Παρασκευή , 12 Απρίλιος 2024
Home ΕΛΛΑΔΑ H Diana Shipping θα δοκιμάσει σύστημα δέσμευσης άνθρακα σε πλοίο
ΕΛΛΑΔΑΝΑΥΤΙΛΙΑ

H Diana Shipping θα δοκιμάσει σύστημα δέσμευσης άνθρακα σε πλοίο

Το σύστημα είναι σχεδιασμένο ώστε να δεσμεύει το 25% του CO2 που εκπέμπεται και να το αποθηκεύει προσωρινά επί του πλοίου σε υγρή μορφή

Γιώργος Γεωργίου • ggeorgiou@naftemporiki.gr

Στη δοκιμή ενός συστήματος δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) σε ένα από τα πλοία της θα προχωρήσει η Diana Shipping, στο «τιμόνι» της οποίας βρίσκεται η Σεμίραμις Παληού.

Ειδικότερα, η ελληνική ναυτιλιακή υπέγραψε επιστολή προθέσεως (LOI) με την Ecochlor, η οποία λειτουργεί ως παγκόσμιος αντιπρόσωπος πωλήσεων της Sinotech, εταιρείας που θα εφοδιάσει το bulk carrier, τύπου capesize, G.P. Zafirakis, με scrubber και το σύστημα CCS.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το εν λόγω σύστημα είναι σχεδιασμένο ώστε να δεσμεύει το 25% του CO2 που εκπέμπεται και να το αποθηκεύει προσωρινά επί του πλοίου σε υγρή μορφή (LCO2).

Η Sinotech θα παράσχει την τεχνογνωσία για τη μελέτη σκοπιμότητας, την εγκατάσταση, την εκπαίδευση του πληρώματος, ενώ θα αναλάβει την εκφόρτωση και τη βιώσιμη απόρριψη του συλλεχθέντος CO2 στην Κίνα.

Η εγκατάσταση του συστήματος αναμένεται να λάβει χώρα σε κινεζικό ναυπηγείο, πιθανότατα στην επαρχία Zhoushan.

Παράλληλα, το LOI διατυπώνει την πρόθεση των συνεργαζόμενων μερών να εξερευνήσουν πιθανές επιχειρηματικές ευκαιρίες και να θέσουν τα θεμέλια μελλοντικής συνεργασίας σε ζητήματα πέραν της αρχικής εγκατάστασης του scrubber και του συστήματος CCS.

Καταλύτες θετικής αλλαγής

«Φιλοδοξία μας είναι να είμαστε καταλύτες θετικής αλλαγής στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Στηρίζουμε την στρατηγική του ΙΜΟ για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και εργαζόμαστε για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα. Η Diana Shipping έχει διεθνή φήμη για υψηλά πρότυπα συμπεριφοράς, επιδόσεων και ασφάλειας, αποτελώντας ιδανικό συνεργάτη γι’ αυτήν την πρωτοβουλία» σχολίασε ο COO της εταιρείας, Ευάγγελος Σφακιωτάκης.

 

«Η εταιρείας μας είναι αφοσιωμένη στη διαρκή έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία πράσινων και μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα τεχνολογιών» σχολίασε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της κινεζικής Sinotech, Phil Gao.

O Andrew Marshall, CEO της Ecochlor, η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ, ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας και των κοινών στόχων στην επίτευξη βιώσιμων λύσεων.

Στις αρχές του 2022,  Sinotech έλαβε αρχική έγκριση (AiP) για τα ναυτιλιακά προϊόντα CCS από Lloyd’s Register (LR), Nippon Kaiji Kyokai (Class NK) και Bureau Veritas (BV).

Πηγή Ναυτεμπορική

Related Articles

IMO agrees possible outline for maritime “net-zero framework”

The International Maritime Organization has recently agreed on a potential draft outline of an...

Μάριος Ηλιόπουλος: Αγόρασε επτά πλοία, ναύλωσε άλλο ένα – Προσδίδει τεράστια δυναμική στην Seajets

Κατέπλευσαν άλλα δύο ταχύπλοα, επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία, τα οποία θα ενισχύσουν...

Πτώση άντρα στη θάλασσα στον Πειραιά

Τις απογευματινές ώρες χθες, στέλεχος της ομάδας Λ.ΑΜ.Δ.Α. της Λιμενικής Αρχής του...

ΟΛΠ Α.Ε.:  Στο Μαϊάμι για τη Διεθνή Έκθεση Κρουαζιέρας “SeatradeCruiseGlobal 2024”

Η ΟΛΠ Α.Ε. συμμετέχει για άλλη μια χρονιά στη Διεθνή Έκθεση για...