Πέμπτη , 2 Μάιος 2024
Home ΚΟΣΜΟΣ Κοπή Βασιλόπιτας Σ.Α./Σ.Μ.Υ.Ν
ΚΟΣΜΟΣ

Κοπή Βασιλόπιτας Σ.Α./Σ.Μ.Υ.Ν

Την Κυριακή 4-2-2024 πραγματοποιήθηκε στον φιλόξενο χώρο του  Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, παρουσία του Εκπρόσωπου του κυρίου  ΑΓΕΕΘΑ, Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχου Δημήτριου-Ελευθέριου Κατάρα ΠΝ, η κοπή της Βασιλόπιτας του Συνδέσμου   Αποφοίτων Σχολών Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού, σε συνδυασμό με την καθιερωμένη, πλέον, βράβευση των αριστούχων μαθητών της ΣΜΥΝ.

Την τελετή, στην οποία υπήρξε μεγάλη προσέλευση των μελών του Συνδέσμου, τίμησαν με την παρουσία τους Ιερείς, Πολιτικοί, Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί εν ενεργεία και εν αποστρατεία, Στελέχη του ΠΝ, μέλη του Συνδέσμου και άλλοι καλεσμένοι. Μεταξύ αυτών διακρίναμε τους παρακάτω :

Ο Πανοσιολογιότατος πατέρας Αλέξιος, ο πρώην Υπουργός Εθνικής  Άμυνας Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Βουλευτής Β3 τομέα  Αθηνών Αρχιπλοίαρχος Διονύσιος Χατζηδάκης, η εκπρόσωπος του  Δημάρχου Νέας  Ιωνίας Αντιδήμαρχος κυρία Γεωργία Τσομπανίδου, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Πολυχρόνης Κουλούρης, ο Εκπρόσωπος  του Προέδρου του Πολεμικού Μουσείου Υποναύαρχος Αλέξανδρος Αυριωνίδης ΠΝ, ο Κυβερνήτης του ΠΝΜ Γ.Αβέρωφ  Υποναυάρχος Ιωάννης  Καλογερόπουλος, ο Διευθυντής του Μ.Τ.Ν, Αρχιπλοίαρχος Ιωάννης  Μαυρουδάκης , ο Διοικητής ΣΜΥΝ Πλοίαρχος Νικόλαος Ασημακόπουλος ,  ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΝ Ναύαρχος ε.α. Νικόλαος Τσούνης , ο Επίτιμος  Αρχηγός ΓΕΝ Ναύαρχος ε.α. Στυλιανός Πετράκης, ο Επίτιμος Διοικητής ΣΝΔ – Αντιναύαρχος ε.α. Παναγιώτης Καραμανώλης , ο Πρόεδρος της Ένωσης  Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού Αντιναύαρχος ε.α. Θεόδωρος Γερούκης, ο Πρόεδρος του Μ.Τ.Ν Αντιναύαρχος ε.α. Βελισάριος Παππάς.

