Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024
Home ΕΛΛΑΔΑ Η εταιρεία του Elon Musk, Neuralink, πραγματοποίησε την πρώτη εμφύτευση τσιπ σε ανθρώπινο εγκέφαλο
ΕΛΛΑΔΑ

Η εταιρεία του Elon Musk, Neuralink, πραγματοποίησε την πρώτη εμφύτευση τσιπ σε ανθρώπινο εγκέφαλο

Ο Elon Musk, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της εταιρείας νευροτεχνολογίας Neuralink, ανάρτησε μία δημοσίευση στο X (πρώην Twitter), σχετική με την πρώτη επιτυχημένη εμφύτευση τσιπ στον εγκέφαλο ενός ανθρώπου. Σύμφωνα με την δημοσίευση του, ο άνθρωπος αναρρώνει καλά ύστερα από την επέμβαση στην οποία υποβληθεί.

«Τα αρχικά αποτελέσματα δείχνουν πολλά υποσχόμενη ανίχνευση νευρωνικών ακίδων», είπε ο Musk στην ανάρτηση του στο X τη Δευτέρα (29/01/2024), μια ημέρα μετά την εμφύτευση του τσιπ.

H Neuralink, η οποία συστάθηκε το 2016, είχε λάβει από τον Μάιο του 2023 την έγκριση για κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ενώ η ίδια ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους πως πλέον θα ήταν ανοικτές οι εγγραφές για την πραγματοποίηση των πρώτων μελετών σε ανθρώπους με τετραπληγία.

Αν και η ανακοίνωση της πρώτης πραγματοποιθείσας επέμβασης δεν φαίνεται να ταράζει τους επιστήμονες καθώς είχε ήδη γίνει μια προεργασία χρόνων, φαίνεται να επισκιάζεται από κάποιες αμφιβολίες.

Ο αρχικός σκοπός της Neuralink από το 2016, περιελάβανε την σύνδεση του ανθρώπινου εγκέφαλου με την τεχνητή νοημοσύνη, με τους επόμενους στόχους να επικεντρώνονται σε άτομα με κινητική παράλυση που θα μπορούσαν πλέον με την χρήση νευρωτικών πληκτρολογίων και άλλων συσκευών να χρησιμοποιήσουν υπολογιστές. Βέβαια, οι μέθοδοι και η ταχύτητα με την οποία κάλπαζε προς το μέλλον η Neuralink, κατέληξε σε ομοσπονδιακές έρευνες οι οποίες στράφηκαν κυρίως σε ζώα που είχε πειραματιστεί η εταιρεία και κατέληξαν νεκρά καθώς ερευνήθηκαν και για την μεταφορά επικίνδυνων υλικών όπως και επίσης επικίνδυνων απόβλητων, τα οποία μπορούσαν να προκαλέσουν από έντονη ζάλη, πονοκέφαλο έως και θάνατο.

Τι είναι όμως στην ουσία αυτό το τσιπ;

Είναι μία συσκευή στο μέγεθος ενός νομίσματος, η οποία εμφυτεύεται χειρουργικά στο κρανίο, χρησιμοποιώντας εξαιρετικά λεπτά καλώδια  που πηγαίνουν στον εγκέφαλο και αναπτύσσουν μία διασύνδεση εγκέφαλου και υπολογιστή (BCI).

Κατά αυτό τον τρόπο θα γίνεται εφικτή η καταγραφή της εγκεφαλικής δραστηριότητας, η οποία θα αποστέλλεται μέσω bluetooth, σε μία συσκευή όπως π.χ. ένα smartphone. Το προϊόν αυτό θα λέγεται Telepathy και στην ουσία θα καθιστά δυνατό τον χειρισμό υπολογιστών και κινητών, απλώς με την σκέψη.

Ακόμη, όπως δηλώνει ο Musk, οι άνθρωποι που έχουν χάσει την κινητική λειτουργία του σώματος τους, θα αποκτήσουν ξανά τον έλεγχο, ξεπερνώντας τις νευρολογικές διαταραχές τους.

