Πέμπτη , 30 Ιούλιος 2026
Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ο Πρόεδρος της ΠΟΒΑΣ Θεόφιλος Παγιάτης για την αξία των τεχνικών επαγγελμάτων στην Ελλάδα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΕΙΡΑΙΑΣ

Ο Πρόεδρος της ΠΟΒΑΣ Θεόφιλος Παγιάτης για την αξία των τεχνικών επαγγελμάτων στην Ελλάδα

Ο Πρόεδρος της ΠΟΒΑΣ στο τηλεοπτικό κανάλι «OPENBeyond»

Την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2025 ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αλουμινίου – Σιδήρου κ. Θεόφιλος Παγιάτης παρευρέθηκε στην τηλεοπτική εκπομπή «ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ» του καναλιού «OPENBeyond» και απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων Μάνου Νιφλή και Γιάννη Κολοκυθά, σχετικά με την αξία των τεχνικών επαγγελμάτων στην Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΒΑΣ μεταξύ άλλων ανέφερε «τα τεχνικά επαγγέλματα είναι πάρα πολύ σημαντικά για την κοινωνία και την οικονομία. Αν και είναι λίγο υποβαθμισμένα, θεωρούνται δεύτερης κατηγορίας και δυστυχώς δεν είναι στην προτίμηση των νέων μας.Από έρευνες που έχουν γίνει, υπάρχειαυτή η άποψη στην κοινωνία, η οποία είναι δικαιολογημένη ως ένα βαθμό, γιατί είχε κακές εμπειρίες με τεχνίτες στο παρελθόν. Όμως τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν και να παραδειγματιστούμε από τις Ευρωπαϊκές χώρες. Νομίζω ότι αυτό έχει ξεκινήσει ήδη. Όμως θέλουμε λίγο βοήθεια και από την πολιτεία. Θέλουμε να μας ακούσει,υιοθετώντας την κουλτούρα της αναβάθμισης των τεχνικών επαγγελμάτων και να μην ακολουθεί μια πολιτική η οποία είναι εντελώς ξεκομμένη από τις απόψεις που υπάρχουν στην αγορά. Το παράπονό μας είναι ότι δεν μας ακούνε».

Απαντώντας στη συνέχεια σεερωτήσεις των δημοσιογράφων, αναφέρθηκεστην κατάρτιση του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού, τηνεπανακατάρτιση και την εκπαίδευση, υπογραμμίζονταςότι «στον κλάδο με την συνεργασία της βιομηχανίας που παράγει το προφίλ αλουμινίου, έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν πέντε ινστιτούτα στην Ελλάδα. Δεν έχουμε τελειώσει απλά κάναμε ένα βήμα.Αυτή η εκπαίδευση απευθύνεται στους εν’ δυνάμει επαγγελματίες, δηλαδή σε αυτούς που εργάζονται ήδη στον κλάδο. Για τα νέα παιδιά πρέπει να ενδιαφερθεί και η πολιτεία. Μια ιδιωτική σχολή μπορεί να υπάρξει, αλλά δεν έχει το ίδιο κύρος με τη σχολή που έχει τη σφραγίδα του δημοσίου. Είμαστε έτοιμοι και μπορούμε να βοηθήσουμε ως Ομοσπονδία, με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων και του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης της ΓΣΕΒΕΕ του οποίου είμαι Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος. Έχουμε εκπονήσει προγράμματα από το 2014 και έχουμε συγκεντρώσει εκπαιδευτικό υλικό το οποίο έχει μεταφραστεί από Ευρωπαίους συναδέλφους μας και έχει χρησιμοποιηθεί στις χώρες τους για την  εκπαίδευσηνέων».

Οι δημοσιογράφοι πιεζόμενοι από το χρονοδιάγραμμα, απάντησαν στον Πρόεδρο της ΠΟΒΑΣ ότι «επειδή είναι πολύ ενδιαφέρουσα η κουβέντα και αφορά πάρα πολύ κόσμο, θέλουμε να σας έχουμε μαζί μας και σε μια από τις επόμενες εκπομπές και να δούμε πρακτικά πώς αυτό μπορεί να εξελιχθεί». Ο κ. Παγιάτης φυσικά αποδέχθηκε την πρόσκληση.

Related Articles

Δώδεκα μικρές ιστορίες Ανακαλύψτε τη νέα ηλεκτρονική έκδοση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη παρουσιάζει τη νέα ηλεκτρονική έκδοση «Δώδεκα μικρές φανταστικές...

Η Diana Shipping επικαλείται δεδομένα VesselsValue για να αμφισβητήσει την αποτίμηση του στόλου της Genco

Η Diana Shipping Inc. επισημαίνει την πτώση στις αξίες του στόλου της...

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς συνεχάρη τις μαθήτριες και τους μαθητές των Εκπαιδευτηρίων της Ι.Μ.Π. για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού...

«Ημερίδα στο Ε.Β.Ε.Π. από την Α.Α.Δ.Ε. για το Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής (ΨΔΑ)»

Με ισχυρό ενδιαφέρον του επιχειρηματικού κόσμου πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 27 Ιουλίου 2026,...