Δευτέρα , 22 Ιούλιος 2024
Home ΕΛΛΑΔΑ ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΗ:Αποστολή Peregrine: σοβαρή τεχνική βλάβη ακυρώνει, όπως φαίνεται, την προσεδάφισή του στην Σελήνη
ΕΛΛΑΔΑ

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΗ:Αποστολή Peregrine: σοβαρή τεχνική βλάβη ακυρώνει, όπως φαίνεται, την προσεδάφισή του στην Σελήνη

Αποστολή Peregrine: σοβαρή τεχνική βλάβη ακυρώνει, όπως φαίνεται, την προσεδάφισή του στην Σελήνη
Το πρώτο διαστημικό σκάφος των ΗΠΑ που θα επιχειρούσε μια ελεγχόμενη προσεδάφιση στην Σελήνη εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια, αντιμετωπίζει «κρίσιμη απώλεια προωθητικού καυσίμου», γεγονός που ενδεχομένως καταδικάζει την αποστολή σε αποτυχία. Το διαστημικό σκάφος Peregrine της Astrobotic Technology εκτοξεύθηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα στις 8 Ιανουαρίου και ώρα 2:18 (EST).
Ωστόσο, μόλις έξι ώρες μετά την εκτόξευση, η αποστολή του Peregrine αντιμετώπισε τις πρώτες τεχνικές δυσκολίες, καθώς οι ηλιακοί του συλλέκτες απέτυχαν να στραφούν προς τον Ήλιο, με αποτέλεσμα η μπαταρία του να αρχίσει να αδειάζει. Παρ’ όλα αυτά, οι μηχανικοί της αποστολής κατόρθωσαν να επιδιορθώσουν το πρόβλημα, αλλάζοντας τον προσανατολισμό του σκάφους και πετυχαίνοντας έτσι να φορτίσουν την μπαταρία του.
Μια τέταρτη, ωστόσο, ενημέρωση από την ομάδα ελέγχου της διαστημοσυσκευής μετέφερε ακόμη χειρότερα νέα: Απ’ ό,τι φαίνεται, εξαιτίας μιας διαρροής, το διαστημόπλοιο δεν διαθέτει πλέον τα απαραίτητα καύσιμα για μια προσεδάφιση στην Σελήνη.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση εκπροσώπων της Astrobotic, «δυστυχώς, φαίνεται ότι η βλάβη στο σύστημα προώθησης προκαλεί κρίσιμη απώλεια προωθητικού καυσίμου… η ομάδα εργάζεται προκειμένου να σταθεροποιήσει αυτή την απώλεια, αλλά δεδομένης της κατάστασης, προτεραιότητά μας πλέον είναι η μεγιστοποίηση της επιστήμης και των δεδομένων που μπορούμε να συλλέξουμε».
📸 H εκτόξευση του Peregrine (Credit NASA/Kim Shiflett)

Related Articles

Τραυματισμός ναυτικού στον Πειραιά

Θάνατοι λουόμενων στην Κόρινθο, τον Ασπρόπυργο και τον Αλμυρό – Τραυματισμός ναυτικού...

Δωρεά για ανακαίνιση χώρων κτιρίων της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ηπείρου από το «Ίδρυμα Αθηνά Ι. Μαρτίνο

Απόφαση αποδοχής της πρότασης δωρεάς στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ηπείρου υπέγραψε ο...

ΥΝΑΝΠ: Θεσπίζεται η ηλεκτρονική εφαρμογή “e – Ναυλοσύμφωνο”

Θεσπίζεται η ηλεκτρονική εφαρμογή “e – Ναυλοσύμφωνο” – Το μοναδικό ψηφιακό εργαλείο...

Επικαιρότητα 16ης Ιουλίου

ΕΘΝΙΚΑ Brain drain: Πώς τράπηκαν σε φυγή από την Ελλάδα πάνω από...