Πέμπτη , 5 Νοέμβριος 2026
Home ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΒΑΣ: Αίτημα για κατ’ ελάχιστον εξάμηνη παράταση του Προγράμματος «Εξοικονομώ 2025»
ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΒΑΣ: Αίτημα για κατ’ ελάχιστον εξάμηνη παράταση του Προγράμματος «Εξοικονομώ 2025»

 

Η ΠΟΒΑΣ, με επιστολή της προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταύρο Παπασταύρου, την οποία κοινοποίησε στον Υφυπουργό κ. Νίκο Τσάφο, στη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κα Δέσποινα Παληαρούτα, καθώς και στον Πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Γεώργιο Στασινό, ζητά την άμεση παράταση υλοποίησης των ενταγμένων έργων στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2025» κατά τουλάχιστον έξι (6) μήνες.

Σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα, η ολοκλήρωση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου προβλέπεται έως τις 31/05/2026. Ωστόσο, τα υφιστάμενα χρονικά περιθώρια καθίστανται ασφυκτικά, δημιουργώντας αντικειμενικές δυσχέρειες στην ομαλή εκτέλεση των έργων και προκαλώντας σημαντική απορρύθμιση στην εφοδιαστική αλυσίδα, στους προμηθευτές και στο σύνολο της αγοράς ενεργειακής αναβάθμισης.

Υπενθυμίζεται ότι μεσολάβησε σημαντική καθυστέρηση, περίπου οκτώ (8) μηνών, στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Οι πρώτες αποφάσεις υπαγωγής εκδόθηκαν τον Δεκέμβριο 2025, ενώ οι πλέον πρόσφατες εκδόθηκαν στις 19/02/2026. Παράλληλα, εξακολουθούν να εκκρεμούν διαδικασίες όπως:

  • Υπογραφή δανειακών συμβάσεων
  • Ολοκλήρωση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου
  • Έκδοση απαιτούμενων αδειών, όπου προβλέπεται
  • Διαδικαστικές και τεχνικές εγκρίσεις

Επιπροσθέτως, σε πολλές περιοχές της χώρας, οι κλιματολογικές συνθήκες (χαμηλές θερμοκρασίες και υψηλή υγρασία) δεν επιτρέπουν την ορθή εκτέλεση κρίσιμων εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης κατά τους χειμερινούς μήνες, με αποτέλεσμα η ουσιαστική έναρξη εργασιών να μετατίθεται χρονικά μετά τον Απρίλιο.

Η μη χορήγηση παράτασης εκτιμάται ότι θα επιφέρει μαζικές απεντάξεις έργων, απώλεια ιδιωτικής συμμετοχής, οικονομική επιβάρυνση ωφελούμενων και επαγγελματιών, καθώς και υποεκπλήρωση των ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων του προγράμματος

Η ΠΟΒΑΣ τονίζει ότι η έγκαιρη και άμεση ανακοίνωση της παράτασης είναι κρίσιμη, ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς – ωφελούμενοι, μηχανικοί, προμηθευτές και τεχνικές επιχειρήσεις – να μπορέσουν να προγραμματίσουν ορθολογικά τις απαιτούμενες παρεμβάσεις και να διασφαλιστεί η ποιοτική και πλήρης υλοποίηση των έργων.

Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος αποτελεί στρατηγικό πυλώνα της εθνικής πολιτικής για την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών. Για τον λόγο αυτό, απαιτείται θεσμική ευελιξία και προσαρμογή των χρονοδιαγραμμάτων στις πραγματικές συνθήκες της αγοράς.

 

Related Articles

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΔΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΩΝ 3 ΝΟΕ 2026

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣH ΔΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ 3/11/2026 Συμμετείχαν: Καραϊτιανός Γιάννης, Γιαλλουράκης Ερρίκος, χατζηανατωνίου Γρηγόρης (Κάρπαθος),...

NICOLAS BORNOZIS – CAPITAL LINK – Honored with the AHEPA Delphi Award at the 10th Annual Delphi Gala

NICOLAS BORNOZIS – CAPITAL LINK – Honored with the AHEPA Delphi Award...

Γιώργος Στασινός στο Green Deal Greece 2026 του ΤΕΕ: Συμμαχία ευθύνης και επιτάχυνσης για την ανθεκτικότητα

– Πρωτοβουλία ευθύνης από το ΤΕΕ για ριζική ανακαίνιση και πλήρη αντισεισμική...

Επικαίροτητα 27ης Οκτωβρίου

ΙΣΤΟΡΙΚΑ Ο ερχομός του πολέμου στα τηλεγραφήματα του ΑΠΕ και το ημερολόγιο...