Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024
Home ΝΑΥΤΙΛΙΑ MOORE GREECE-Φεβρουάριος 2024
ΝΑΥΤΙΛΙΑ

MOORE GREECE-Φεβρουάριος 2024

Στο ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ Φεβρουαρίου 2024, είμαστε υπερήφανοι που εργαστήκαμε μαζί με το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος για την ανάπτυξη του Οδηγού “Guide to ESG Reporting”, ειδικά για τα μέλη του.

Στα ναυτιλιακά νέα το ενδιαφέρον μας εστιάζεται στη συνεχιζόμενη άνοδο στη δραστηριότητα νεότευκτων δεξαμενόπλοιων που αναμένεται για το 2024, στις αξίες ρεκόρ στις τιμές των tankers και των bulk carriers καθώς και στην   κρίση της Ερυθράς Θάλασσας που επηρεάζει σοβαρά τη ναυτιλία.

Στα φορολογικά νέα, το φορολογικό τμήμα της Moore συνοψίζει την Ε.2035/2023 που παρέχει διευκρινίσεις ως προς τη φορολογική μεταχείριση της παραχώρησης κατοικίας σε εργαζόμενους από φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα λόγω πρόσκαιρης μετακίνησης αυτών στο πλαίσιο της εργασίας τους, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ν.4172/2013.

Τέλος, η απόφαση A.1020/2024, ΦΕΚ865/06-02-2024 η οποία περιγράφει τη διαδικασία, τις εξαιρέσεις, τον τρόπο λειτουργίας και τα όρια ανεκτών αποκλίσεων για την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ και τον προσδιορισμό του φόρου από τη διαβίβαση δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Διευκρινίσεις ως προς τη φορολογική μεταχείριση της παραχώρησης κατοικίας σε εργαζόμενους από φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα λόγω πρόσκαιρης μετακίνησης αυτών στο πλαίσιο της εργασίας τους, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ν.4172/2013 (Α’167)

 Φορολογία

Στην Ε.2035/2023 διευκρινίζεται ότι, στην έννοια των παροχών σε είδος που φορολογούνται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία, δεν εντάσσεται και η παραχώρηση κατοικίας σε εργαζομένους, από φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, στις περιπτώσεις πρόσκαιρης μετακίνησης αυτών σε άλλη εγκατάσταση του εργοδότη. Πιο συγκεκριμένα όταν πρόκειται για μετακίνηση εργαζομένων σε άλλη εγκατάσταση του εργοδότη για προσδιορισμένο χρόνο στο πλαίσιο της εργασίας τους, για τις ανάγκες του εργοδότη και κατ’ εντολή του δεν εντάσσεται στην έννοια της παροχής σε είδος.

Στην περίπτωση όμως της παραχώρησης κατοικίας σε εργαζομένους που μετακινούνται σε άλλο τόπο για να αναλάβουν θέση διευθυντικού στελέχους, καταλαμβάνεται από τη διάταξη της παρ. 5 του αρθ. 13 ΚΦΕ και η αγοραία αξία της παροχής αυτής φορολογείται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία.

 

Διαδικασία, εξαιρέσεις, τρόπος λειτουργίας και όρια ανεκτών αποκλίσεων για την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ και τον προσδιορισμό του φόρου από τη διαβίβαση δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA

 Φορολογία

Δημοσιεύτηκε η απόφαση A.1020/2024, ΦΕΚ865/06-02-2024 η οποία περιγράφει τη διαδικασία, τις εξαιρέσεις, τον τρόπο λειτουργίας και τα όρια ανεκτών αποκλίσεων για την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ και τον προσδιορισμό του φόρου από τη διαβίβαση δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Κυριότερα σημεία της απόφασης είναι τα εξής :

-Οι  οντότητες του άρθρου 1 του Ν.4308/2014 έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν τη Δήλωση ΦΠΑ με τα δεδομένα τα οποία προσυμπληρώνονται στους κωδικούς του πίνακα εκροών και του πίνακα εισροών από την πλατφόρμα mydata.

-Η υποχρέωση υποβολής της Δήλωσης ΦΠΑ αφορά τις φορολογικές περιόδους από 01/01/2024 και έπειτα.

-Υφίσταται υποχρέωση εφαρμογής διαδικασιών και τρόπων λειτουργίας ΚΑΝΟΝΩΝ ΕΣΟΔΩΝ και ΕΞΟΔΩΝ κατά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

-Τα όρια των ανεκτών αποκλίσεων μεταξύ δηλώσεων φπα και δεδομένων της πλατφόρμας Mydata καθορίζονται στο 30% ανά φορολογική περίοδο δήλωσης φόρου.

-Αποδεκτή η μη χρήση του ορίου ανεκτών αποκλίσεων και η διαβίβαση των δεδομένων για σκοπούς υποβολής δήλωσης φπα με τον εναλλακτικό τρόπο και τη χρήση τύπων παραστατικών, τόσο για τα έσοδα όσο και για τα έξοδα.

Related Articles

Our Ocean: Η επίσκεψη του προέδρου του Παλάου στην Ελλάδα επιβεβαιώνει τη στήριξή του στο Palau International Ship Registry 

Our Ocean: Η επίσκεψη του προέδρου του Παλάου στην Ελλάδα επιβεβαιώνει τη...

YACHTING FINANCE

  Χρηματοδοτήστε την αγορά του σκάφους σας με τα 3 επενδυτικά εργαλεία...

Η Thenamaris Ships Management Inc. συμμετέχει στην ημέρα καριέρας ΔΥΠΑ

Thenamaris Ships Management Inc. We are thrilled to announce our participation as...