Πέμπτη , 2 Μάιος 2024
Home SLIDER Τελετή Υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας 1δις ευρώ μεταξύ Attica Group & ΟΝΕΧ
SLIDERΝΑΥΤΙΛΙΑ

Τελετή Υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας 1δις ευρώ μεταξύ Attica Group & ΟΝΕΧ

Ανακοίνωση του Ομίλου  ΟΝΕΧ: 

Με μεγάλη υπερηφάνεια ανακοινώνουμε την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) μεταξύ του Ομίλου ΟΝΕΧ και της Attica Group.
🔹Tο μνημόνιο συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ που υπεγράφη σήμερα, 15 Δεκεμβρίου 2023, αφορά ένα δεκαετές πλαίσιο συνέργειας με αντικείμενο την εκτέλεση του ναυπηγικού προγράμματος εκσυγχρονισμού του στόλου της Attica Group και των θυγατρικών της, στις εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων Ελευσίνας και Σύρου του Ομίλου hashtagONEX.
🔸Και αυτή η συμφωνία αποτελεί ακόμη μια επιβεβαίωση της δέσμευσής μας για αξιόπιστες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και έγκαιρη παράδοση, καθώς και την εδραίωση του ονόματος της ONEX στη διεθνή ναυτιλιακή αγορά.
🔹Η τελετή υπογραφής έλαβε χώρα στο Υπουργείο Ανάπτυξης από τον Πρόεδρο και CEO της ΟΝΕΧ, Πάνο Ξενοκώστα και τον Πρόεδρο της Attica Group, Κυριάκο Μάγειρα, παρουσία του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη και του Υπουργού Εργασίας Άδωνη Γεωργιάδη.
🔗Διαβάστε περισσότερα: https://shorturl.at/ruyGX

hashtagONEX hashtagATTICAGROUP hashtagOnexShipyards hashtagOnexElefsisShipyards hashtagOnexNeorionShipyards

 

Ομιλία Υπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστου Στυλιανίδη στην Τελετή Υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας Μεταξύ Attica Group & του Ομίλου Εταιρειών ΟΝΕΧ (15.12.23)

 

Κύριε Πρέσβη,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Κύριε Πρόεδρε της Attica Group,

Κύριε Πρόεδρε του Ομίλου Εταιρειών ONEX,

Εγώ θα πω μερικά λόγια, από πλευράς Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, γιατί είναι μια μεγάλη μάχη που δίνουμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε διεθνές, για το πως θα μπορέσουμε να περάσουμε θέσεις για τα μεγάλα ζητήματα της «πράσινης μετάβασης». Η σημερινή υπογραφή αυτού του Μνημονίου και οι συνεργασίες, δεν είναι απλώς μία σημαντική εξέλιξη σε μια συλλογική προσπάθεια να εκσυγχρονιστεί ο ελληνικός στόλος, αλλά είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση. Εμείς θα το παρουσιάσουμε και σε διάφορα διεθνή φόρα για το πώς, μέσα από αυτή την συνεργασία, θα περπατήσουμε όλοι μαζί ώστε να επιτύχουμε την «πράσινη» μετάβαση. Να υλοποιήσουμε τον κοινό στόχο μιας βιώσιμης ρεαλιστικής ναυτιλίας, για να ξέρει η αγορά που πάει, αλλά και μιας «πράσινης» ναυτιλίας.

Ο Πρωθυπουργός, το είχε θέσει και στο COP27, αλλά και φέτος στην ομιλία στο COP28 είπε ότι πρέπει να είμαστε όντως πρωτοποριακοί, αλλά την ίδια στιγμή και ρεαλιστές. Και ακριβώς αυτό το Μνημόνιο, αυτή η συνεργασία, έχει αυτά τα δύο στοιχεία. Με ισορροπημένο και ορθολογικό τρόπο, με αναπτυξιακό πρόσημο φέρει οικονομικά οφέλη για όλους μας, στο πλαίσιο της οικονομίας κλίματος. Η ναυτιλία μέσα από αυτή τη συμφωνία, η ελληνική ναυτιλία, ένα από τα μεγάλα μας «assets», ίσως το μεγαλύτερο, γίνεται ακόμα πιο ανταγωνιστική. Αυτό το τόνισαν και οι δύο συνάδελφοι Υπουργοί και πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας και να το περάσουμε και στον κόσμο.