Ο Πρόεδρος του συνδέσμου αποφοίτων ΣΝΔ Υποναύαρχος ε.α. Αντώνης  Αναστασάκης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων  Αντιναύαρχος ε.α. Παναγιώτης Ραδίτσας, ο Πρόεδρος του Ελληνικού  Συνδέσμου Ναυτικής Αεροπορίας Υποναύαρχος ε.α. Συμεών Κωνσταντινίδης , ο εκπρόσωπος του Πρόεδρου του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας Αρχιπλοίαρχος ε.α. Λεωνίδας Τσιαντούλας , ο Πρόεδρος της  Ένωσης  Καρδιοπαθών ΠΝ. Λ.Σ. και φίλων, Πλοίαρχος ε.α. Κωνσταντίνος Μακρής, ο εκπρόσωπος της Πρόεδρου του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος  Αντιναύαρχος ε.α. Ιωάννης Παλούμπης, ο Πρόεδρος της ΠΟΣ Ταξίαρχος ε.α.  Βασίλειος Νικολόπουλος, ο εκπρόσωπος του Πρόεδρου ΣΑΣΥΔΑ Σμήναρχός ε.α. Αναστάσιος Μεσσήνης, ο Πρόεδρος ΣΑΣΤΥΑ Σμήναρχός ε.α. Βασίλειος Τσιλιγιάννης, ο εκπρόσωπος του Προέδρου του ΣΑΑΥΣ Αντισυνταγματάρχης ε.α. Λεωνίδας Μπαϊρακτάρης, ο Επίτιμος  Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων Αντιναύαρχος ε.α. Σπύρος Περβενάς , ο Αντιναύαρχος ε.α. Ιωάννης Σαμαράς ΠΝ, ο Αντιναύαρχος ε.α. Δημήτρης Παπαγιαννίδης ΠΝ, ο Αντιναύαρχος  Νικόλαος Φατούσης, ο Υποναύαρχος ε.α Χρήστος Αλεξίου, ο Υποναύαρχος ε.α. Ανδριανός Πούλος, ο Υποναύαρχος  ε.α.Αντώνιος Ρίζος, ο  Αρχιπλοίαρχος ε.α Γεώργιος Κρητικός.

  • Ο Πρόεδρος του Σ.Α./Σ.Μ.Υ.Ν. Παύλος Σοφικίτης, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και παρουσίασε την Δημοσιογράφο Μπήλιω Τσουκαλά,  γνωστή από τις εκπομπές πολιτισμού που έκανε επί χρόνια στην Ελληνική τηλεόραση, η οποία είχε τον συντονισμό της εκδήλωσης.

Ο δεσμός της κυρίας Τσουκαλά με το Πολεμικό Ναυτικό είναι μεγάλος, μιας και είναι κόρη του Πλοιάρχου Ηλία Τσουκαλά, του ηρωικού Υπάρχου  του Υποβρυχίου «Κατσώνης», ο οποίος μετά τη βύθιση του Υ/Β ανοικτά της Σκιάθου, τη νύχτα της 14ης Σεπτεμβρίου 1943, μετά από δραματική  ναυμαχία με γερμανική κορβέτα, διεσώθη κολυμπώντας επί 9 ώρες μέχρι τις ακτές.

Η κυρία Τσουκαλά, αναφέρθηκε αρχικά στην απόφαση του Δ.Σ. να την κάνει έκτακτο μέλος του συνδέσμου και στη συνέχεια τόνισε την ανάγκη της ενεργούς συμμετοχής και των νεότερων σε ηλικία μελών του ΣΑΣΜΥΝ, μια και η διάθεση προσφοράς με κάθε τρόπο, είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει και να μακροημερεύσει ο Σύνδεσμος υπηρετώντας   τα ιδανικά και τους σκοπούς για τους οποίους δημιουργήθηκε, αλλά και να προάγει τις αξίες και την μακρά παράδοση της ιστορίας του Πολεμικού  Ναυτικού.

Στην συνέχεια κάλεσε τον Πρόεδρο να λάβει τον λόγο, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε θερμά τους παρόντες για την παρουσία τους στην ετήσια εκδήλωση, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα κάτωθι:

«Δεν θα αναφερθώ στα πεπραγμένα του Συνδέσμου μας και αυτό θα γίνει  στην γενική μας συνέλευση, το μόνο που θα αναφέρω είναι ότι χάρη στη  βοήθεια και την υποστήριξη των συναδέλφων μας πραγματικά   δυναμώνουμε και προχωράμε.

Η σημερινή συγκινητική παρουσία σας, μας γεμίζει ευθύνη να  αντιπροσωπεύσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το Πολεμικό Ναυτικό και τον καθένα από τα μέλη μας ξεχωριστά.

Στο διοικητικό μας συμβούλιο αποφασίσαμε από νωρίς, ότι πρέπει να  βάζουμε στόχους μικρούς και μεγάλους και να τους πραγματοποιούμε  κάνοντας ένα βήμα τη φορά.

