Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024
Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Β. Κορκίδης: «Οι μικρομεσαίοι δεν προσεγγίζουμε φοβικά την αύξηση των μισθών»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΕΙΡΑΙΑΣ

Β. Κορκίδης: «Οι μικρομεσαίοι δεν προσεγγίζουμε φοβικά την αύξηση των μισθών»

Άποψη προέδρου ΕΒΕΠ & ΠΕΣΑ Βασίλη Κορκίδη

«Οι μικρομεσαίοι δεν προσεγγίζουμε φοβικά την αύξηση των μισθών»

Στον ιδιωτικό τομέα για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό έχουν ήδη ξεκινήσει από 1η Ιανουαρίου 2024 να μετρούν οι τριετίες από εκεί που είχαν παγώσει δηλαδή στις 14 Φεβρουαρίου 2012. Η προσαύξηση μισθού λόγω προϋπηρεσίας, καθορίζεται για τους υπαλλήλους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, σε ποσοστό 10% για κάθε τριετία και έως τρεις τριετίες με συνολικό ποσοστό 30% για προϋπηρεσία εννέα ετών και άνω. Η προσαύξηση για εργατοτεχνίτες με εξαρτημένη σχέση εργασίας, είναι 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες με συνολικά 30% για προϋπηρεσία δεκαοκτώ ετών. Βάσει του ισχύοντος νόμου Γεωργιάδη, χιλιάδες μισθωτοί βλέπουν λοιπόν ήδη τους μισθούς τους να αυξάνονται, παρότι η επαναφορά των τριετιών δεν έχει αναδρομικότητα από το 2012 εώς το 2023. Έτσι, στην πράξη, η υποχρεωτική αύξηση των τριετιών αφορά όσους εργαζόμενους θεμελιώνουν δικαίωμα αύξησης μέσα στο 2024, ενώ για τους νέους εργαζόμενους, οι πρώτες προσαυξήσεις θα έρθουν το 2027.

Η αύξηση των αμοιβών, κατά την άποψη μου, δεν αναμένεται βρει αντιρρήσεις από τους μικρότερους και μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας, αφού πλέον οι επιχειρήσεις «βάζουν το χέρι στην τσέπη», προκειμένου να καλύψουν αφενός κενές θέσεις εργασίας και αφετέρου τις αναγκαίες δεξιότητες, παρά το γεγονός πως τα στοιχεία των διεθνών οργανισμών δείχνουν ότι το 2024 θα υπάρξει επιβράδυνση της αύξησης των μέσων μισθών. Αυτό, μάλιστα αναφέρει στην έκθεση για τη νομισματική πολιτική και η Τράπεζα της Ελλάδος, επισημαίνοντας πως το σύνολο των αμοιβών εξαρτημένης εργασίας έκλεισε αυξημένο κατά 7,9 μονάδες το 2023, ενώ εκτιμάται ότι το 2024 θα αυξηθεί κατά επιπλέον 7,1 μονάδες. Αντίστοιχα, οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας ανά μισθωτό, από 6,2 μονάδες το 2023, θα αυξηθεί επιπλέον κατά 5,4 μονάδες το 2024. Όμως δεν συμβαίνει το ίδιο με την παραγωγικότητα της εργασίας που προκύπτει σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας και τη συνολική απασχόληση, όπου η αύξηση είναι πολύ μικρότερη, αφού δεν υπερβαίνει την μια μονάδα, κάτι που θα συνεχιστεί και το 2024. Δεν πρέπει λοιπόν, ούτε να υπερβάλλουμε, αλλά ούτε και να «τσιγκουνευτούμε» στο καθορισμό της ετήσιας αύξησης του κατώτατου μισθού, ενώ το βέβαιο είναι πως οι μικρομεσαίοι εργοδότες δεν προσεγγίσαμε ποτέ φοβικά την αύξηση αμοιβών των εργαζομένων μας.

 

Βασίλης Κορκίδης

24/1/24

Related Articles

Our Ocean: Η επίσκεψη του προέδρου του Παλάου στην Ελλάδα επιβεβαιώνει τη στήριξή του στο Palau International Ship Registry 

Our Ocean: Η επίσκεψη του προέδρου του Παλάου στην Ελλάδα επιβεβαιώνει τη...

YACHTING FINANCE

  Χρηματοδοτήστε την αγορά του σκάφους σας με τα 3 επενδυτικά εργαλεία...

ΣΟΛΠ: Ημέρα εκκίνησης Φορολογικών Δηλώσεων για το 2024

Από τον  Δημήτρη  Ίσαρη πρόεδρο ΣΟΛΠ, εκλεγμένο μέλος στη  ΣΤΑ, Πρόεδρο του...