Παρασκευή , 14 Αύγουστος 2026
Home SLIDER ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Οδύσσεια της ελληνικής βιομηχανίας
SLIDERΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Οδύσσεια της ελληνικής βιομηχανίας

Η Οδύσσεια της ελληνικής βιομηχανίας

Άρθρο του Γιώργου Κωνσταντόπουλου

 

Μπορεί ο Οδυσσέας να μην έχασε τελικά ποτέ τον προορισμό του, εκείνο που όμως άλλαζε συνεχώς ήταν οι όροι του ταξιδιού του!

Κάπως έτσι πορεύεται και η ελληνική βιομηχανία…

Ενώ γνωρίζει πού θέλει να φτάσει, δηλαδή σε περισσότερη παραγωγή, επενδύσεις, εξαγωγές και καλύτερες θέσεις εργασίας, κάθε φοράπου κερδίζει έδαφος, νέα εμπόδια παρατείνουν το ταξίδι της.

Το υψηλό και απρόβλεπτο ενεργειακό κόστος παραμένει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα. Επιβαρύνει την παραγωγή, δυσκολεύει τον οικονομικό προγραμματισμό και περιορίζει τις νέες επενδύσεις, ιδιαίτερα στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή, οι αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών, τα υψηλά μεταφορικά κόστη και οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες πιέζουν τα περιθώρια αντοχής των επιχειρήσεων. Κάθε νέα γεωπολιτική ένταση μπορεί να επηρεάσει άμεσα την παραγωγή, τις εξαγωγές και τις τελικές τιμές.

Σημαντική πρόκληση αποτελεί και η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού. Η βιομηχανία αναζητά τεχνικούς, μηχανικούς και εργαζομένους με σύγχρονες ψηφιακές δεξιότητες, σε μια εποχή που η αυτοματοποίηση και η Τεχνητή Νοημοσύνη μεταβάλλουν ραγδαία την παραγωγή.

Παράλληλα, οι ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται να καλύψουν το αυξημένο κόστος της πράσινης μετάβασης, ενώ αρκετά εισαγόμενα προϊόντα δεν υπόκεινται πάντοτε στους ίδιους αποτελεσματικούς ελέγχους. Σε αυτά προστίθενται η γραφειοκρατία, οι καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις και η έλλειψη σταθερών κανόνων.

Κι όλα αυτά σε μια περίοδο όπου η παγκόσμια οικονομία και το επιχειρηματικό περιβάλλον βρίσκονται σε διαρκή μετάβαση.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι ανακατατάξεις στις αλυσίδες αξίας, η επιτάχυνση της τεχνολογικής εξέλιξης και η ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη διαμορφώνουν ένα τοπίο αυξημένης αβεβαιότητας, αλλά και σημαντικών ευκαιριών.

Το κρίσιμο λοιπόνείναι, η ελληνική βιομηχανία να μην εξαντλεί τις δυνάμεις της διαχειριζόμενη κάθε νέα κρίση, αλλά να διαθέτει τις προϋποθέσεις για να επενδύει, να εξελίσσεται και να διεκδικεί τη θέση που της αναλογεί στο νέο παραγωγικό περιβάλλον.

Ο κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος είναι συνιδιοκτήτης της Ελληνικής Βιδοποιΐας VIDOFERRO Αφοί  Κωνσταντόπουλοι Ο.Ε. είναι  Σύμβουλος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής Πειραιώς και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά.

Δείτε περισσότερα για την επιχείρηση εδώ: https://vidoferro.gr/

 

Related Articles

Globus swings to profit as spot exposure pays off

Capital Link A TCE rate of $19,686 per day, up 72% on...

[xclusiv] S&P Report 10th August 2026 World

Please find below the [xclusiv] latest Weekly S&P Report, along with following...

Ο Αργοσαρωνικός στην κορυφή της ακτοπλοΐας – Πάνω από 3,1 εκατ. επιβάτες το 2025

Τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση μεταξύ των ακτοπλοϊκών γραμμών της χώρας κατέγραψε το...

KATRADIS: Our 800-kW PhotovoltaicSystem generated 1.055.870 kWh of energy

Manufacturing at scale and reducing environmental impact at the same time is...