυση των επιχειρήσεων-νοικοκυριών, δημοσιονομική πειθαρχία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΕΒΕΠ: Απαιτείται διαρκής ενίσχυση των επιχειρήσεων-νοικοκυριών, δημοσιονομική πειθαρχία

ΕΒΕΠ: «Στον προϋπολογισμό του 2024 εκτός από δημοσιονομική πειθαρχία και ενίσχυση των ευάλωτων, απαιτείται και στήριξη στις μικρές οικονομικές οντότητες της αγοράς»
Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις με τους στόχους του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τον προϋπολογισμό του 2024, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης επισημαίνει:
«Ο κρατικός προϋπολογισμός αποτελεί μια πυξίδα για την πορεία της ελληνικής Οικονομίας. Κεντρικός στόχος είναι να ανακτηθούν πλήρως οι απώλειες κατά 27% του ΑΕΠ και να επιστρέψει στα προ μνημονιακά επίπεδα του 2009 και στα 234 δις ευρώ, με ρυθμό ανάπτυξης 2,9%. Σε 63 δις ευρώ προϋπολογίζονται, αυξημένα κατά 4,9% και 1,6 δις ευρώ τα φορολογικά έσοδα του 2024 με συγκράτηση του πληθωρισμού στο 2,6% και υποχώρηση της ανεργίας σε 9-10%. Οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν 15% στα 12 δις ευρώ, τα τουριστικά έσοδα στα 21 δις ευρώ και οι εξαγωγές κατά 5,6%, σε αντίθεση με την ιδιωτική κατανάλωση που θα κινηθεί στο 1,3% από 2,9% το 2023. Ας ελπίσουμε ότι το 2024 δεν θα διαταραχθεί η ισορροπία της ελληνικής οικονομίας και η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς από εξωγενείς και άλλους παράγοντες. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα τερματισθούν οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία και την Μέση Ανατολή και ότι θα αποκλιμακωθεί περαιτέρω η ενεργειακή κρίση. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται προσοχή προκειμένου να μην γίνουν τα λάθη του παρελθόντος, αλλά και διαρκείς ενισχύσεις, όσο επιμένουν οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις, κυρίως στα τρόφιμα. Τέλος όσο για τις αλλαγές στη φορολόγηση των ατομικών μικρο-επιχειρήσεων δεν την θεωρούμε μεταρρύθμιση, τουλάχιστον στο πλαίσιο της ψηφιακής φορολογικής μετάβασης που μας έχει συνηθίσει η κυβέρνηση. Όσο για το επιπλέον ποσό των 600 εκατ. ευρώ, που απαιτούνται για την ενίσχυση δαπανών υγείας και παιδείας, προτείνουμε σε συνδυασμό με τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, το χτίσιμο του αφορολόγητου να υπολογίζεται, όχι με την συνολική αξία της απόδειξης, αλλά με το 24% του ΦΠΑ, ώστε να απαιτούνται για το ίδιο όριο αφορολόγητου ποσού, τετραπλάσιες αποδείξεις από όλους. Εάν μάλιστα εισπραχθεί το 1/4 της τρύπας του ΦΠΑ των 3,2 δις ευρώ τότε το οικονομικό επιτελείο θα συγκεντρώσει άμεσα, έμμεσους φόρους 800 εκ. ευρώ. Βεβαίως απαιτείται δημοσιονομική πειθαρχία για να μειωθεί το δημόσιο χρέος στο 152% και να εμφανίσουμε πρωτογενές πλεόνασμα 2,1%. Σαφώς χρειάζεται διαρκής ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών με επιπλέον 2,5 δις ευρώ, αλλά επίσης επιβάλλεται στήριξη στις μικρές οικονομικές οντότητες της αγοράς και τους αυτοαπασχολούμενους για να αναπτυχθούν σε βιώσιμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.»

Related Articles

Θαλάσσια ρύπανση στο λιμάνι του Πειραιά

Τις μεσημβρινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Τζελέπη, για ρύπανση από...

ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΛΕΣΧΗ ΠΕΙΡΑΙΑ: Γεύμα εργασίας με την Υπουργό Εργασίας

Η Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά φιλοξένησε την Τετάρτη, 21Φεβρουαρίου 2024, γεύμα εργασίας με...

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας-Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σε ισχύ θα τεθούν και σήμερα κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας,...

Β.Κορκίδης: Αυλαία των χειμερινών εκπτώσεων με υποτονική αγοραστική κίνηση

Από τον κ. Βασίλη Κορκίδη, πρόεδρο   ΕΒΕΠ και ΠΕΣΑ Αυλαία των χειμερινών...