Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024
Home ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΕΣΠ: “Θετικές προϋποθέσεις-αναγκαίες δράσεις για το νέο έτος”
ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΕΣΠ: “Θετικές προϋποθέσεις-αναγκαίες δράσεις για το νέο έτος”

Το νέο έτος βρίσκει την Ελλάδα σε θετικό οικονομικό κύκλο, με αρκετά μακροοικονομικά  στοιχεία να δημιουργούν ελπίδες για περαιτέρω ανάπτυξη.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις και συγκρούσεις δημιουργούν ανησυχία, όχι μόνο για τυχόν καθυστερήσεις στις παραδόσεις, αλλά και για ανατιμήσεις. Άλλωστε, το θέμα του πληθωρισμού  που πλήττει το μεγαλύτερο μέρος του κοινωνικού συνόλου, αποτελεί το πρώτο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον, είναι απαραίτητες πρωτοβουλίες προς την ενίσχυση του ανταγωνισμού, καθώς μόνο έτσι είναι σταθερή και μακροχρόνια η αντιμετώπισή του. Οι έλεγχοι χρειάζονται, πρέπει να ενταθούν, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα.

Αναγνωρίζοντας τα θετικά βήματα που έχουν γίνει ως τώρα, ανάγκη συνεχίζει να αποτελεί η διαμόρφωση στοχευμένων παρεμβάσεων στην ελληνική επιχειρηματικότητα, όχι απλά για  να στηριχθεί, αλλά να ενδυναμωθεί και  να αναπτυχθεί, όπως:

– Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και διάχυσή τους σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο πλήθος επιχειρήσεων, με στόχο την μεγέθυνση και την εξωστρέφεια τους. Άλλωστε, ο στόχος που έχει τεθεί στον προϋπολογισμό για το ύψος των επενδύσεων μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ενεργοποίηση και του εγχώριου κεφαλαίου. Προϋπόθεση αποτελεί η ουσιαστική συνεργασία των τραπεζών, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά που παραμένει όνειρο απατηλό για την πλειοψηφία των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων.

– Η ουσιαστική διασύνδεση εκπαίδευσης και αγοράς, ώστε να αντιμετωπιστεί στοχευμένα η έλλειψη προσωπικού διαφορετικών ειδικοτήτων, αλλά και να δοθεί βάρος στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας και όχι εντάσεως κεφαλαίου.

–  Η αξιοποίηση της τεχνολογίας για ένα δίκαιο, σταθερό φορολογικό σύστημα με χαμηλούς συντελεστές, που θα δίνει κίνητρα σε όλους, χωρίς αναχρονιστικά κριτήρια όπως τα τεκμήρια.

– Η αποφασιστική πάταξη του παρεμπορίου που διαλύει κάθε έννοια υγιούς ανταγωνισμού. αλλά και που αποτελεί μαύρη τρύπα στα δημόσια έσοδα.

– Ο περιορισμός της γραφειοκρατίας και η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, που αποτελούν αγκάθι, όχι μόνο για την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και για την λειτουργία των υφιστάμενων επιχειρήσεων που ταλαιπωρούνται σε πλήθος περιπτώσεων.

– Με δεδομένο ότι η  τρέχουσα συγκυρία είναι απαιτητική και γεμάτη προκλήσεις, ιδιαίτερα σημαντική είναι και η ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και της δικτύωσής τους στις διεθνείς αγορές, ως σημαντική προοπτική για τη μελλοντική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την επιβίωσή της στα πλαίσια του διεθνούς ανταγωνισμού.

Είναι απαραίτητο να βγούμε από την λογική του “εκλογικού” κύκλου και να μπούμε στη λογική του οικονομικού κύκλου. Με σχέδιο και με ευρύτερες συναινέσεις μπορούμε να αφήσουμε οριστικά πίσω τις παθογένειες που μας κρατούν δέσμιους και να καλύψουμε το χαμένο έδαφος.

Related Articles

Our Ocean: Η επίσκεψη του προέδρου του Παλάου στην Ελλάδα επιβεβαιώνει τη στήριξή του στο Palau International Ship Registry 

Our Ocean: Η επίσκεψη του προέδρου του Παλάου στην Ελλάδα επιβεβαιώνει τη...

Συνάντηση Κ. Κατσαφάδου με τον Πρόεδρου του ΣΕΕΝ κ. Δ. Θεοδωράτου

Προκλήσεις και ακτοπλοϊκή κίνηση Οι προκλήσεις της ακτοπλοΐας, η πράσινη μετάβαση, η...

SPIRIT SUPPLIES: Τα μυστικά για το καλύτερο τσουρέκι!

Χρησιμοποιήστε φρέσκο αγελαδινό βούτυρο καλής ποιότητας. Επιλέξτε αλεύρι με μεγάλη περιεκτικότητα πρωτεΐνης,...