Δευτέρα , 27 Μάιος 2024
Home SLIDER Η Ένωση Τραπεζικών & Χρηματοοικονομικών Στελεχών της Ελληνικής Ναυτιλίας επισκέφτηκε το ΥΝΑΝΠ
SLIDERΝΑΥΤΙΛΙΑ

Η Ένωση Τραπεζικών & Χρηματοοικονομικών Στελεχών της Ελληνικής Ναυτιλίας επισκέφτηκε το ΥΝΑΝΠ

“Συνάντηση του Δ.Σ. της Ένωσης Τραπεζικών & Χρηματοοικονομικών Στελεχών της Ελληνικής Ναυτιλίας με τον Υπουργό Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Ελλάδας”

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης συναντήθηκε με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστο Στυλιανίδη τη Δευτέρα 30/10/2023.

Η συνάντηση παρόντων όλων των μελών του Δ.Σ. της Ένωσης ξεκίνησε με μια σύντομη παρουσίαση της Ένωσης από τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Ξηραδάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στο σκοπό της επίσκεψης, που αποσκοπούσε τόσο με τη γνωριμία των παραβρισκόμενων όσο και με την ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις και προκλήσεις της χρηματοδότησης της Ελληνικής Ναυτιλίας, την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της θαλάσσιας οικονομίας και την προσέλκυση νέων χρηματοδοτικών οργανισμών. Κάνοντας μία ιστορική ανασκόπηση της πορείας της ναυτιλιακής χρηματοδότησης της Ελληνικής Ναυτιλίας τα τελευταία 20 χρόνια αναφέρθηκε στη μείωση των ναυτιλιακών χαρτοφυλακίων των ξένων τραπεζών μετά την κατάρρευση της LehmanBrothers, την άνοδο των Ελληνικών τραπεζών καθώς και τις υπάρχουσες εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης (εισαγωγή σε ξένα Χρηματιστήρια, Funds, leasinghouses) που έρχονται να συμπληρώσουν τα κενό της τραπεζικής αγοράς.

Ο Γενικός Γραμματέας κ. Κ. Οικονόμου τόνισε ότι οι Ελληνικές τράπεζες στηρίζουν τη ναυτιλιακή βιομηχανία αυξάνοντας συνεχώς τα χαρτοφυλάκιά τους τα οποία ανέρχονται συνολικά σε Δολλ.ΗΠΑ 14 δις ήτοι 27% της συνολικής ναυτιλιακής χρηματοδότησης της Ελληνικής ναυτιλίας.

Ο Υπουργός κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει ο ελληνόκτητος στόλος για τη διασφάλιση των ενεργειακών αναγκών της Ε.Ε. αλλά και τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της ναυτιλίας. Ο κ. Στυλιανίδης συμφώνησε με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ότι απαιτούνται ουσιαστικές επενδύσεις, καινοτόμες λύσεις και νέοι μηχανισμοί χρηματοδότησης που θα στηρίξουν την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας και τη σταδιακή ενεργειακή της μετάβαση.Ο κ. Ξηραδάκης τόνισε τη σημασία της αξιοποίησης των Ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων και τη συμμετοχή των Αναπτυξιακών τραπεζών στη στήριξη της ανανέωσης του στόλου της Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων, του Ακτοπλοϊκού στόλου και των βοηθητικών πλοιαρίων των Ελληνικών λιμένων και θαλασσών.

Ο Υπουργός εξέφρασε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την προσέλκυση κεφαλαίων για την αναγκαία ανανέωση αυτών των κλάδων με πλοία νεότερα και φιλικότερα προς το περιβάλλον και αναφέρθηκε στις σχετικές συζητήσεις του με τους αρμόδιους φορείς της Ε.Ε.

Κλείνοντας την συνάντηση ο Υπουργός κ. Στυλιανίδης ευχαρίστησε θερμά το Διοικητικό Συμβούλιο για την ενδιαφέρουσα συζήτηση και εξέφρασε την επιθυμία να ξανασυναντηθεί σύντομα με το Δ.Σ. προκειμένου να συμβάλλουν τα μέγιστα και οι δύο πλευρές στη στήριξη της Ελληνικής ναυτιλίας και των αναγκαίων επενδύσεων για την πράσινη μετάβαση του κλάδου.

 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Γιώργος Ξηραδάκης – Πρόεδρος, Κωνσταντίνος Οικονόμου –Γενικός Γραμματέας

Βασίλης Μαντζαβίνος -Α’ Αντιπρόεδρος,  Γιώργος Λάιος – Β’ Αντιπρόεδρος

Κατερίνα Φίτσιου- Ταμίας,

Κωνσταντίνος Ιωάννου – Αν. Γεν. Γραμματέας,

Κρυσταλλία Μαρκάκη – Μέλος Δ.Σ.

 

 

Σχετικά :

ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ: https://www.hellenicshipfinanciers.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

https://www.ynanp.gr

Related Articles

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ: Be a Captain for a day

Be a Captain for a day ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ...

6th International Conference on Maritime Education

“THE ASPECTS & CHALLENGES OF SUSTAINABILITY IN SHIPPING” ΄’Ωρα & Τοποθεσία 28...

Εκδήλωση ΕΒΕΠ “ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ-ΑΚΤΟΠΛΟΙΑ, ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΑΣ”

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΒΕΠ “ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ-ΑΚΤΟΠΛΟΙΑ, ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΚΑΙ...

Εντοπισμός και διάσωση 17 ατόμων νοτιοδυτικά της Παλαιόχωρας

Εντοπισμός και διάσωση 17 ατόμων νοτιοδυτικά της Παλαιόχωρας και σύλληψη του διακινητή...