Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024
Home ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΒΕΠ : Λέμε ΝΑΙ στην πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά ΟΧΙ σε επιπλέον “βάρη” στην ραχοκοκαλιά της οικονομικής ζωής στη χώρα μας
ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΒΕΠ : Λέμε ΝΑΙ στην πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά ΟΧΙ σε επιπλέον “βάρη” στην ραχοκοκαλιά της οικονομικής ζωής στη χώρα μας

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά στηρίζει κάθε προσπάθεια που έχει στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής αλλά και τη φορολογική δικαιοσύνη. Είναι όμως αντίθετο σε κάθε οριζόντιο μέτρο που θα επιφέρει επιπλέον “βάρη” στην ραχοκοκαλιά της οικονομικής ζωής στη χώρα μας.

Το φορολογικό σύστημα στη χώρα μας σίγουρα χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση και για να επιτευχθεί αυτό σίγουρα δεν είναι εύκολο μετά από στρεβλώσεις ετών που πρέπει να διορθωθούν. Σε καμία περίπτωση όμως το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο έχει σχεδιαστεί δεν πρόκειται να επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα που όλοι επιδιώκουμε.

Χρειάζονται σημαντικές διορθώσεις έτσι ώστε να αποφευχθούν ‘λουκέτα” σε όσους έβαλαν πλάτη στα δύσκολα χρόνια της κάθε κρίσης που χτύπησε τη χώρα μας.

Βρισκόμαστε λίγο πριν ολοκληρωθεί η χρήση 2023. Είναι αδύνατον να καταφέρουν να υιοθετηθούν τα μέτρα που προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο, είναι ελάχιστος ο χρόνος. Μέχρι να καθοριστούν όλες οι λεπτομέρειες θα έχει μείνει πολύ λίγος χρόνος για να καλύψουν οι φορολογούμενοι τυχόν διαφορά που θα έχουν από της μικρότερης αξίας αποδείξεις που θα έχουν συγκεντρώσει σε σύγκριση με αυτές που θα πρέπει βάσει της νέα ελάχιστης αμοιβή για να αποφύγουν την πρόσθετη φορολογία 22%. Παράλληλα θα πρέπει να επανεξεταστούν τα κριτήρια ετήσιου μέσου όρου τζίρου ανά ΚΑΔ και σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή του νέου φορολογικού συστήματος να τεθεί σε ισχύι από το νέο οικονομικό έτος 2024 και μετά καθώς και να εξετασθεί επιπλέον μείωση συντελεστή ΦΠΑ. Τέλος, να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος.

Η θέση του ΒΕΠ επί του φορολογικού συστήματος στην χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια είναι μια και ξεκάθαρη ‘ΕΣΟΔΑ – ΕΞΟΔΑ” ήτοι καθιέρωση ενός ενιαίου συστήματος φορολογίας εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα, μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις, με φορολόγηση του καθαρού εισοδήματος (έσοδα – έξοδα) για όλους.

Μόνο έτσι θα επιτευχθεί η μείωση της φοροδιαφυγής και η αύξηση των εσόδων θα δώσει τη δυνατότητα για περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών στο άμεσο μέλλον.

Σε κάθε περίπτωση το φορολογικό νομοσχέδιο αποτελεί «καλή ευκαιρία » για ουσιαστικές προτάσεις για υγιή και ισότιμο ανταγωνισμό, μείωση της φοροδιαφυγής, χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην άμεση και έμμεση φορολογία αλλά και περισσότερο κοινωνικό κράτος. Σαν φορείς που εκπροσωπούμε την επιχειρηματικότητα θα πρέπει στην προσπάθεια μας να διεκδικούμε ένα καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον να ασκούμε πιέσεις για μέτρα μείωσης της φοροδιαφυγής με κάθε εύλογο μέσο και κοινωνικό πρόσημο.

Related Articles

Συνάντηση Κ. Κατσαφάδου με τον Πρόεδρου του ΣΕΕΝ κ. Δ. Θεοδωράτου

Προκλήσεις και ακτοπλοϊκή κίνηση Οι προκλήσεις της ακτοπλοΐας, η πράσινη μετάβαση, η...

SPIRIT SUPPLIES: Τα μυστικά για το καλύτερο τσουρέκι!

Χρησιμοποιήστε φρέσκο αγελαδινό βούτυρο καλής ποιότητας. Επιλέξτε αλεύρι με μεγάλη περιεκτικότητα πρωτεΐνης,...

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά συνεδριάζει στις 29 Απριλίου

Ειδική συνεδρίαση του Σώματος,  θα πραγματοποιηθεί τη Μ. Δευτέρα 29-4-2024 και ώρα...