Παρασκευή , 19 Ιούλιος 2024
Home ΕΛΛΑΔΑ Νίκος Χαρδαλιάς: «25,2 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής στους Δήμους Καλλιθέας, Αλίμου και Παλαιού Φαλήρου για βιώσιμη αστική ανάπτυξη»
ΕΛΛΑΔΑ

Νίκος Χαρδαλιάς: «25,2 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής στους Δήμους Καλλιθέας, Αλίμου και Παλαιού Φαλήρου για βιώσιμη αστική ανάπτυξη»

Πόροι ύψους 25,2 εκατομμυρίων ευρώ για την υλοποίηση πάνω από 30 έργων και δράσεων που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα, τον τουρισμό και τον πολιτισμό στους Δήμους Αλίμου, Καλλιθέας και Παλαιού Φαλήρου, διατίθενται με την απόφαση εκχώρησης του Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά προς την Χωρική Αρχή του Συνδέσμου Δήμων Νότιας Αθήνας (ΣΥΔΝΑ), στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) που εντάσσεται στο Πρόγραμμα “Αττική” 2021-2027.

 

«Μετά την Αθήνα και τον Πειραιά, δύο Δήμους –στους οποίους μέσα από το “Πρόγραμμα Αττική 2021-2027”– διαθέσαμε συνολικά πάνω από 184 εκατ. ευρώ για σημαντικά έργα υποδομής, σειρά παίρνει ο Σύνδεσμος Δήμων Νότιας Αθήνας. Ενισχύουμε το τρίπτυχο: τοπική επιχειρηματικότητα, τουρισμός και πολιτισμός για την Καλλιθέα, τον Άλιμο και το Παλαιό Φάληρο –τρεις Δήμους στη Νότια Αθήνα με αδιαμφισβήτητα πολιτιστικά, γεωγραφικά και περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα– προκειμένου να κάνουμε πράξη όλα όσα έχουμε δεσμευτεί στους πολίτες της Αττικής μας. Και συνεχίζουμε την επόμενη εβδομάδα και με τους υπόλοιπους Δήμους της Αττικής», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής, υποδεχόμενους τον Δήμαρχο Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη, τον Δήμαρχο Καλλιθέας Κώστα Ασκούνη και τον Δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου, Γιάννη Φωστηρόπουλο.

 

Ο κ. Χαρδαλιάς πρόσθεσε: «Χρησιμοποιούμε κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο και θέλουμε να αξιοποιείται “ανταποδοτικά” μέσα στις τοπικές κοινωνίες. Βασικό μας μέλημα αποτελεί η βιώσιμη αστική ανάπτυξη, με την αναβάθμιση βασικών υποδομών για την ποιότητα ζωής των πολιτών, τη στήριξη της νέας γενιάς και του κοινωνικού κράτους. Σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργούμε, μεταξύ άλλων, Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας, καθώς και clusters νεοφυών επιχειρήσεων,  αναβαθμίζουμε ενεργειακά τα κτίριά μας, δημιουργούμε “πράσινες” διαδρομές και δρομολογούμε, άμεσα, έργα που στηρίζουν την τοπική απασχόληση, προωθούν την κοινωνική επιχειρηματικότητα και βελτιώνουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας με αναπηρία. Παράλληλα, ενισχύουμε τους δύο μας βασικούς πυλώνες: τον τουρισμό και τον πολιτισμό, με επίκεντρο τις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες του παραλιακού μας μετώπου. Αναδεικνύουμε τις ιστορικές μας διαδρομές, σημαίνοντες αρχαιολογικούς χώρους, την αρχιτεκτονική του Μεσοπολέμου, τις μουσικές των προσφύγων μας, αλλά και τις γεύσεις της θάλασσάς μας. Και οι δύο βαθμοί της Αυτοδιοίκησης ενώνουμε δυνάμεις. Μαζί αλλάζουμε το μέλλον στις γειτονιές μας, έχοντας, πάντα, στον πυρήνα της πολιτικής μας τους πολίτες της Αττικής».

 

Ειδικότερα, από τα 25,2 εκατομμύρια ευρώ:

8,59 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της περιφερειακής οικονομίας (όπως είναι η ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, η αξιοποίηση των οφελών της ψηφιοποίησης, η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κ.α.).

