Κυριακή , 21 Ιούλιος 2024
Home ΕΛΛΑΔΑ Ευρωεκλογές 2024:«Η σημασία των σύγχρονων σχέσεων της Ευρώπης – Οι νέοι συζητούν για την Ευρώπη»
ΕΛΛΑΔΑ

Ευρωεκλογές 2024:«Η σημασία των σύγχρονων σχέσεων της Ευρώπης – Οι νέοι συζητούν για την Ευρώπη»

Ευρωεκλογές 2024:«Η σημασία των σύγχρονων σχέσεων της Ευρώπης – Οι νέοι συζητούν για την Ευρώπη», εκδήλωση στο Κολλέγιο Αθηνών

Με μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη, 14Μαΐου 2024, στην κατάμεστηΛέσχη ΣΑΚΑ, στο Κολλέγιο Αθηνών η εκδήλωση που διοργάνωσε η Ελευθερία (Ρίτα) Μωραϊτάκη Πικρού, υπό την ιδιότητα της Προέδρου και Διευθύνουσας Συμβούλου ΕΚΑΠΤΥ, Εντεταλμένης Συμβούλου Πάρκων – Αλσών και Υγείας των Ζώων της Περιφέρειας Αττικής, με θέμα: «Η σημασία των σύγχρονων σχέσεων της Ευρώπης: Η Ελλάδα στον σημερινό κόσμο, ο Πολίτης της Ελλάδας στην Ευρώπη, πως η Ευρώπη επηρεάζει την καθημερινή μας ζωή στην Ελλάδα – Οι νέοι συζητούν για την Ευρώπη».

 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, το οποίο εκπροσώπησε ο Πρόεδρος αυτού, κ. Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης. Στον χαιρετισμό που απηύθυνε με τίτλο «Το διακύβευμα των Ευρωπαϊκών Εκλογών 2024», ο κ. Τσουτσοπλίδηςεπεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «σε πολύ μεγάλο βαθμό, ηζωή μας τα επόμενα πέντε χρόνια θα καθοριστεί από τις επιλογές, τις οποίες θα έχει κάνει ο καθένας μας στις 9 Ιουνίου» και αποσαφήνισε πως «το 80% των αποφάσεων που ορίζουν τη ζωή και τις προοπτικές των πολιτών αποφασίζονται άμεσα ή έμμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Ως εκ τούτου, τόνισε ο κ. Τσουτσοπλίδης«οι ευρωπαϊκές εκλογές δεν καθορίζουν μόνο τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά επηρεάζουν αποφασιστικά και την πολιτική ισορροπία εντός όλων των ευρωπαϊκών θεσμών».

 

Ακολούθησε το Α’ Μέρος της εκδήλωσης, υπό τον συντονισμό της κυρίας ΦαίνηςΧατζηαθανασιάδου, Δικηγόρου, Γραμματέα Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού. Στο πλαίσιο έξι βασικών (6) θεματικών, ανέπτυξαν τις εισηγήσεις τους οι έγκριτοιομιλητές που τίμησαν την εκδήλωση, ακολούθως:

 1. Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, Διεθνολόγος, Ερευνητής Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών ΕΚΠΑ

«Η Ευρώπη ως απάντηση στις προκλήσεις των Εξωτερικών Απειλών και ο Παράγοντας Τουρκία»

 

 1. Δάφνη Γρηγοριάδη, Οικονομική Αναλύτρια, FounderSME’sDiplomacy Greece

«Οι προοπτικές της Ευρωπαϊκής Οικονομίας και ο ρόλος της Επιχειρηματικής Διπλωματίας στη Διαμόρφωση Οικονομικών Πολιτικών» 

 

 1. Απόστολος Πιστόλας, PhD, Αναλυτής Εκλογικής Συμπεριφοράς

«Η Ευρώπη στην Εποχή της Ασφάλειας»

 

 1. Τζίνα Γ. Θανοπούλου, EDM, MA HARVARD UNIVERSITY– Συμβουλευτική Οικογενειακή Ψυχολόγος, Αντιπρόεδρος Δ.Σ.HarvardClub Greece

«Πως η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην Ευρώπη με υιοθέτηση ηθικών αξιών E.Q»

 

 1. Σοφία Παπαδημητρίου, (Dr. jur. München), Δικηγόρος παρ’ ΑρείωΠάγω

«Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ισότητα των φύλων – Υπό το πρίσμα (και) της νέας Οδηγίας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών»

 

 1. Γιάννης Κεχρής, Εκπρόσωπος – Ταμίας Δ.Σ. Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Μέλος Δ.Σ. ΕΚΑΠΤΥ

«Υγεία: Ευρώπη – Ελλάδα. Ανάγκη για σύγκλιση»

 

