Παρασκευή , 19 Ιούλιος 2024
Home ΕΛΛΑΔΑ Βασίλης Κορκίδης: «Τα επτά σημεία και η σημασία των Ευρωεκλογών για τους Μικρομεσαίους»
ΕΛΛΑΔΑΠΕΙΡΑΙΑΣ

Βασίλης Κορκίδης: «Τα επτά σημεία και η σημασία των Ευρωεκλογών για τους Μικρομεσαίους»

Ανοικτή επιστολή προέδρου ΕΒΕΠ & ΠΕΣΑ Βασίλη Κορκίδη στους υποψήφιους Ευρωβουλευτές «Τα επτά σημεία και η σημασία των Ευρωεκλογών για τους Μικρομεσαίους»

Κυρίες και κύριοι, υποψήφιοι ευρωβουλευτές,

Με το ξεκίνημα της εκστρατείας των ευρωεκλογών, οι μικρομεσαίοι στην Ελλάδα θα θέλαμε να σας τονίσουμε εκ νέου τις προτεραιότητες μας, είτε ως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, είτε ως μικρομεσαίοι εισοδηματικά πολίτες. Οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί που εκπροσωπούν την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στις Βρυξέλλες έχουν δηλώσει πως οραματίζονται ένα κόσμο με όλους μαζί τους ΜμΕ να οδηγούν την Ε.Ε. στη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Αυτό βεβαίως επιθυμούμε και εμείς ως επιχειρήσεις-μέλη του Ε.Β.Ε.Π., αλλά φαντάζομαι και όλων των Επιμελητηριών και επιχειρηματικών φορέων της χώρας.

Σας επισημαίνουμε, πως ο επίσημος κοινωνικός εταίρος των ΜμΕ στην ΕΕ, «SME United», διερωτάται πως αλήθεια μπορεί να γίνει αυτή η μετάβαση, όταν τα 24,3 εκατ. ΜμΕ στην Ευρώπη, δηλαδή το 99,8%, εξακολουθούν να πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες και τις κοινοτικές οδηγίες που έχουν συνταχθεί με βάση το 0,2% των μεγάλων εταιρειών. Οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων της ΕΕ θα πρέπει επιτέλους πριν και μετά τις ευρωεκλογές να εφαρμόσουν την αρχή «Think small first» και να ενεργήσουν ανάλογα.

Πιστεύουμε ακράδαντα πως, δεδομένων των χαρακτηριστικών των μικρομεσαίων εταιρειών, η θέσπιση κανόνων προσαρμοσμένων στις δυνατότητες των μικρότερων, σίγουρα θα λειτουργήσει και για τις μεγαλύτερες εταιρείες. Πρέπει με την αρχή της νέας θητείας του Ευρωκοινοβουλίου να συνταχθεί επικαιροποιημένη νομοθεσία και να ασκηθεί «έξυπνη πολιτική» σχετικά με την ικανότητα της πλειονότητας των μικρών εταιρειών με πρόσθετα επίπεδα υλοποίησης, όπου απαιτείται.

Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες στην Ελλάδα, αλλά και όλη την Ευρώπη αναλαμβάνουμε το ρίσκο να ιδρύσουμε και να διαχειριστούμε μια εταιρεία, να απασχολήσουμε προσωπικό και να προσφέρουμε στις καθημερινές ανάγκες της αγοράς. Οι ΜμΕ από τη μια πλευρά, δεδομένου ότι έχουμε τις ρίζες μας στη τοπική μας κοινότητα, δεν θα μετεγκατασταθούμε εύκολα αφήνοντας κενό λειτουργίας και ανεργίας στη περιφέρεια μας. Από την άλλη πλευρά, λειτουργούμε μέσα σε ένα οικοσύστημα στο οποίο για τις μεγάλες εταιρείες είμαστε επίσης σημαντικοί πελάτες και γενικότερα κρίσιμοι οικονομικοί παράγοντες.

Ζητάμε, από όσους επιθυμούν να είναι υπεύθυνοι στη λήψη μελλοντικών ευρωπαϊκών αποφάσεων, να επεξεργαστούν προσεκτικά την επιχειρηματική μας νοοτροπία, να μελετήσουν τους εφικτούς στόχους που έχουμε θέσει και να εμπιστευτούν εξίσου όλους τους επιχειρηματίες κάθε μεγέθους για να μπορέσουμε όλοι μαζί να επιτύχουμε την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας μας.

Ζητάμε, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές να εξετάσουν προσεκτικά τις μελλοντικές προκλήσεις και προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι οι μεγάλες πρωτοπόρες επιχειρήσεις θα ανοίξουν τον δρόμο, χωρίς όμως να τον κλείνουν στις ΜμΕ. Για να επιτευχθεί μάλιστα κάτι τέτοιο, αφενός απαιτείται μια ισχυρή πολυεπίπεδη συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων και αφετέρου η διακυβέρνηση της ΕΕ πρέπει να εγγυάται ότι όσοι εφαρμόζουν τους κανόνες της θα αποκτήσουν επίσης τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για να φέρουν σε πέρας τις αλλαγές που απαιτούνται σε όλους τους τομείς.

