Δευτέρα , 14 Σεπτέμβριος 2026
Home AGENDA 1ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ
AGENDAΝΑΥΤΙΛΙΑ

1ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ

«Ξυπνώντας τον Κοιμώμενο Γίγαντα»

Ένωση Ελληνικών Ναυπηγείων (Ε.Ε.Ν)

Στο κτήριο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά πραγματοποιήθηκαν οι αρχαιρεσίες της πρόσφατα ιδρυθείσας Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων (Ε.Ε.Ν).

Από τη διαδικασία αναδείχθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης με την θέση του προέδρου να αναλαμβάνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλους του ομίλου ONEX, Πάνος Ξενοκώστας.

Μετά την εκλογή του ως προέδρου της Ε.Ε.Ν, ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος της ΟΝΕΧ Shipyards & Technologies (Ναυπηγεία Νεώριο Σύρου και Ελευσίνας), Πάνος Ξενοκώστας δήλωσε σχετικά: «Σήμερα επικυρώνουμε την δημιουργία ενός ισχυρού θεσμικού φορέα που θα λειτουργήσει ως καταλύτης στη μετάβαση της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας στην επόμενη ημέρα, μετά από 30 έτη εκκωφαντικής απουσίας. Τα ναυπηγεία συνιστούν την πλατφόρμα διασύνδεσης της Ναυτιλίας και των πλοίων με το σύνολο των εθνικών βιομηχανιών, των υπαρχόντων τεχνολογικών δυνατοτήτων και των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η Ε.Ε.Ν απ΄την πλευρά της επιδιώκει να συμβάλει στον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων μεταξύ βιομηχανίας, επιχειρήσεων, εργαζομένων και θεσμικών εκπροσώπων στοχεύοντας αυτό να αυξήσει κατακόρυφα το ΑΕΠ της χώρας μες τα επόμενα χρόνια. Καλούμε λοιπόν κάθε υγιή επιχείρηση του κλάδου να γίνει μέλος μιας συντονισμένης προσπάθειας που τάσσεται στο πλευρό της δημιουργίας, της παραγωγικής εργασίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, συμβάλλοντας στην ανόρθωση της ιστορικής ελληνικής βιομηχανίας και στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Ευχαριστώ όλα τα ιδρυτικά μέλη για την εμπιστοσύνη που επέδειξαν προς το πρόσωπό μου, δίνοντάς μου τη δυνατότητα να ηγηθώ αυτής της φιλόδοξης προσπάθειας. Έχοντας στο πλευρό μου ένα ικανότατο ΔΣ σας διαβεβαιώνουμε όλοι πως θα εργαστούμε σκληρά, ώστε ο κλάδος να γίνει και πάλι αντάξιος της ελληνικής ναυτιλίας, της Ν⁰1 ναυτιλίας παγκοσμίως».

Στο νεοσύστατο Φορέα έχουν ενταχθεί χιλιάδες επιχειρήσεις – μέλη του Ε.Β.Ε.Π, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων ρυμουλκών, εφοδιαστών, κορυφαίες επιχειρήσεις του Υπερταμείου, αλλά και εταιρείες ηγέτες, με σημαντική συνεισφορά στο ετήσιο ΑΕΠ και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας.

Στα άμεσα σχέδια της Ε.Ε.Ν είναι να συμβάλει στην άρση νομοθετικών και θεσμικών στρεβλώσεων, που λειτούργησαν σαν τροχοπέδη για τη ναυπηγική και ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, ενεργοποιώντας τη δυναμική της στο έπακρον. Υιοθετώντας πολιτικές εξωστρέφειας, σκοπός είναι η θεσμική θωράκιση του ελληνικού βιομηχανικού οικοσυστήματος,  αλλά και η ανάπτυξη σχέσεων αμοιβαίας συνέργειας με εργατικά σωματεία και αρμόδιους φορείς, ώστε να επαναπροσδιοριστεί ένα βιώσιμο αναπτυξιακό πλαίσιο, με επίκεντρο τους εργαζόμενους και το περιβάλλον.

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, συνεδρίασε το νέο ΔΣ και η Ε.Ε.Ν συγκροτήθηκε σε σώμα. Η σύνθεση που προκύπτει διαμορφώνεται ως εξής:

Πρόεδρος: Παναγιώτης Ξενοκώστας

Αντιπρόεδρος: Κορκίδης Βασίλειος

Γενικός Γραμματέας: Κεράτσας Κωνσταντίνος

Ταμίας: Σταματόπουλος Ιωάννης

Σύμβουλοι: Αχλαδίτης Κωνσταντίνος, Μαυρίκος Νικόλαος, Ξηραδάκης Παύλος

 

 

Για να το παρακολουθήσετε σε ζωντανό χρόνο, κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο.

Πρόγραμμα  Συνεδρίου 

 

Related Articles

CARGO 360°:INWARD PROCESSING-Μπορείς να εισάγεις για μεταποίηση χωρίς να πληρώσεις αμέσως δασμούς

Inward Processing: Μπορείς να εισάγεις για μεταποίηση χωρίς να πληρώσεις αμέσως τους...

ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας στις 16 Σεπτεμβρίου-Τι διεκδικεί

Στάσης εργασίας στην Αττική την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2026, από τις 12:00...

Νορβηγική κοινοπραξία εγκαινιάζει έργο αιολικής πρόωσης

Η Kongsberg Maritime και μια κοινοπραξία νορβηγικών ναυτιλιακών εταιρειών και ερευνητικών ιδρυμάτων...

DNV: Νέοι κανόνες της ΕΕ για τον ναυτιλιακό εξοπλισμό θα τεθούν σε ισχύ στις 31 Αυγούστου

Η DNV ενημέρωσε τους φορείς εκμετάλλευσης σχετικά με τις ενημερωμένες απαιτήσεις της...