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης κάλυψε σφαιρικά και με πληρότητα ένα μεγάλο εύρος από τα πιο σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με τησημασία των σύγχρονων σχέσεων της Ευρώπης, δίνοντας στους συμμετέχοντες μια συνολική εικόνα επί των πιο πρόσφατων εξελίξεων και συζητήσεων γύρω από την κρίσιμη αυτή θεματική. Ειδικότερα, οι εισηγήσεις ξεκίνησαν με αναφορά στις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, ιδίως στον τομέα της άμυνας. Η παραμονή της Κύπρου σε κατάσταση κατοχής, ο τουρκικός αναθεωρητισμός και ο ρωσικός επεκτατισμός (πόλεμος Ουκρανίας) αποτελούν μία ευκαιρία γεωπολιτικής αφύπνισης για την Ευρώπη, η οποία καλείται να γίνει πιο ενεργητική και ανεξάρτητη (π.χ. μέσω της δημιουργίας μηχανισμών αντιπυρηνικής προστασίας, ευρωστρατούκλπ). Στη συνέχεια συζητήθηκαν τόσο οι προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας σε μια κρίσιμη στιγμή, όπου παρατηρείται πτώση άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ευρώπηόσο και ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει για την εξισορρόπηση των οικονομικών ανισοτήτων, η επιχειρηματική διπλωματία με τη δημιουργία μακροπρόθεσμων συνεργασιών, ιδίως, μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Κατόπιν, οι εισηγήσεις επικεντρώθηκαν στο καίριο και εξαιρετικά επίκαιρο θέμα της ασφάλειας που επιζητούν οι Ευρωπαίοι πολίτες σε όλους τους τομείς: στην οικονομία, τα σύνορα, στη γεωπολιτική και την καθημερινότητα, ιδίως μάλιστα μετά τις πρόσφατες κρίσεις (υγειονομική, ενεργειακή, αγοραστικής δύναμης). Η ανάγκη αυτή επηρεάζει και την εκλογική συμπεριφορά των πολιτών και εξηγεί, σε μεγάλο βαθμό, τον λόγο που τα αντισυμβατικά συντηρητικά κόμματα ανεβαίνουν δημοσκοπικά και εκλογικά, εωσότου

τα παραδοσιακά κόμματα μπορέσουν να καλύψουν τη ζήτηση για ασφάλεια. Στο ειδικότερο ζήτημα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ισότητα των φύλων εστιάστηκε η επόμενη εισήγηση, και μάλιστα σε μια εξαιρετικά επίκαιρη χρονική συγκυρία, όπως διαμορφώθηκε με την πρόσφατη ψήφιση της νέας Οδηγίας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών(Απρίλιος 2024). Περαιτέρω, αναπτύχθηκε και η εξίσου επίκαιρηπροβληματική που άπτεται του ποσοστούεκλογής των γυναικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κυρίως από γυναίκες ψηφοφόρους. Τέλος, η υγεία, ως θεμελιώδες δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό αποτέλεσε το αντικείμενο της τελευταίας εισήγησης, στο πλαίσιο της οποίας αναπτύχθηκαν οι απαραίτητες τομές που πρέπει να γίνουν στον χώρο της υγείας στην Ελλάδα, με στόχο τόσο την αντιμετώπιση των προκλήσεων όσο και τη σύγκλιση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

 

Μετά το πέρας των εισηγήσεων, ακολούθησε το Β’ Μέρος της εκδήλωσης με τίτλο: «Οι νέοι συζητούν για την Ευρώπη – Οι νέοι τραγουδούν για την Ευρώπη», με τη συμμετοχή αξιόλογων ομιλητών που εκπροσώπησαν επάξια τη νέα γενιά, ως ακολούθως:

 • Παναγιώτης Κόλλιας, Πολιτικός Επιστήμων – Ιστορικός
 • Δανάη Αλεξοπούλου, Φοιτήτρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστήμη Ζώων
 • Σοφία Λεγάκη, Φοιτήτρια Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ
 • ΚαρολίναΡόκκα,Φοιτήτρια Princeton University Class 2027
 • ΣτεφανίαΤάιτ, ΜαθήτριαΙΒΓ’ Λυκείου Catherine’s School

 

Το πάνελ των νέων αναφέρθηκε, ειδικότερα, σε θέματα, όπως: πώς αντιμετωπίζεται η ψήφος των νέων, πώς διαμορφώνεται η ατζέντα των πολιτικών κομμάτων και κατά πόσο λαμβάνονται υπόψη οι προβληματισμοί και οι απόψεις των νέων για θέματα που τους αφορούν, το όριο ηλικίας ως προς το δικαίωμα του εκλέγειν κλπ. αλλά και αλλά και ευρύτερα θέματα, όπως η νομοθεσία και η καμπάνια  ευαισθητοποίησης για την προστασία και την προώθηση της υγείας των ζώων στον τομέα της ζωικής παραγωγής και η ενιαία υγεία μεταξύ ανθρώπου και ζώων.

 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε, αφού προηγήθηκε μια γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση, στο πλαίσιο της οποίας οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να προβούν σε σύντομες παρεμβάσεις και να διατυπώσουν καίρια ερωτήματα και προβληματισμούς σχετικά, ιδίως, με το μεγάλο στοίχημα της συμμετοχής των πολιτών και ιδιαιτέρως των νέων στις επικείμενες ευρωεκλογές.

 

Ιδιαιτέρως συγκινητική ήταν η στιγμή που οι ταλαντούχες Καρολίνα Ρόκκα και Στεφανία Τάιτ ερμήνευσαν με τις μελωδικές φωνές τους  το τραγούδι “Weare the world”, μεταδίδοντας στους παρευρισκόμενους το αισιόδοξο μήνυμα ότι όλοι μαζί μπορούμε να επιτύχουμε περισσότερα για το αύριο της Ευρώπης και για τη νέα γενιά…!!

Related Articles

ΥΝΑΝΠ: Θεσπίζεται η ηλεκτρονική εφαρμογή “e – Ναυλοσύμφωνο”

Θεσπίζεται η ηλεκτρονική εφαρμογή “e – Ναυλοσύμφωνο” – Το μοναδικό ψηφιακό εργαλείο...

Επικαιρότητα 16ης Ιουλίου

ΕΘΝΙΚΑ Brain drain: Πώς τράπηκαν σε φυγή από την Ελλάδα πάνω από...

Επικαιρότητα 17ης Ιουλίου

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Στην εφημεριδα Δημοκρατια: Ο Μητσοτακης απέσυρε από τα ελληνικά νησιά...

Θάνατος άντρα στη Σαλαμίνα

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη της Λιμενικής Αρχής της Σύμης προέβησαν...