Ζητάμε, όλοι οι υποψήφιοι, ανεξαρτήτως κόμματος και χρώματος, να φανταστείτε τις ΜμΕ ως μέλισσες, εργατικές, ευέλικτες, γρήγορες, σημαντικές για τη διασταύρωση πολλών οικοσυστημάτων. Χρησιμοποιήστε αυτή η παρομοίωση γιατί, όπως οι μέλισσες, έτσι και οι ΜμΕ χρειάζομαστε τις κατάλληλες συνθήκες πλαισίου για να ευημερήσουμε και να οδηγήσουμε τις ευρωπαϊκές μεταβάσεις.

Ζητάμε, η ανταγωνιστικότητα, που είναι μια λέξη που ακούγεται πολύ αυτές τις προεκλογικές μέρες στις Βρυξέλλες να αφορά και σε εμάς, ξεκαθαρίζοντας πως η υπό συζήτηση ανταγωνιστικότητα σκοπεύει να συμπεριλαμβάνει τη λειτουργία των ΜμΕ, καθώς είναι αυτές που κάνουν τα οικοσυστήματα να κολλήσουν μεταξύ τους.

Ζητάμε, από τους μελλοντικούς λήπτες αποφάσεων στις Βρυξέλλες να λάβουν υπόψη τους τις προτεραιότητες μας όπως έχουν ήδη διατυπωθεί και αφορούν στο επιχειρηματικό ρυθμιστικό πλαίσιο, στην ενισχυμένη ανταγωνιστικότητα, στο εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, στα κίνητρα και χρηματοδότηση για τη δίδυμη μετάβαση και επενδύσεις, στη παροχή προσαρμοσμένων εργαλείων, στη δίκαιη πρόσβαση στις αγορές και στο σταθερό οικονομικό περιβάλλον.

Ζητάμε, ως Έλληνες μικρομεσαίοι, μια περισσότερο ενοποιημένη και ανταγωνιστική Ευρώπη. Μια λειτουργική ενιαία αγορά είναι σημαντική ευκαιρία για όλους τους επιχειρηματίες του τόπου, όπου θα πρέπει να κάνουμε τη διαφορά και να συνεισφέρουμε με τις δικές μας ρεαλιστικές λύσεις.

Ζητάμε, από τα σημερινούς και μελλοντικούς εκπροσώπους της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο και τους Έλληνες αξιωματούχους της ΕΕ, να περάσουν από την άσκηση της νομοθετικής διαδικασίας στην ορθή εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας.

Σας διαβεβαιώνουμε ότι με την ευκαιρία των ευρωεκλογών οι μικρομεσαίοι θα εκφράσουμε σε κάθε δημόσια συζήτηση τις απόψεις μας, γιατί αξίζουμε να βρισκόμαστε στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής διαδικασίας, δικαιούμαστε, οι δυσκολίες μας να προβληματίζουν εξίσου και επιθυμούμε, οι προτεραιότητες μας να ευαισθητοποιούν περισσότερο. Η επιλογή παράταξης και προσώπων στη διαδικασία των ευρωεκλογών ίσως είναι μια στιγμή για προβληματισμό, αλλά το αποτέλεσμα είναι πιο σημαντικό, γιατί αφορά το χρονικό διάστημα της επόμενης πενταετίας με όλες τις προκλήσεις που περιμένουν τους μικρομεσαίους σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το δικαίωμα της ψήφου μας, είναι η επιλογή μας, είναι η φωνή μας, είναι η δύναμη μας και θα την χρησιμοποιήσουμε στην ευρωκάλπη ανάλογα.

Ευχόμαστε, καλή επιτυχία σε όλους τους επιλεγμένους και καλή εκλογή στους άξιους και ικανούς υποψήφιους Έλληνες ευρωβουλευτές!

Related Articles

Νίκος Χαρδαλιάς: “Ξεκινάμε τη δημιουργία ενός αναβαθμισμένου, ελεύθερου δημόσιου χώρου, που αλλάζει την εικόνα της Αττικής”

Νίκος Χαρδαλιάς: “Ξεκινάμε τη δημιουργία ενός αναβαθμισμένου, ελεύθερου δημόσιου χώρου, ενός εμβληματικού...

Θάνατοι λουόμενων στη Βουλιαγμένη

Συνέχεια ενημέρωσης αναφορικά με το θάνατο γυναίκας στο Ρέθυμνο – Θάνατοι λουόμενων στη...

Επίκαιρη Ερώτηση Αλ.Αυλωνίτη για 250 Ειρηνοδίκες που παραμένουν αδιόριστοι από το 2016

Συζητήθηκε σήμερα η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Κέρκυρας και Τομεάρχης...

Μεγάλο ενδιαφέρον για την AegeanRegatta 2024, τις 40 έφτασαν οι συμμετοχές

Eνας μήνας πριν από την έναρξη της ΑegeanRegatta 2024 και οι συμμετοχές...