9,86 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την ενίσχυση της χωρικής οικονομικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής και πολιτιστικής ανάπτυξης και συνοχής (όπως είναι οι βιοκλιματικές αναβαθμίσεις σε επιλεγμένα δημοτικά κτήρια, η δημιουργία έξυπνων εφαρμογών ηλεκτρονικού πολιτισμού, ηλεκτρονικού τουρισμού και ενίσχυσης της βιώσιμης κινητικότητας, η προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος άρδευσης σε χώρους πρασίνου, η κατασκευή έργων διευθέτησης ομβρίων υδάτων και η ανάπτυξη συστήματος παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων, κ.α.).

6,55 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την προώθηση της περιφερειακής κοινωνικής συνοχής μέσα από την ενίσχυση των μηχανισμών και υπηρεσιών για τη στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού, της απασχόλησης, της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης, της κοινωνικοοικονομικής ένταξης, της ισότητας των ευκαιριών και την αντιμετώπιση κινδύνων φτώχειας και αποκλεισμού (βελτίωση της διαβίωσης των ΑμεΑ, πρόσβαση στην απασχόληση και μέτρα ενεργοποίησης για όλους, ενίσχυση κέντρων Δια Βίου Μάθησης, ισόρροπη συμμετοχή των φύλων στην αγορά εργασίας, κοινωνική ένταξη των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο, ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές κοινωνικές και υγειονομικές υπηρεσίες, κ.α.).

 

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης δήλωσε:  «Το στοίχημα είναι γρήγορα και αποτελεσματικά να προχωρήσουμε σε αυτό το μεγάλο project, για το οποίο κρινόμαστε και θα κριθούμε. Είναι μεγάλη ευθύνη η γρήγορη διαχείριση και απορρόφηση, ώστε να προχωρήσουμε όλοι –από κοινού– για πόλεις με καλύτερες υποδομές, για κοινωνίες με μεγαλύτερη συνοχή και ευκαιρίες στην εργασία».

 

«Θα ανταποκριθούμε με τον καλύτερο τρόπο, ώστε αυτά τα χρήματα να αξιοποιηθούν προς όφελος της κοινωνίας, σε απαραίτητα έργα για την αναβάθμιση της ζωής των πολιτών μας» δήλωσε ο Δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης, ενώ αναφερόμενος στον κ. Χαρδαλιά υπογράμμισε: «είμαι βέβαιος, ότι θα έχουμε την αμέριστη συμπαράσταση όλων των υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας, αλλά και την δική σου προσωπικά, γιατί είσαι ο άνθρωπος που προέρχεσαι από τα σπλάχνα της Αυτοδιοίκησης».

 

«Τα χρήματα που θα δοθούν θα πιάσουν τόπο. Μην ανησυχείς, την ξέρουμε τη δουλειά, θα το παλέψουμε μέχρι τέλους» είπε χαρακτηριστικά προς τον Περιφερειάρχη Αττικής ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος, αναφερόμενος στην ανάγκη για κατάθεση ώριμων μελετών. Και σημείωσε: «Οι πόροι δεν περισσεύουν, το ξέρουμε όλοι. Οι μελέτες έχουν γίνει με μεγάλη προσοχή, γι’ αυτό πιστεύω ότι θα είμαστε πολύ γρήγορα έτοιμοι να έχουμε ολοκληρώσει τα έργα, προκειμένου για να επιτύχουμε την απορροφητικότητα».

Related Articles

Νίκος Χαρδαλιάς: “Ξεκινάμε τη δημιουργία ενός αναβαθμισμένου, ελεύθερου δημόσιου χώρου, που αλλάζει την εικόνα της Αττικής”

Νίκος Χαρδαλιάς: “Ξεκινάμε τη δημιουργία ενός αναβαθμισμένου, ελεύθερου δημόσιου χώρου, ενός εμβληματικού...

Θάνατοι λουόμενων στη Βουλιαγμένη

Συνέχεια ενημέρωσης αναφορικά με το θάνατο γυναίκας στο Ρέθυμνο – Θάνατοι λουόμενων στη...

Επίκαιρη Ερώτηση Αλ.Αυλωνίτη για 250 Ειρηνοδίκες που παραμένουν αδιόριστοι από το 2016

Συζητήθηκε σήμερα η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Κέρκυρας και Τομεάρχης...

Μεγάλο ενδιαφέρον για την AegeanRegatta 2024, τις 40 έφτασαν οι συμμετοχές

Eνας μήνας πριν από την έναρξη της ΑegeanRegatta 2024 και οι συμμετοχές...