Παρασκευή , 17 Μάιος 2024
Home ΕΛΛΑΔΑ Δήλωση του  Πέτρου Κόκκαλη για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου
ΕΛΛΑΔΑ

Δήλωση του  Πέτρου Κόκκαλη για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

Η 3η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου και φέτος κεντρικό της θέμα είναι: Η δημοσιογραφία μπροστά στην περιβαλλοντική κρίση.

«Χρειαζόμαστε όσο ποτέ την ενημέρωση στη βάση δεδομένων, αντί άποψης. Στην Ελλάδα προηγείται η άποψη, τα ειδικά συμφέροντα και το ιδιοκτησιακό καθεστώς της είδησης που έχει αφεθεί πλέον στα, ικανά αλλά συχνά αόρατα στο ευρύ κοινό, χέρια μικρών δημοσιογραφικών ομάδων, ταγμένων στην ερευνητική δημοσιογραφία. Ειδικά σε καιρούς συστηματικής και ενίοτε συστημικής παραπληροφόρησης, σε καιρούς κλιματικής κρίσης όπου η επιστημονική αλήθεια όφειλε να πρυτανεύει στο δημόσιο διάλογο, στην πολιτική δράση και την κοινωνία των πολιτών.

Το σημερινό αδιέξοδο στην ενημέρωση, τείνει να δικαιώσει όσους λένε πως “αν δεν βλέπεις ειδήσεις είσαι απληροφόρητος, αλλά αν τις βλέπεις είσαι παραπληροφορημένος”. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για την μοίρα πολιτικών προσώπων και κομμάτων, αλλά μοιάζει πως αυτό είναι που απασχολεί μονοθεματικά την πολιτική ενημέρωση, αντί των πράξεων, των αντιπροτάσεων, και των αποτελεσμάτων της πολιτικής για την κοινωνία.

Το πρόβλημα στην ενημέρωση είναι πρόβλημα Δημοκρατίας – εκεί εδράζεται. Η λύση είναι η ενίσχυση των θεσμών, αντί για την εργαλειοποίηση ή την δαιμονοποίηση τους, η διαφάνεια και οι καθαρές σχέσεις, με κανόνες για όλους. Η λύση είναι να κοιτάξουμε το εμείς και το μέλλον, αντί για το εγώ και το σήμερα. Γιατί κανένα σύγχρονο κράτος δεν προχώρησε δίχως ισχυρό κράτος δικαίου, δίχως δημοκρατία. Κανένα».

Related Articles

Τα 6 «ανοιχτά» προγράμματα της ΔΥΠΑ με επιχορήγηση έως 16.800 ευρώ ανά νέα θέση εργασίας

Έξι προγράμματα επιδότησης της εργασίας για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που καλύπτουν...

Επικαιρότητα 15ης Μαΐου

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δ.Χούπης στο συνέδριο της DEFEA: «55 πόλεμοι...

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ: Πέρα από τα όρια του πλανήτη μας: Ο συναρπαστικός κόσμος του Διαστήματος

Το Ίδρυμα Ευγενίδου και το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος (ΕΛΚΕΔ) σας προσκαλούν, με...

Ευρωεκλογές και Επιχειρηματικότητα: 20 Επισημάνσεις ΕΒΕΠ στους υποψήφιους Ευρωβουλευτές

Ο «ευρωπαϊκός χάρτης» με τα κρίσιμα θέματα για την ανάπτυξη  της επιχειρηματικότητας,...