Θα ήθελα σήμερα να σας ενημερώσω για μία από τις επόμενες δράσεις  μας, που είναι μια καταπληκτική εκδρομή εξωτερικού στη νότια Ιταλία  και στα ελληνόφωνα χωριά στις 20 Απριλίου. Μπορείτε να συμμετέχετε  όλοι, ανεξαρτήτως αν είστε μέλη του συνδέσμου ή όχι. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και λεπτομέρειες της εκδρομής θα δοθούν μέσω του site του Συνδέσμου και της ομάδας μας στο facebook. Όσοι από σήμερα  θέλετε να δηλώσετε ενδιαφέρον, μπορείτε να το κάνετε στο τέλος της  εκδήλωσης, ενημερώνοντας τον ταμία μας που θα βρίσκεται στο χώρο  του φουαγιέ.

Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους   χορηγούς μας, για τη βοήθεια και τη στήριξη που μας παρέχουν και  ευελπιστούμε σε μια ευρύτερη και μόνιμη συνεργασία μαζί τους.

Όλοι στο Σύνδεσμο είμαστε εθελοντές και φέτος είναι χρονιά εκλογών,  οπότε καλώ τους συναδέλφους να ετοιμάζονται να δηλώσουν  υποψηφιότητα για το Διοικητικό Συμβούλιο, γιατί όπως έλεγε και ο Ηράκλειτος τα «πάντα ρει».

Ο Σύνδεσμός μας μπορεί και αξίζει να εξελιχθεί περισσότερο, αλλά αυτό  εξαρτάται από τον καθένα μας ξεχωριστά. Γνωρίζω ότι ανάμεσά μας  υπάρχουν πάρα πολύ αξιόλογοι  Συνάδελφοι που μπορούν να πλαισιώσουν  το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, που θα προκύψει από τις εκλογές. Σας προσκαλούμε να δώσετε το παρόν.

Ένας από τους στόχους του υπάρχοντος ΔΣ είναι να κάνει τον Σύνδεσμο  όσο πιο ελκυστικό μπορεί για τα μέλη του. Επίσης να προάγει την  αλληλεγγύη μεταξύ των εν ενέργεια και εν αποστρατεία συναδέλφων,   καθώς και το επίπεδο διαβίωσης, υγείας, της μισθολογικής και της   συνταξιοδοτικής τους κατάστασης. Τέλος, δεν ξεχνάμε τη Σχολή μας,  τους Μαθητές της και τους εν ενεργεία αποφοίτους της.

Κλείνοντας, όπως σας ενημέρωσε η κα Τσουκαλά προηγουμένως, σήμερα  έχουμε να κληρώσουμε 17 καταπληκτικά δώρα μεταξύ άλλων ταξίδια  εξωτερικού και εσωτερικού, διαμονές σε ξενοδοχεία, δείπνα σε εστιατόρια κλπ. προσφορά των χορηγών μας, οπότε σας προτείνω να μείνετε οπωσδήποτε μέχρι το τέλος της εκδήλωσης.

Διάβασα πρόσφατα ότι είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε. Όλα αυτά που είμαστε προκύπτουν από τις σκέψεις μας. Με τις σκέψεις μας, φτιάχνουμε  τον κόσμο.

Οπότε ας φτιάξουμε όλοι με τις σκέψεις και τις πράξεις μας ένα υπέροχο 2024!

Σας ευχαριστώ!»

Στη συνέχεια ακολούθησε ο χαιρετισμός του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναυάρχου Δημήτριου-Ελευθέριου Κατάρα ΠΝ.