Τι θα περιλαμβάνουν αυτές οι πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους;

Στην ουσία σκοπός των δοκιμών αυτών είναι η παρατήρηση του άμεσου αντίκτυπου της συσκευής στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Η μη ύπαρξη εγκεφαλικών επεισοδίων, αιμορραγιών, βλάβης στα αγγεία, λοιμώξεων και γενικά συνεπειών που θα επηρεάσουν το άτομο αμέσως μετά την εμφύτευση αλλά και μακροχρόνια, καθώς και η γενικότερη παρακολούθηση της πορείας της ανάρρωσης του ατόμου παραμένει ως κύρια προτεραιότητα.

Σύμφωνα με το φυλλάδιο της Neuralink, οι εθελοντές που θα δηλώσουν συμμετοχή και θα προχωρήσουν στην επέμβαση, θα παρακολουθούνται για πέντε χρόνια, κατά τα οποία θα χρησιμοποιούν τη συσκευή αυτή για τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα με σκοπό να ελέγχουν έναν υπολογιστή και να ανατροφοδοτούν στην ομάδα.

Ποιες είναι οι ανησυχίες γύρω από την εταιρεία Neuralink και τις επεμβάσεις;

Η πρώτη αίτηση της εταιρείας Neuralink, είχε απορριφθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής, ενώ τώρα, που έχει λάβει την έγκριση, η δοκιμή δεν είναι δηλωμένη στο επίσημο site της κυβέρνησης, ClinicalTrials.gov.

Εκτός αυτού, μία γενικότερη ανησυχία κινείται γύρω από τις ίδιες τις επεμβάσεις, τη δυσκολία αυτών καθώς και για τις πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με αυτές, όπως η εγκεφαλική αιμορραγία και οι επιληπτικές κρίσεις.

Μία ακόμη προσθήκη στην φαρέτρα των ανησυχιών και στις επιδιώξεις του Musk, θέτεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων των ανθρώπων που θα υποβληθούν στην επέμβαση αυτή και θα αποκτήσουν την συσκευή εντός του εγκέφαλου τους. Έως τώρα, τα στοιχεία που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα σχετικά με τη δυνατότητα των χρηστών να διατηρούν τα προσωπικά τους δεδομένα καθώς και τη νευρική δραστηριότητα τους, υπό τον έλεγχο τους είναι περιορισμένες, εγείροντας αρκετές ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής ή ακόμη και της παρακολούθησής της.

Είναι άραγε το μέλλον της ανθρωπότητας αυτό;

Είναι άραγε το μέλλον της ανθρωπότητας αυτές οι επεμβάσεις; Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει. Ο χρόνος που απαιτείται για να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες είναι αρκετός. Καίριας σημασίας κρίνεται ωστόσο πως η εταιρεία πρέπει να παρέχει πλήρη διαφάνεια σχετικά με τα ευρήματα της, καθώς η απόκρυψη πληροφοριών ή στοιχείων είναι πολύ πιθανό να κοστίσει ανθρώπινες ζωές.

Πηγές:

https://www.theguardian.com/technology/2024/jan/29/elon-musk-neuralink-first-human-brain-chip-implant

https://www.scientificamerican.com/article/elon-musks-neuralink-has-implanted-its-first-chip-in-a-human-brain-whats-next/

https://www.nature.com/articles/d41586-024-00304-4

Related Articles

SPIRIT SUPPLIES: Τα μυστικά για το καλύτερο τσουρέκι!

Χρησιμοποιήστε φρέσκο αγελαδινό βούτυρο καλής ποιότητας. Επιλέξτε αλεύρι με μεγάλη περιεκτικότητα πρωτεΐνης,...

Νίκος Χαρδαλιάς: «Στους δρόμους της Αττικής έχει θέση μόνο η ασφάλεια»

233 εκατ. ευρώ για 58 μεγάλα έργα οδοποιίας από την Περιφέρεια Αττικής...

Απάντηση του ΥΝΑΝΠ σε δηλώσεις του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Στέφανου Κασσελάκη

Απάντηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε δηλώσεις του Αρχηγού της...