Τρίτη , 15 Σεπτέμβριος 2026
Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Γιάννης Μπρατάκος, Πρόεδρος ΕΒΕΑ: «Νέα εποχή σκληρότερου οικονοµικού και γεωστρατηγικού ανταγωνισµού στην οποία η Ευρώπη πρέπει να προσαρμοστεί»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιάννης Μπρατάκος, Πρόεδρος ΕΒΕΑ: «Νέα εποχή σκληρότερου οικονοµικού και γεωστρατηγικού ανταγωνισµού στην οποία η Ευρώπη πρέπει να προσαρμοστεί»

«Οι µέχρι τώρα δηλώσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ επιβεβαιώνουν ότι έχουµε µπει σε µια νέα εποχή σκληρότερου οικονοµικού -αλλά και γεωστρατηγικού- ανταγωνισµού, στην οποία η Ευρώπη πρέπει να προσαρµοστεί», τόνισε σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Απογευματινή» ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Γιάννης Μπρατάκος, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο επιβολής δασμών στο εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ. «Για πολλά χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση υπηρέτησε την ιδέα µιας παγκόσµιας συνεργατικής τάξης, στη βάση κοινών κανόνων και αξιών. Πλέον µετακινούµαστε σε ένα σύστηµα περισσότερο συναλλακτικό, που λειτουργεί στη λογική διαπραγµατεύσεων, αλλά και εκβιασµών», συμπλήρωσε ο κ. Μπρατάκος. «Θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι προετοιμασμένη, ώστε να απαντήσει με ανάλογο τρόπο σε έναν ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο. Να υπερασπιστεί αποφασιστικά – και σκληρά, εφόσον χρειαστεί – τα συμφέροντά της. Θα πρέπει να ανοιχτεί σε νέες αγορές πέρα από την Αμερική και να διερευνήσει συνεργασίες με νέους εμπορικούς εταίρους σε Ασία, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Θα πρέπει να εμβαθύνει την Ενιαία Αγορά και να άρει εμπόδια στο εμπόριο εντός της Ε.Ε. Κυρίως, πρέπει να προχωρήσει επιτέλους στις μεταρρυθμίσεις, που θα απελευθερώσουν την οικονομική ισχύ της ενωμένης Ευρώπης: να ενοποιήσει τις κεφαλαιαγορές της, να χρηματοδοτήσει νέες επενδύσεις, να μειώσει τον γραφειοκρατικό φόρτο των επιχειρήσεών της», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Related Articles

ΕΒΕΠ: Προτεραιότητα του ΥΠΑΝ είναι η διασφάλιση της Εθνικής Πρωτοβουλίας Μείωσης Τιμών

Το Ε.Β.Ε.Π. πιστεύει πως η προσπάθεια του Υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου για...

Τεκμαρτό εισόδημα: Αναλυτικά οι αλλαγές για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Κατάργηση των δύο προσαυξήσεων στο τεκμαρτό εισόδημα: 10% μισθοδοσία και 5% υπέρβαση κύκλου...

Νίκη Κεραμέως: Καλύτερη επίδοση 25ετίας το πρώτο επτάμηνο του 2026 με 323.136 νέες θέσεις εργασίας

Ισχυρή δυναμική εξακολουθεί να καταγράφει η ελληνική αγορά εργασίας, με το ισοζύγιο...

STAR BULK: ΥΨΗΛΗ ΥΠΕΡΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΣ €656 ΕΚΑΤ

Υψηλή υπερκάλυψη της Δημόσιας Προσφοράς συγκεντρώνοντας €656 εκατ. Οι προς διάθεση μετοχές...