Κυριακή , 9 Νοέμβριος 2025
Home ΠΕΙΡΑΙΑΣ Ο ΔΣΠ στην ακρόαση της ΕΕΔΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις Ελληνικές Φυλακές
ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Ο ΔΣΠ στην ακρόαση της ΕΕΔΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις Ελληνικές Φυλακές

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΣΠ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΑΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

 

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά  με τον Πρόεδρό του Ηλια Κλάππα, συμμετείχε στην ακρόαση φορέων για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ελληνικές φυλακές που με επιτυχία διοργάνωσε την Πέμπτη 18/9 η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και συντόνισε ο Προεδρεύων του Α΄τμήματος της ΕΕΔΑ Γιάννης Ιωαννίδης.

 

Ο εγκλεισμός στη φυλακή δεν αναιρεί τα δικαιώματα των κρατουμένων σε αξιοπρεπή διαβίωση.

 

Οι 13 καταδίκες της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου μόνο κατά το έτος 2024, η πλειονότητα των οποίων αφορούσε παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ για απαγόρευση βασανιστηρίων και απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης κατά τη διάρκεια κράτησης των προσφευγόντων, πρέπει να μας προβληματίσει και να κινητοποιήσει την ελληνική Πολιτεία για να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των συνθηκών κράτησης στις ελληνικές φυλακές.

 

Ο υπερπληθωρισμός στις φυλακές, καθώς στα 28 από τα 35 σωφρονιστικά ιδρύματα υπάρχει πληρότητα άνω του 100%, η ελλιπής παροχή υπηρεσιών υγείας και ψυχικής υγείας, η συχνά κακή ποιότητα σίτισης η ελλιπής υποστήριξη σε θεραπευτικά προγράμματα, οι ελλείψεις σε είδη προσωπικής υγιεινής, η ανυπαρξία προγραμμάτων επανένταξης και κοινωνικής υποστήριξης είναι ζητήματα που πρέπει κατά προτεραιότητα να επιλυθούν.

 

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά δίνει μεγάλη σημασία στην ενίσχυση των εκπαιδευτικών δομών στις φυλακές για την εκπαίδευση των κρατουμένων, για την ενίσχυση του αυτοσεβασμού τους, για τη σωστή επανένταξή τους και για να εμποδίσουμε το φαινόμενο της ‘περιστρεφόμενης πόρτας’, της διαρκούς υποτροπής που οδηγεί τον κρατούμενο να μπαινοβγαίνει στις φυλακές.

 

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΖΟΝ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ και ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά θα συνεχίσει με κάθε τρόπο να το αναδεικνύει.

 

 

Ο Πρόεδρος                                                      Η Γεν. Γραμματέας

Ηλίας Ι. Κλάππας                                           Παναγιώτα Α. Μπουρλετίδου

 

Related Articles

Εορτασμός Ημέρας Αποστράτων Λιμενικού Σώματος στις 12 Νοεμβρίου

Από τον πρόεδρο της ΕΑΑΛΣ Βοιδονικόλα    Σταύρο “Η μεγάλη μας γιορτή...

ΠΑΠΕΙ: Τρεις καθηγητές του τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών στους πιο επιδραστικούς επιστήμονες παγκοσμίως

Τρεις καθηγητές του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς συγκαταλέγονται στο κορυφαίο...

Τρία σημαντικά επιτεύγματα στο Νοσοκομείο ΜΕΤΑΞΑ

Από τον Σαράντο  Ευσταθόπουλο Διοικητή στο  Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά «Μεταξά»: Η χθεσινή,...

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: « Η Γαλλία αντέδρασε – Η Ελλάδα τι περιμένει;»

Η πρόσφατη απόφαση των γαλλικών αρχών για αναστολή της λειτουργίας της πλατφόρμας...