Παρασκευή , 12 Απρίλιος 2024
Home ΕΛΛΑΔΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΝΑ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΓΑΛAΖΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜIΑ;
ΕΛΛΑΔΑΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΝΑ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΓΑΛAΖΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜIΑ;

 

Τις ρωτήσαμε! Ας δούμε τι απάντησαν.

“Σημαίνει να εργάζεσαι σε ένα περιβάλλον που παραμένει ανδροκρατούμενο, παρά τις προσπάθειες της ΕΕ για την επίτευξη της έμφυλης ισότητας στην εργασία έως το 2025”.

“Σημαίνει ότι πρέπει συνεχώς να αποδεικνύεις την αξία σου για να εδραιωθείς, κάτι που σου καταναλώνει σημαντικό ποσοστό της νοητικής και συναισθηματικής σου ενέργειας”.

Έρευνες έδειξαν ότι το 2022 οι γυναίκες αποτελούσαν μόλις το 22% των 292.000 ατόμων που απασχολούνταν στις θαλάσσιες μεταφορές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων των εργαζομένων, πολλές από τις γυναίκες αυτές βιώνουν συχνά “μια διαρκή ανησυχία ότι πρέπει να αποδεικνύουν την αξία τους, ιδίως κατά τα πρώτα χρόνια της καριέρας τους”. Την ίδια αίσθηση μοιράστηκαν και οι 90 συμμετέχουσες στην έρευνα που διεξήχθη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «She4Sea», το οποίο στοχεύει στην προώθηση της γυναικείας απασχολησιμότητας και επιχειρηματικότητας στη γαλάζια οικονομία.

 

Για την αντιμετώπιση των παραπάνω προκλήσεων και την επίτευξη της έμφυλης ισότητας στον χώρο των θαλάσσιων μεταφορών, του θαλάσσιου τουρισμού, της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών, έξι οργανισμοί από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Κύπρο, Ισπανία) έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους στο έργο She4Sea, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+. Στόχος του She4Sea είναι η παροχή εξατομικευμένης επαγγελματικής καθοδήγησης σε γυναίκες που ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν την καριέρα τους στη γαλάζια οικονομία ή να εξελιχθούν σε αυτή, προσφέροντας ευκαιρίες επιμόρφωσης σε περιζήτητες στον χώρο δεξιότητες, όπως η ηγεσία, η επιχειρηματικότητα και η βιωσιμότητα.

Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες έχουν την ευκαιρία να αξιολογήσουν τις δεξιότητές τους και να λάβουν εξατομικευμένες προτάσεις επαγγελματικού προσανατολισμού, μέσω του ειδικού ψηφιακού εργαλείου που θα παρέχεται δωρεάν στην ιστοσελίδα του έργου. Με βάση αυτές, θα μπορούν να  αναπτύξουν και να βελτιώσουν δεξιότητες που είναι σημαντικές για τους κλάδους της γαλάζιας οικονομίας, παρακολουθώντας το πρόγραμμα ασύγχρονης εκπαίδευσης του She4Sea, που θα παρέχεται δωρεάν σε 4 γλώσσες (αγγλικά, ελληνικά, ισπανικά και βουλγαρικά).

 

Γίνετε μέλος της κοινότητας She4Sea για την ενδυνάμωση γυναικών!

Είστε άνεργη γυναίκα οποιασδήποτε ηλικίας και ενδιαφέρεστε να ξεκινήσετε την καριέρα σας στη γαλάζια οικονομία; Είστε γυναίκα που εργάζεται ήδη στη γαλάζια οικονομία και επιθυμείτε να καλλιεργήσετε νέες δεξιότητες που θα πάνε την καριέρα σας ένα βήμα μπροστά; Αν ναι, τότε μείνετε συντονισμένες στα social media του έργου, για να συμμετέχετε στην πιλοτική εφαρμογή του εργαλείου αυτο-αξιολόγησης δεξιοτήτων και επωφεληθείτε από το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα!

 

Το έργο She4Sea υπηρετεί τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, προωθώντας την επίτευξη της έμφυλης ισότητας σε έναν παραδοσιακά ανδροκρατούμενο χώρο της οικονομίας.

Related Articles

IMO agrees possible outline for maritime “net-zero framework”

The International Maritime Organization has recently agreed on a potential draft outline of an...

Μάριος Ηλιόπουλος: Αγόρασε επτά πλοία, ναύλωσε άλλο ένα – Προσδίδει τεράστια δυναμική στην Seajets

Κατέπλευσαν άλλα δύο ταχύπλοα, επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία, τα οποία θα ενισχύσουν...

Πτώση άντρα στη θάλασσα στον Πειραιά

Τις απογευματινές ώρες χθες, στέλεχος της ομάδας Λ.ΑΜ.Δ.Α. της Λιμενικής Αρχής του...

ΟΛΠ Α.Ε.:  Στο Μαϊάμι για τη Διεθνή Έκθεση Κρουαζιέρας “SeatradeCruiseGlobal 2024”

Η ΟΛΠ Α.Ε. συμμετέχει για άλλη μια χρονιά στη Διεθνή Έκθεση για...