Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024
Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: «Διασύνδεση POS με Ταμειακές μηχανές»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: «Διασύνδεση POS με Ταμειακές μηχανές»

Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Με αφορμή ερωτήματα που έχουμε δεχθεί από πολλά μέλη μας, σας ενημερώνουμε ότι σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου, μεταξύ του Υπουργού Εθν. Οικονομίας & Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκη και Φορέων της Αγοράς, με θέμα την διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, ο κ. Υπουργός ήταν ξεκάθαρος ότι δεν θα δοθεί καμία επιπλέον παράταση στην καταληκτική ημερομηνία της 29ης Φεβρουαρίου.
Το πρόβλημα έγκειται στο ότι μεγάλο μέρος της μεταρρύθμισης αυτής χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση μπορεί να καταλήξει σε σημαντική απώλεια πόρων.
Συνεπώς και δεδομένου του ασφυκτικού χρονικού πλαισίου των 2 εβδομάδων που απομένουν, όσοι συνάδελφοι δεν έχουν ακόμη ρυθμίσει την σχετική εκκρεμότητα, θα πρέπει να έρθουν άμεσα σε επικοινωνία με τους αρμόδιους τεχνικούς εγκατάστασης για την ολοκλήρωση της διασύνδεσης.
Σε διαφορετική περίπτωση αντιμετωπίζουμε δύο κινδύνους.
Πρώτον, από την Παρασκευή 1 Μαρτίου θα επιβάλλονται σημαντικά πρόστιμα που θα ανέρχονται σε έως και 10.000 ευρώ για τους ήδη υπόχρεους προμήθειας και εγκατάστασης POS που τηρούν απλογραφικά βιβλία και έως 20.000 ευρώ για όσους διαθέτουν διπλογραφικά. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η έκδοση Υπουργικής Απόφασης, που θα καθορίζει το ύψος των προστίμων και τη διαβάθμιση τους, ανάλογα και με το τζίρο, μεταξύ άλλων, της επιχείρησης. Η ίδια υπουργική απόφαση θα προβλέπει την απόσυρση από την αγορά ταμειακών μηχανών και POS που δεν πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές.
Δεύτερον, από την ίδια ημέρα και μετά, οι επιχειρηματίες δεν θα έχουν τη δυνατότητα πληκτρολόγησης του προς είσπραξη ποσού συναλλαγής στα POS τους, καθώς, παρά το γεγονός πως οι πάροχοί τους έχουν ήδη αναβαθμίσει – όπως υποχρεούνται – τα τερματικά τους, εκκρεμεί από μέρους τους η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές τους μηχανές.
Πέραν των ως άνω και μετά από ανάδειξη του διαχειριστικού και οικονομικού κόστους από την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας, η φορολογική διοίκηση, αντιλαμβανόμενη το ζήτημα, δεσμεύτηκε ότι εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να εξαγγελθεί ένας ακόμη κύκλος χρηματοδότης απόκτησης POS (voucher), με το Υπουργείο Οικονομικών να καλεί ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις να τον αξιοποιήσουν, καθώς θα γίνονται δεκτές αποδείξεις προμήθειας ακόμη και από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Μ. ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ Θ. ΚΑΠΡΑΛΟΣ
Όλες οι αντιδράσεις:

1

Μου αρέσει!

Σχόλιο
Κοινοποίηση

Related Articles

Συνάντηση Κ. Κατσαφάδου με τον Πρόεδρου του ΣΕΕΝ κ. Δ. Θεοδωράτου

Προκλήσεις και ακτοπλοϊκή κίνηση Οι προκλήσεις της ακτοπλοΐας, η πράσινη μετάβαση, η...

SPIRIT SUPPLIES: Τα μυστικά για το καλύτερο τσουρέκι!

Χρησιμοποιήστε φρέσκο αγελαδινό βούτυρο καλής ποιότητας. Επιλέξτε αλεύρι με μεγάλη περιεκτικότητα πρωτεΐνης,...

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά συνεδριάζει στις 29 Απριλίου

Ειδική συνεδρίαση του Σώματος,  θα πραγματοποιηθεί τη Μ. Δευτέρα 29-4-2024 και ώρα...