Παρασκευή , 3 Μάιος 2024
Home ΝΑΥΤΙΛΙΑ Γ.ΠΑΤΙΝΙΩΤΗΣ: Up-Skilling Re-Skilling Η σημασία τους στο σύγχρονο εργασιακό κόσμο
ΝΑΥΤΙΛΙΑΠΕΙΡΑΙΑΣ

Γ.ΠΑΤΙΝΙΩΤΗΣ: Up-Skilling Re-Skilling Η σημασία τους στο σύγχρονο εργασιακό κόσμο

Από τον Γιάννη Πατινιώτη finance Director της Carras S.A.

 

Dr Truth says..

 Με αφορμή την συμμετοχή μου στο πολύ καλό και δυνατό συνέδριο για τις νέες τεχνολογίες με έμφαση την Τεχνητή Νοημοσύνη ΑΙ και το ερώτημα τι μπορούν να κάνουν οι εργαζόμενοι για να μπορούν να υπάρχουν και να εργάζονται στο αύριο θα αναφερθούμε στις έννοιες Upskilling and Reskilling.

Οι έννοιες του upskilling (εκσυγχρονισμός δεξιοτήτων) και του reskilling (επανακατάρτιση) αποτελούν δύο κρίσιμες διαδικασίες στον σύγχρονο εργασιακό κόσμο, ειδικά όταν λαμβάνουμε υπόψη την ανάπτυξη και ενίσχυση των soft skills (ή αλλιώς, των μαλακών δεξιοτήτων).

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθεί ως σημαντικό εργαλείο η μέθοδος SHIPScraft@ της εταιρεία Πύλη ΝΕΤ ΙΚΕ με βάση την οποία μπορούν και προσδιορίζονται σε % για κάθε ένα από τα πιο κάτω 15 γενικά soft Skill:

1 Επικοινωνιακές δεξιότητες

2 Aνάλυση και επίλυση προβλημάτων

3 Συνεργασία

4 Ιεράρχηση Προτεραιοτήτων

5 Οργάνωση

6 Διαχείριση Χρόνου

7 Δημιουργικότητα

8 Ηγετικές Ικανότητες

9 Διαχείρηση Πίεσης

10 Προσαρμοστικότητα και Ευελιξία

11 Αποφασιστικότητα

12 Επιμονή Υπομονή

13 Αποφυγή Συγκρούσεων

14 Κριτική Σκέψη

15 Συναισθηματική Νοημοσύνη

 

Upskilling (Εκσυγχρονισμός Δεξιοτήτων)

 

Ο όρος upskilling αναφέρεται στη διαδικασία βελτίωσης ή επέκτασης του υφιστάμενου πακέτου δεξιοτήτων ενός ατόμου, με σκοπό την ενίσχυση των ικανοτήτων του στον τρέχοντα ρόλο του. Πρόκειται για την εκμάθηση νέων ικανοτήτων ή την εμβάθυνση των υπαρχουσών δεξιοτήτων, ώστε να κρατηθεί κανείς ενημερωμένος με τις εξελίξεις που συμβαίνουν στη θέση εργασίας του. Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος μπορεί να εκσυγχρονίσει τις δεξιότητές του αποκτώντας γνώσεις σε προηγμένες τεχνικές επικοινωνίας, εργαλεία διαχείρισης έργων, ή στρατηγικές ηγεσίας.

 

Reskilling (Επανακατάρτιση)

Από την άλλη πλευρά, ο όρος reskilling αναφέρεται στη διαδικασία εκμάθησης νέων δεξιοτήτων για έναν διαφορετικό ρόλο ή κλάδο. Πρόκειται για την απόκτηση ενός νέου συνόλου ικανοτήτων που επιτρέπουν σε ένα άτομο να αλλάξει επαγγελματική κατεύθυνση. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να προχωρήσει σε επανακατάρτιση από έναν ρόλο που καθίσταται πλέον περιττός λόγω της αυτοματοποίησης, σε έναν ρόλο που απαιτεί εντελώς διαφορετικό σύνολο δεξιοτήτων.

 

Η Σημασία τους στον Σύγχρονο Εργασιακό Κόσμο

 

Και οι δύο διαδικασίες, ο εκσυγχρονισμός και η επανακατάρτιση, είναι κρίσιμες για τα άτομα και τις οργανώσεις που επιδιώκουν να παραμείνουν ανταγωνιστικά στον σύγχρονο εργασιακό χώρο. Με την τεχνολογική πρόοδο και τις αλλαγές στις επαγγελματικές πρακτικές, ορισμένες θέσεις εργασίας μετασχηματίζονται ή εξαφανίζονται, ενώ παράλληλα δημιουργούνται νέες. Ο εκσυγχρονισμός και η επανακατάρτιση επιτρέπουν στους εργαζομένους να παραμένουν σχετικοί και πολύτιμοι, είτε στις τρέχουσες θέσεις τους είτε σε νέους ρόλους που επιθυμούν να καταλάβουν. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την προσωπική ανάπτυξη και την ικανοποίηση από την εργασία, καθώς ενδυναμώνουν τα άτομα να ελέγχουν την επαγγελματική τους πορεία και να προσαρμόζονται στις αλλαγές του εργασιακού περιβάλλοντος.

 

Related Articles

TRAFIGURA ORDERS FOUR DUAL-FUEL AMMONIA-POWERED GAS CARRIERS

Written by Ian Taylor Trafigura has ordered four dual-fuel medium gas carriers...

Μητροπολίτης Πειραιώς: «Ο Χριστός έδωκε τον εαυτόν Tου ”λύτρον αντί πολλών”, για όλο τον κόσμο όλων των εποχών»

Στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Πειραιώς Ιερούργησε σήμερα Μεγάλη Πέμπτη (2 Μαΐου...

Ecomobility – Οικολογική Μετακίνηση 2023-2024 Βράβευση Δήμου Πειραιά και δύο σχολείων της πόλης μας

Ο Δήμος Πειραιά έλαβε ειδικό έπαινο ευχαριστίας, καθώς παρείχε άμεση και συνεχή...

Με ομόφωνο ψήφισμά του  το  Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά εκφράζει  τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους των Κέντρων Πρόληψης

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά,  κατά τη συνεδρίαση του,  τη Μ. Δευτέρα,  29-4-2024, ενέκρινε  ομόφωνα και εξέδωσε ψήφισμα, εκφράζοντας  τη...