Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024
Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς: Προεραιτική η λειτουργία των καταστημάτων στις 15 Ιανουαρίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΕΙΡΑΙΑΣ

Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς: Προεραιτική η λειτουργία των καταστημάτων στις 15 Ιανουαρίου

Ανακοίνωση από τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιώς για τις Χειμερινές εκπτώσεις , όπως και για την λειτουργία των καταστημάτων για την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023

 

ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ 2023

Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σύμφωνα με το νόμο 4177/2013, οι χειμερινές εκπτώσεις έτους 2023 θα διαρκέσουν από τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου έως και την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζουμε, ότι κατά την διενέργεια των εκπτώσεων και σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, εκτός από την αναγραφή της προγενέστερης και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Εφόσον πραγματοποιούνται εκπτώσεις σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, το ποσοστό έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία.

Στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Στην πράξη, η αναγραφή προγενέστερης και νέας τιμής είναι επιβεβλημένες και υποχρεωτικές, ενώ η αναφορά ποσοστού έκπτωσης είναι καταρχήν προαιρετική. Στις περιπτώσεις που οι μειωμένες τιμές επεκτείνονται, σύμφωνα με την πολιτική και την πρωτοβουλία της επιχείρησης, σε ποσοστό άνω του 60% των πωλουμένων ειδών, τότε και μόνο τότε η αναγραφή ποσοστού καθίσταται υποχρεωτική, οπότε – επιβεβλημένα – θα αναγράφονται και τα δύο, ήτοι προγενέστερη και νέα τιμή και ποσοστό έκπτωσης.

Ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ή/και περισσότερων ημερών πριν από την έναρξη των εκπτώσεων. Όταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από 30 ημέρες πριν την έναρξη των εκπτώσεων, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά την διάρκεια των 10 ημερών πριν από την έναρξη των εκπτώσεων.

Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να αντιστοιχεί στην αλήθεια και να είναι ακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η προγενέστερη τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Επιβάλλεται λοιπόν προσοχή από τους εμπόρους στην διεξαγωγή των εκπτώσεων, στον ορθό υπολογισμό και αναγραφή της προγενέστερης και νέας τιμής των προϊόντων και κατόπιν – εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου – του ποσοστού έκπτωσης. Οι παραπάνω διατάξεις ισχύουν και για τις επιχειρήσεις που προσφέρουν τα προϊόντα τους διαδικτυακά.

Σε ότι αφορά τις κυρώσεις, τα πρόστιμα έχουν πλέον διπλασιαστεί και χρειάζεται τα μέλη να επιδείξουν την ανάλογη επιμέλεια, καθώς είναι εντελώς αχρείαστο να επιβάλλονται αναίτια ποινές που μπορεί να πλήξουν την βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, ήτοι την Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2023. Το πλαίσιο ωραρίου για την Κυριακή καθορίζεται από ώρα 11.00 έως 20.00.

Επομένως, προτείνουμε στους συναδέλφους που επιθυμούν να ανοίξουν την Κυριακή 15 Ιανουαρίου, να λειτουργήσουν από τις 11.00 π.μ. έως τις 3.30 μ.μ.

Σχετικά με την αμοιβή του προσωπικού την Κυριακή 15/1, η νομοθεσία προβλέπει ότι: Αν η εργασία του προσωπικού κατά την Κυριακή περιοριστεί σε εργασία μέχρι 5 ώρες οι εργοδότες δεν έχουν υποχρέωση να χορηγήσουν άλλη ημέρα ανάπαυσης, οφείλουν όμως να καταβάλουν τα αντίστοιχα ωρομίσθια για την παρασχεθείσα εργασία με προσαύξηση 75%.

Καλές Δουλειές !!!

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γ.ΣΩΤΗΡΙΟΥ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Θ. ΚΑΠΡΑΛΟΣ

 

 

Related Articles

MEGA Brokers: Παρουσίαση 2 νέων ατομικών προγραμμάτων που επαναπροσδιορίζουν την ασφάλιση υγείας

Η εταιρεία MEGA BROKERS πραγματοποίησε με επιτυχία την επίσημη παρουσίαση των δύο...

“Πετάει” η XRTC του Γιώργου Ξηραδάκη!

Ευχές για ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ από τον  καπτ. Γιώργο Ξηραδάκη ιδρυτή και Διευθύνων...

Εύη Χασιαλή (EXTRAPLASTICA): Μήνυμα για τη Νέα Χρονιά 2024

Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες, Λίγα λόγια για το 2024.   Αφήσαμε για...

Νέα Αριστερά: ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΠΙΣΩ Η ΦΡΕΓΑΤΑ «ΥΔΡΑ»

ΟΧΙ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΑΝΑΚΩΧΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΩΡΑ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ!...