«Κυρίες και κύριοι, είναι μεγάλη τιμή για εμένα να είμαι σήμερα εδώ. Θα

ήθελα να ευχηθώ σε όλους σας χρόνια πολλά υγεία χαρές φώτιση και

κάθε επιτυχία. Την πρόσκληση στην κοπή της πίτας δεν θα μπορούσα να

την αρνηθώ και σε αυτόν τον ιδιαίτερο φιλόξενο χώρο του Πολεμικού

Μουσείου, για τον οποίο οφείλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον πρόεδρό

του τον κύριο Λιάσκο. Ιδιαίτερα εσάς κύριε Σοφικίτη και όπως

διαπιστώνετε ότι προέρχομαι και από την Διοίκηση της ΔΝΕ εγώ και ο

κύριος Αρχηγός στόλου, έχουμε γνωριστεί, έχουμε συνεργαστεί εύχομαι

σε σας και σε όλο το διοικητικό συμβούλιο της ΣΑΣΜΥΝ για την σημερινή

δραστηριότητα που έχετε αναλάβει και φέτος μεγάλη επιτυχία. Από το

2021 μέχρι τώρα είμαι σίγουρος ότι αυτά που κάνετε σας έχουν

εκπαιδεύσει, σας έχουνε μάθει πως θα κάνετε ακόμα καλύτερο το μέλλον.

Εγώ να ξέρετε αναγνωρίζω απόλυτα το τι γίνεται και σας διαβεβαιώνω

ότι θα βρίσκομαι στο πλευρό σας για ότι χρειαστείτε. Οι σημερινές

βραβεύσεις είναι ένα μικρό μέρος της δραστηριότητας που είπα ότι είχα

αναλάβει, τις επικροτώ πλήρως, γιατί θεωρώ ότι η αριστεία είναι κάτι το

οποίο δεν πρέπει να ντρεπόμαστε, αλλά κάτι το οποίο να επιδιώκουμε. Η

ευγενής άμιλλα μεταξύ των σπουδαστών για την οποία μιλούσα

συγκεκριμένα και στην ΣΜΥΝ σε κάθε ευκαιρία. Θέλω να συγχαρώ τους

αριστεύσαντες να τους παροτρύνω να υπηρετούν σε κάθε πτυχή της

ζωής εντός υπηρεσίας και εκτός στη ζωή τους την αριστεία και τα

πρωτεία. Ο ευγενής ανταγωνισμός, ο συναγωνισμός και η άμιλλα είναι

αυτό που χρειαζόμαστε σε κάθε στιγμή της ζωής μας. Δεν πρέπει κανείς

να ντρέπεται να είναι άριστος ούτε να ντρέπεται να επιδιώκει να είναι

άριστος. Προφανώς ένας θα είναι πρώτος αλλά όλοι οι άλλοι, στην

διαδικασία να διεκδικήσουν αυτή τη θέση, γίνονται καλύτεροι. Οι

υπόλοιποι θα ακολουθήσουν αυτόν τον ευγενή ανταγωνισμό. Όλη η

κοινωνία μας και το Ναυτικό ιδιαιτέρως το έχει ανάγκη. Θέλω να κλείσω

λοιπόν αυτήν τη σύντομη ομιλία ευχόμενος στον ΣΑΣΜΥΝ να έχει επιτυχία

το 2024 και στο μέλλον εφ’ εξής, να συνεχίσει να προσφέρει στα μέλη του

και στο πολεμικό Ναυτικό, όπως σας είπα εγώ θα είμαι στο πλευρό σας,

εύχομαι σε όλους καλή χρονιά. Καλή σας ημέρα.»

Στη συνέχεια η κυρία Τσουκαλά έκανε αναφορά στο εορταστικό της

ημέρας και τόνισε ότι τέτοιες μέρες χαράς μέσα στα χρόνια πολέμων και

αγώνων, που έδωσε το Πολεμικό μας Ναυτικό, ήταν λίγες αλλά υπήρξαν

και κάλεσε το κοινό να θυμηθεί μια τέτοια ημέρα χαράς από την ιστορία

του Ναυτικού μας και της Πατρίδας μας: την 13η Νοεμβρίου 1918, όταν ο συμμαχικός στόλος αποτελούμενος από Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά

πλοία, και τα Ελληνικά ΑΒΕΡΩΦ, ΑΕΤΟΣ, ΠΑΝΘΗΡ και ΙΕΡΑΞ, κατέπλευσε

στην Κωνσταντινούπολη, ενώ έναν μήνα μετά, στις 11 Δεκεμβρίου 1918,

το Αντιτορπιλικό ΛΕΩΝ κατέπλευσε στη Σμύρνη, στα πλαίσια της

ανακωχής του Μούδρου.

Η ευφορία που δημιούργησε η παρουσία των νικηφόρων πλοίων του

Πολεμικού Ναυτικού στον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας, έδωσε στον

κόσμο την ευκαιρία για γλέντια και χορούς. Όλα σχεδόν τα μαγαζιά ήταν

ασφυκτικά γεμάτα με ανθρώπους πού τραγουδούσαν και χόρευαν. Συρτά,

Χασάπικα, Απτάλικα και Καρσιλαμάδες, μαζί με τα Ευρωπαϊκά Βάλς και

Φόξ-Αγγλέ, έδιναν μια αίσθηση αισιοδοξίας στην Πόλη, στη Σμύρνη και

στις ευρύτερες περιοχές της Ερυθραίας και της Αρτάκης. Μια «Θάλασσα

του Μαρμαρά» και μια «Ερυθραία» γεμάτη πλοία του Πολεμικού Ναυτικού

κι Ελπίδες!

Τελειώνοντας αυτή την αναφορά η εκδήλωση συνεχίστηκε με το μουσικό

πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς της Κωνσταντινούπολης και της

Μικράς Ασίας, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Ιωνίας, «Μνήμες

Παράδοσης» και τους 28 χορευτές του, όπως αποδόθηκαν στο Ηρώδειο

το 2022, σε επετειακή παράσταση για τα 100 χρόνια από τη

Μικρασιατική Καταστροφή.

Επιμέλεια και Διδασκαλία Χορών ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Μνήμες

Παράδοσης» και Χοροδιδάσκαλος Ερρίκος Βένγκα.

Κείμενα και Σκηνοθεσία ο Συγγραφέας – Λαογράφος και Μέλος της

Σ.Α.ΣΜΥΝ, Χρήστος Κόϊος.

Στο τέλος του χορευτικού προγράμματος, ο Πρόεδρος Παύλος Σοφικίτης παρέδωσε

αναμνηστικά δώρα στους χορευτές.

Στη συνέχεια ακολούθησε η βράβευση των αριστούχων μαθητών της

ΣΜΥΝ.

Την Αρχηγό της ΣΜΥΝ Δόκιμη Υπαξιωματικό (Τ/ΠΜ) Μπογδανάκη

Κωνσταντίνα βράβευσε ο επίτιμος Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού,

Ναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ.

Την Υπαρχηγό της ΣΜΥΝ Δόκιμη Υπαξιωματικό (ΕΕ/ΠΕΣ) Ζαχαριουδάκη

Πηνελόπη βράβευσε ο Αρχιπλοίαρχος διδάσκαλος ε.α. Γεώργιος Αλιφέρης

ΠΝ, Πρόεδρος του παραρτήματος Πόρου της ΕΑΑΝ που έχει διδάξει στη

σταδιοδρομία του, χιλιάδες συναδέλφους στις παραγωγικές Σχολές του

ΠΝ

Την Αρχηγό της Α’ Τάξης Δόκιμη Υπαξιωματικό Φράγκου

Γεωργία βράβευσε ο Σημαιοφόρος (Ε) ε.α. Χρήστος Ποζίδης ΠΝ,

Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων.

Φέτος, εκτός των βραβεύσεων, ο Σύνδεσμος εξασφάλισε μέσω χορηγών

να δοθούν δωροεπιταγές του Προμηθευτικού Οργανισμού Ναυτικού και

για τις τρεις αριστεύσασες Μαθήτριες της ΣΜΥΝ.

  1. Δωροεπιταγή αξίας 200 ευρώ στην αρχηγό ΣΜΥΝ, προσφορά της

εταιρείας ALNI TECHNICAL BUREAU από τον Γενικό Διευθυντή της

εταιρείας και μέλος του Συνδέσμου μας κο Παντελή Συνέλη.

  1. Δωροεπιταγή αξίας 150 ευρώ στην υπαρχηγό της ΣΜΥΝ προσφορά της

εταιρείας MKS CONSULTING από την κα Μαρίνα Καρκούλα, Διευθύνουσα

Σύμβουλο της εταιρείας.

  1. Δωροεπιταγή αξίας 100 ευρώ στην αρχηγό της Ά τάξης ΣΜΥΝ

προσφορά και αυτή της εταιρείας MKS CONSULTING από τον Πρόεδρο

του Συνδέσμου.

Στη συνέχεια έγινε η Δέηση από τον Πανοσιολογιότατο πατέρα Αλέξιο και

ακολούθησε η κοπή της Βασιλόπιτας από τον Πρόεδρο. Ο τυχερός που

βρήκε το φλουρί ήταν ο Διευθυντής του Μ.Τ.Ν Αρχιπλοίαρχος Ι.

Μαυρουδάκης , στον οποίο ο Πρόεδρος πρόσφερε το εξαιρετικό βιβλίο

του Επιτίμου Προέδρου του Συνδέσμου κυρίου Ελευθέριου Σφακτού, που

έχει τίτλο «Υπαξιωματικός και Πολεμικό Ναυτικό… στο πέρασμα του

χρόνου – Από τις Τριήρεις στις φρεγάτες» και το οποίο βραβεύτηκε από

τον Ακαδημία Αθηνών, καθώς και ένα αναμνηστικό δώρο, προσφορά της

εταιρείας Nautical Gifts.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον πιο ευχάριστο τρόπο μιας και ακολούθησε με

τη βοήθεια του μικρού Κωνσταντίνου Καλαρρύτη η κλήρωση 17 δώρων,

προσφορά των Χορηγών του Συνδέσμου, που αντιστοιχούσαν σε

ακτοπλοϊκά ταξίδια εξωτερικού και εσωτερικού, διανυκτερεύσεις σε

πολυτελή ξενοδοχεία, γεύματα σε εκλεκτά εστιατόρια της Αθήνας,

ηλεκτρικά είδη, δωροεπιταγές, κλπ).

Κλείνοντας την εκδήλωση η κυρία Τσουκαλά και ο Πρόεδρος

ευχαρίστησαν όλους τους Χορηγούς και τους παρευρισκόμενους, τους

έδωσαν ραντεβού για του χρόνου και τους παρότρυναν να περάσουν στο

φουαγιέ για την Δεξίωση.

 

 

Related Articles

ΕΕΕ-ECSA: Επιτακτική ανάγκη η ανάπτυξη και διάθεση εναλλακτικών καυσίμων για τη ναυτιλία

Η ευρωπαϊκή ναυτιλιακή κοινότητα τονίζει σταθερά την ανάγκη ανάπτυξης εναλλακτικών καυσίμων για...

Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων 28 Φεβρουαρίου

Στην ανθρώπινη ζωή έχει ιδιαίτερη αξία ο σεβασμός της ιδιαιτερότητας, της μοναδικότητας...

ΙΤΑΛΙΑ: Απεργία λιμενεργατών-“Κάτω τα όπλα, πάνω οι μισθοί”

Νέκρωσαν τα ιταλικά λιμάνια από τη σημερινή 24ωρη απεργία, με το συνδικάτο...

Μία «δεύτερη Γη» ανακαλύφθηκε σε απόσταση 100 ετών φωτός γύρω από το άστρο ΤΟΙ 700

Το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) ανακάλυψε έναν ακόμη...