Κυριακή , 21 Ιούλιος 2024
Home AGENDA Εκθέσεις από το ΊΔΡΥΜΑ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ
AGENDAΠΕΙΡΑΙΑΣ

Εκθέσεις από το ΊΔΡΥΜΑ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ

Εκδήλωση από το χρήστη Ημέρες Θάλασσας
Διάρκεια: 3 ώρες
Δημόσια Οποιοσδήποτε εντός ή εκτός Facebook
Για την επίσκεψη στις εκθέσεις μας είναι απαραίτητη η αίτηση συμμετοχής στο https://bit.ly/4akCCV6
Την Κυριακή, 2 Ιουνίου 2024, το εμβληματικό νεοκλασικό κτήριο της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος θα υποδέχεται τους επισκέπτες, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν σε τέσσερις διαφορετικές εκθέσεις:
1. Ναυτική Συλλογή του Ιδρύματος. Αποτελείται από επιμέρους συλλογές που σχετίζονται θεματικά με τη θάλασσα και τη ναυτιλία. Περιλαμβάνει ενότητες με σπάνια ναυτικά όργανα από τον 18ο και 19ο αιώνα, φυσικά θαλάσσια ευρήματα, πίνακες, έργα τέχνης, καθώς και το αρχείο του υδροβιολόγου Δρ. Κωνσταντίνου Λασκαρίδη για την ιχθυολογία, την ωκεανογραφία και όλους τους τομείς της αλιείας. Σημαντικό τμήμα της Ναυτική Συλλογής αποτελεί η Συλλογή Nelson, η οποία περιλαμβάνει προσωπικά αντικείμενα, δεκάδες επιστολές και τεκμήρια που συνδέονται με τον Άγγλο Ναύαρχο Horatio Nelson και είναι η μεγαλύτερη συλλογή εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.
2. Έκθεση βιβλίων του 15ου αιώνα «Η ελληνική γραμματεία στην πρώιμη τυπογραφία». Η έκθεση παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά παραδείγματα ελληνικών πρωτότυπων εκδόσεων και λατινικών μεταφράσεων, τυπωμένα από το 1470 έως το 1500, καλύπτοντας ένα μεγάλο θεματικό και χρονολογικό εύρος: από την πρώτη έκδοση των ομηρικών επών έως συγγραφείς του ύστερου Βυζαντίου. Κεντρική θέση κατέχουν ιστορικές πρώτες εκδόσεις και χαρακτηριστικά παραδείγματα των τεχνικών και καλλιτεχνικών εξελίξεων της τυπογραφικής τέχνης των πρωτοπόρων τυπογράφων Άλδου Μανούτιου, Ζαχαρία Καλλιέργη, Λορέντζο ντι Αλόπα, Έρχαρτ Ράντολτ και των συνεργατών τους.
3. Έκθεση «Πίστη και Τέχνη», Συλλογή Βελιμέζη. Παρουσιάζονται εξήντα οκτώ μεταβυζαντινές εικόνες 15ου-19ου αιώνα από διάφορες περιοχές του ελλαδικού χώρου και προέρχονται κυρίως από τη Συλλογή Βελιμέζη, η οποία δημιουργήθηκε από τον Αιμίλιο Βελιμέζη την περίοδο 1934-1946. Ιδιαίτερη θέση έχει το «Πάθος του Χριστού», πρώιμη δημιουργία του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Αντιπροσωπεύονται επίσης ο 18ος και ο 19ος αιώνας με εικόνες προερχόμενες από ένα ευρύ γεωγραφικό φάσμα.
4. Έκθεση «Η Άγνωστη Νήσος» των Λία Πέτρου και Σοφία Κυριακού με επιμέλεια της Γκέλυς Γκριντάκη. Παρουσιάζει έργα τέχνης εμπνευσμένα από τα αντικείμενα των συλλογών του Ιδρύματος τα οποία θα εκτίθενται στον ίδιο χώρο με τα αντικείμενα αυτά. Στόχος είναι να φανεί η επίδραση των αυθεντικών αντικειμένων των συλλογών του ιδρύματος ως έμπνευση για την αισθητική και τη σκέψη του επισκέπτη.
Εάν επιθυμείτε να παρακολουθήσετε πάνω από μία δράση, παρακαλούμε συμπληρώστε χωριστή φόρμα για την κάθε δράση.
Ώρες: 11.00-14.00 Μέγιστος αριθμός ατόμων ανά δράση: 20
ΑΡΧΕΤΥΠΑ : «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΙΜΗ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑ» 11:00 – 12:00 & 13:00 – 14:00
Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΝΗΣΟΣ 11:00 – 12:00
ΝΑΥΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ-ΣΥΛΛΟΓΗ NELSON 12:00 – 13:00 & 13:00 – 14:00
ΠΙΣΤΗ & ΤΕΧΝΗ – ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΕΛΙΜΕΖΗ 12:00 – 13:00
Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες: Τηλ.: 2169003708 Email: palla@laskaridisfoundation.org, info@laskaridisfoundation.org

Related Articles

YES FORUM:  Γνώρισε την VShips! V.Group

Γνώρισε την VShips! V.Group 👉🏾 Σήμερα παρουσιάζουμε την ιστορία της VShips, πρωτοπόρο...

14th Annual Capital Link: Operational Excellence in Shipping Forum

Tuesday, September 24, 2024 – The 14th Annual Operational Capital Link Excellence...

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΕΣΙΤΩΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ- Έναρξη εγγραφών στα Σεμινάρια

ΕΝΑΡΞΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΣΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΕΣΙΤΩΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο στον Πειραιά

Λόγω εκτέλεσης εργασιών συντήρησης οδοστρώματος, από ώρα 22:00΄ της 20-7-2024 έως την ώρα...