Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024
Home ΕΛΛΑΔΑ Γ. Χατζηθεοδοσίου στην “ΑΞΙΑ”: Κίνητρα στους καταναλωτές για να επιλέγουν συναλλαγές με πλαστικό χρήμα
ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Χατζηθεοδοσίου στην “ΑΞΙΑ”: Κίνητρα στους καταναλωτές για να επιλέγουν συναλλαγές με πλαστικό χρήμα

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “ΑΞΙΑ” (04/11/2023).

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την πάταξη της φοροδιαφυγής δείχνουν την πρόθεση της κυβέρνησης να ασχοληθεί περισσότερο με την προσπάθεια αντιμετώπισης αυτής της παραβατικής συμπεριφοράς που προκαλεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά και πολλές στρεβλώσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Το βασικό ερώτημα όμως είναι αν θα υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Γιατί αν τα εξετάσουμε προσεκτικά, θα δούμε ότι όχι μόνο είναι αμφίβολο αν θα δούμε φορολογική συμμόρφωση από κάποιους επιτήδειους αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλούν νέες αναταράξεις.

Για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών αποτελεί προτεραιότητα η φορολογική δικαιοσύνη και είμαι απόλυτος σε αυτό. Όμως αυτή δεν επιτυγχάνεται με την στοχοποίηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Εκτιμώ ότι είναι περισσότερο επικοινωνιακή η προσπάθεια που γίνεται με την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης τους. Σίγουρα υπήρχαν περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματιών που δήλωναν κάτω από το ύψος του κατώτατου μισθού. Δεν σημαίνει όμως ότι όλοι αυτοί δήλωναν αναληθή στοιχεία. Υπάρχουν και αρκετοί που πραγματικά έχουν αυτά τα λίγα εισοδήματα. Ποιος είπε ότι η ενασχόληση με το επιχειρείν έχει πάντα ως αποτέλεσμα τα υψηλά εισοδήματα; Ο κάθε φορολογούμενος είναι μοναδική περίπτωση και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται αν θέλουμε να μιλάμε για φορολογική δικαιοσύνη.

Το δεύτερο σκέλος για το οποίο έχουμε σοβαρές ενστάσεις ως Επιμελητήριο, είναι αυτό της χρήσης του πλαστικού χρήματος. Σημαντική η προσπάθεια να πείσουν την κοινωνία να αυξήσει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, όμως όσο δεν δίνονται κίνητρα στους καταναλωτές τόσο θα βλέπουμε να συνεχίζονται οι πληρωμές με μετρητά. Γιατί να πληρώσει κάποιος με κάρτα έναν ελεύθερο επαγγελματία όταν το έξοδο αυτό δεν εκπίπτει του φόρου; Είναι νομίζω κατανοητό από όλους ότι ο ίδιος ο πολίτης θα επιδιώξει την συναλλαγή με μετρητά αν έχει την ευκαιρία να πληρώσει λιγότερα. Είναι τέτοιες οι συνθήκες και η ακρίβεια στην αγορά που και το κάθε ευρώ πλέον το μετράει κάποιος.

Έναν άλλο σκόπελο που βλέπουμε με τη ευρύτερη  χρήση των  POS,   είναι αυτός των προμηθειών. Θεωρούμε απαράδεκτο να υπάρχουν τόσο υψηλές προμήθειες. Ειδικά οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, όπως τα περίπτερα ή τα ψιλικατζίδικα, θα υποφέρουν. Δεν λέμε όχι στο POS, όμως θα πρέπει να ισχύσουν από την πλευρά των τραπεζών και οι προμήθειες που ισχύουν στην Ευρώπη. Με δύο μέτρα και δύο σταθμά, μόνο αναστάτωση θα δούμε στην αγορά.

Τέλος, αλγεινή εντύπωση προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να επιβραβεύεται οικονομικά ο πολίτης που θα προχωρήσει σε καταγγελία κάποιου που φοροδιαφεύγει. Είναι εξαιρετικά χρήσιμη η κουλτούρα της καταγγελίας όταν βλέπουμε παραβατικές πρακτικές, όχι όμως έναντι ανταλλάγματος. Θα πρέπει να μάθουμε να καταγγέλλουμε επειδή θέλουμε να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα. Η οικονομική επιβράβευση του καταγγέλλοντα νομίζω ότι περνάει λάθος μήνυμα. Πρέπει να γίνουμε περισσότερο υπεύθυνοι, όχι παραδόπιστοι.

Related Articles

SPIRIT SUPPLIES: Τα μυστικά για το καλύτερο τσουρέκι!

Χρησιμοποιήστε φρέσκο αγελαδινό βούτυρο καλής ποιότητας. Επιλέξτε αλεύρι με μεγάλη περιεκτικότητα πρωτεΐνης,...

Νίκος Χαρδαλιάς: «Στους δρόμους της Αττικής έχει θέση μόνο η ασφάλεια»

233 εκατ. ευρώ για 58 μεγάλα έργα οδοποιίας από την Περιφέρεια Αττικής...

ΕΒΕΠ: «Υγιεινή και Ασφάλεια στον Χώρο Εργασίας. Εστιάζοντας στην Ψυχική Υγεία»

Η Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία είναι ο διεπιστημονικός τομέας που στοχεύει...