Η σημερινή υπογραφή δεν είναι εσωτερική υπόθεση. Είναι υπόθεση ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας, της ελληνικής οικονομίας και της ευρωπαϊκής ναυτιλίας. Γιατί με τέτοιες ενέργειες θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε, όπως είπε κι ο Άδωνις Γεωργιάδης, νέες ιδιωτικές επενδύσεις, να φέρουμε και να χτίσουμε ελληνικά πλοία, γιατί μόνο έτσι αυτή η επένδυση θα αξίζει τον κόπο και θα έχει οφέλη.

Εξαιτίας όλων αυτών που συμβαίνουν στη χώρα – και θέλω να το τονίσω αυτό φαίνεται ότι η Ελλάδα πρωταγωνιστεί ως επενδυτικός προορισμός και ως μία χώρα που έχει αξιόπιστο γεωπολιτικό πρόσημο. Έτσι μας δίνεται η δυνατότητα, σε μεγάλους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΙΜΟ, να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την πρώτη θέση. Κερδίσαμε σε μία δύσκολη μάχη, εξαιτίας των γεωπολιτικών εξελίξεων, την πρώτη θέση ξανά στον IΜΟ, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Ναυτιλίας. Αυτό δείχνει ότι το ένα δένει με το άλλο και πως αυτή η κυβέρνηση συγκεντρώνει συλλογικές δυνάμεις που αποδίδουν σε όλα τα επίπεδα.

Αυτός ο στρατηγικός στόχος δημιουργεί τις δυνατότητες για να ανταποκριθούμε επαρκώς στις νέες προκλήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, το FuelEU Maritime και το EU Emissions Trading System (ETS). Μεγάλες προκλήσεις και στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου καταφέραμε για πρώτη φορά και περάσαμε την ελληνική θέση που συνδέει τις ευρωπαϊκές προκλήσεις με τους στόχους που έχει ο ΙΜΟ. Ήταν πάρα πολύ δύσκολος στόχος και επαναλαμβάνω ότι αυτό το Μνημόνιο Συνεργασίας μας δίνει ένα ακόμα εργαλείο, ένα ακόμα επιχείρημα για να συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια.

Κλείνοντας, χαιρετίζω αυτή τη συνεργασία, αυτό το Μνημόνιο. Όλοι μαζί θα είμαστε δίπλα έτσι ώστε αυτή η συνεργασία να κρατηθεί και καθημερινά να πετυχαίνει συγκεκριμένα πρακτικά αποτελέσματα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Related Articles

Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος: “Τα έθιμα του Πάσχα φανερώνουν τη στενή σχέση των Ελλήνων με τη θάλασσα”

Tα έθιμα και οι παραδόσεις της Μεγάλης Εβδομάδας ζωντανεύουν σε όλη την...

Μήνυμα  Πρόεδρου Β.Ε.Π. για το ΠΑΣΧΑ

 Από  τον Πρόεδρο  Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Γιώργο Παπαμανώλη-Ντόζα: “Εύχομαι  να «ζήσουμε»...

Β.Κορκίδης: Το εαρινό «Ευρωβαρόμετρο» δείχνει τον Δείκτη Επιχειρηματικού Κλίματος των ΜμΕ σε επίπεδα ύφεσης

Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλης Κορκίδης ενημέρωσε για την παρουσίαση που έγινε...

Χρήστος Στυλιανίδης από το Λιμάνι του Πειραιά: «Η ασφάλεια της ακτοπλοΐας μας πάνω απ’ όλα»

Η επίσκεψη του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστου Στυλιανίδη στο λιμάνι...