Τρίτη , 30 Απρίλιος 2024
Home ΝΑΥΤΙΛΙΑ Ναυτιλιακή Διπλωματία: Η ναυτιλία ως ισχυρό πλεονέκτημα της ελληνικής και ευρωπαϊκής διπλωματίας
ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Ναυτιλιακή Διπλωματία: Η ναυτιλία ως ισχυρό πλεονέκτημα της ελληνικής και ευρωπαϊκής διπλωματίας

Η ναυτική ισχύς φέρνει, για μια ακόμη φορά, την Ελλάδα στο επίκεντρο των διπλωματικών επαφών της Δύσης με χώρες της Ανατολής, διατηρώντας ανοικτό τον -καθ’ όλα απαραίτητο- δίαυλο επικοινωνίας.

 

Με αφορμή την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ιαπωνία, μεταξύ 29 και 31 Ιανουαρίου, το Ναυτικό Επιμελητήριο της Ελλάδος επισημαίνει πως η ναυτιλία δημιουργεί πολύτιμες γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις ισχυρές χώρες της Ανατολής.

 

Σημειώνεται πως η συμβολή του υπό ελληνική διαχείριση στόλου στο παγκόσμιο εμπόριο και στην ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και η πολυετής και ευμεγέθης συνεισφορά των Ελλήνων στη ναυπηγική βιομηχανία και οικονομία χωρών της Ανατολής, αποτελούν ισχυρό διαπραγματευτικό μοχλό, προς την εξεύρεση λύσεων για την αποκλιμάκωση κρίσεων και τη διασφάλιση της σταθερότητας διεθνώς.

 

Ενδεικτικά αναφέρεται πως ο ελληνόκτητος στόλος είναι ο μεγαλύτερος παγκοσμίως εμπορικός στόλος, με ποσοστό άνω του 98% της μεταφορικής του ικανότητας να δραστηριοποιείται στη μεταφορά φορτίων μεταξύ τρίτων χωρών. Σύμφωνα με στοιχεία της Union of Greek Shipowners | Ένωσις Ελλήνων Εφοπλιστών (2022), οι ελληνικών συμφερόντων εταιρείες διαχειρίζονται το 21% του παγκόσμιου στόλου και το 59% του Ευρωπαϊκού. Την ίδια στιγμή, ελληνικών συμφερόντων εταιρείες διαχειρίζονται το 32% της παγκόσμιας χωρητικότητας δεξαμενοπλοίων, ενώ καλύπτουν το 1/3 των εισαγωγών LNG της Γερμανίας. Ταυτόχρονα, τα κορεατικά ναυπηγεία παραδίδουν ένα νεότευκτο πλοίο ελληνικών συμφερόντων κάθε εβδομάδα.

 

Τα πλοία αποτελούν οχήματα οικονομικής διπλωματίας και ανοίγουν πόρτες συνεργασίας για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον υπόλοιπο κόσμο.

 

#HellenicChamberofShipping #MaritimeHellas #MaritimeDiplomacy #Diplomacy #GreekShipping #Ships #Greece #Japan #China #Korea

Related Articles

ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: Πασχαλινές ευχές

Η Πρόεδρος & τα Μέλη του Δ.Σ. του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος...

Ολοκληρώθηκε η διοργάνωση του 20ου EMMYS 2024 στον Πόρο

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 20ο EMMYS 2024 το οποίο πραγματοποιήθηκε από...

YES FORUM: OPEN DAY / WE ARE HIRING !

Are you ready? Ανυπομονείς πως και πως για το επόμενο Open day...

PCT: Στήριξη ευάλωτων οικογενειών για τις ημέρες του Πάσχα

PCT:Στήριξη ευάλωτων οικογενειών για τις ημέρες του Πάσχα    HPCT  (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων...