Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρας μας τον Ιούνιο του 2024, διαμορφώθηκε στο 2,4%, από 2,8% το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι και παρέμεινε σταθερός συγκριτικά με τον Μάιο. Στο 2,5% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο από το 2,6% του Μαίου. Σε ό,τι αφορά τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της Ευρωζώνης, οι υπηρεσίες είχαν τον Ιούνιο τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό με 4,1%, σταθερό σε σχέση με τον Μάιο, ακολουθούμενες από το τη κατηγορία, τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό με 2,5%, έναντι 2,6% τον Μάιο, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά με 0,7%, σταθερό σε σχέση με τον Μάιο και την ενέργεια με 0,2%, έναντι 0,3% τον Μάιο. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην ομάδα «Είδη διατροφής-αλκοολούχα ποτά-καπνός» διαμορφώθηκε στην Ελλάδα στο 1,3% τον Ιούνιο, από 2,4% τον Μάιο.
Τον Ιούνιο το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν το Βέλγιο με 5,5%, η Ισπανία με 3,5% παρά τις μειώσεις στον ΦΠΑ καταναλωτικών αγαθών και η Κροατία με την Ολλανδία στο 3,4%. Τα χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν η Φινλανδία με 0,6%, η Ιταλία με 0,9% και η Λιθουανία με 1%. Η Ελλάδα συμβαδίζει πλέον με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, έχοντας μάλιστα τον όγδοο χαµηλότερο πληθωρισµό µεταξύ των κρατών-µελών της Ευρωζώνης. Επιπλέον, ειδικά στην Ελλάδα, παρατηρήθηκε για ακόµη ένα µήνα αρνητικός ενεργειακός πληθωρισµός με -2,5%, χωρίς όμως να έχουν ενσωματωθεί οι πρόσφατες ανοδικές τάσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα. Ασφαλώς το επόμενο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου σύμμαχος του κράτους στη μάχη του πληθωρισμού και των καταναλωτών στη μάχη της ακρίβειας θα είναι οι θερινές εκπτώσεις, που αναμένεται να περιορίσουν τον δείκτη τιμών καταναλωτή κατά μισή μονάδα.
Παρά όμως την αποκλιµάκωση του πληθωρισµού, το ζήτηµα της ακρίβειας εξακολουθεί να ανησυχεί τους πολίτες, µε το ΙΟΒΕ να επισηµαίνει στη µηνιαία έρευνα οικονοµικής συγκυρίας ότι 6 στα 10 νοικοκυριά αναμένουν νέα άνοδο των τιµών µε τον ίδιο ρυθµό και δηλώνουν ότι «µόλις τα βγάζουν πέρα». Ως εκ τούτου ο στόχος είναι διπλός και παραμένει ο ίδιος για χαµηλότερες τιµές των τροφίμων στο ράφι και υψηλότερα εισοδήματα στη διάθεση των πολιτών. Η εξέλιξη της πορείας με την επιβράδυνση του πληθωρισμού και τη σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών στα τρόφιμα είναι αναµφίβολα θετική. Όμως ο δρόμος προς τη σύγκλιση των αποδοχών στη χώρα μας με την Ευρωζώνη είναι ακόμη μακρύς. Αναμφισβήτητα, το ζήτημα της ακρίβειας συνεχίζει να απασχολεί όλους στη χώρα μας και το ζητούμενο σε όλη την Ευρώπη παραμένει να ανακτηθεί ο έλεγχος του πληθωρισμού.
Καλό Σαββατοκύριακο!
Βασίλης Κορκίδης
Φωτογραφία αρχείου.