Πέμπτη , 20 Ιούνιος 2024
Home ΝΑΥΤΙΛΙΑ Κώστας Κατσαφάδος: ‘Το Λ.Σ μόνο το 2022 πραγματοποίησε 1.781 διακομιδές’
ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Κώστας Κατσαφάδος: ‘Το Λ.Σ μόνο το 2022 πραγματοποίησε 1.781 διακομιδές’

“Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, μόνο το 2022, πραγματοποίησε 1.781 διακομιδές πολιτών που χρειάστηκαν τη βοήθειά του, για να μετακινηθούν σε νοσοκομεία ή σε χερσαίες ιατρικές δομές για να έχουν καλύτερη ιατρική αντιμετώπιση τα περιστατικά τους”.

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, βουλευτής ΝΔ στην Α’ Πειραιώς και Νήσων, Κώστας Κατσαφάδος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας Αλέξανδρος – Χρήστος Αυλωνίτης, για την τραγική απώλεια 60χρονης γυναίκας από τους Παξούς και για την αδυναμία έγκαιρης μεταφοράς της στην Ηγουμενίτσα από σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Ο κ. Κατσαφάδος επισήμανε ότι:

“Όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, και κυρίως του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, του οποίου έχω την τιμή να γνωρίζω περισσότερο καθώς βρίσκομαι στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έχουν υψηλό αίσθημα του καθήκοντος και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο, για να υπηρετήσουν το κοινωνικό σύνολο και την πατρίδα. Και αυτό το λέω, κύριε βουλευτά γιατί εν τη ρύμη του λόγου σας θέλω να πιστεύω ότι είπατε ότι τα στελέχη του πλωτού ασθενοφόρου αρνήθηκαν να βοηθήσουν την άτυχη γυναίκα, τους οικείους της οποίας συλλυπούμαι και από το βήμα της Βουλής. Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν αρνήθηκαν, δεν μπορούν και δεν θέλουν να αρνηθούν. Αν οι καιρικές συνθήκες ήταν τέτοιες που ήταν απαγορευτικές για την υγεία του ασθενούς και την ασφάλεια του πληρώματος τότε δεν μπορούν να κάνουν την διακομιδή. Και σας ενημερώνω ότι μόνο το 2022 έκαναν 1.781 διακομιδές και μόνο τον Οκτώβριο, το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο στη συγκεκριμένη περιοχή  έγιναν 35 διακομιδές.

Δυστυχώς για την άτυχη γυναίκα εκείνη την ώρα, εκείνη την ημέρα και με στοιχεία από το θάλαμο επιχειρήσεων έπνεαν στην περιοχή 8-9 μποφόρ και ήταν αδύνατη η μεταφορά της με ασφάλεια. Κάτι που επιβεβαιώθηκε και στη συνέχεια, καθώς μετακινήθηκε με μικρό ιδιωτικό σκάφος, που λόγω της κακοκαιρίας έκανε όχι μια, αλλά δύο ώρες, και η άτυχη γυναίκα πέθανε εν πλω. Μάλιστα το συγκεκριμένο πλοίο δεν μπόρεσε να επιστρέψει λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Και αυτή τη στιγμή είναι υπό διερεύνηση εάν επηρέασε την εξέλιξη της πορείας της υγείας της, ακόμη και η συγκεκριμένη μεταφορά της. Και για να είμαι σαφής δεν αμφισβητείται ότι την ώρα που έπρεπε να δράσει το σκάφος του Λ.Σ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι 8-9 μποφόρ. Και δεν αρνήθηκαν να πάνε όπως καταγγέλλετε κ. Συνάδελφε, αλλά γιατί δεν γινόταν να πάνε. Αν ψάχνετε ελλείψεις του κράτους, καλό είναι να κάνετε μια βόλτα εδώ δίπλα στα δικαστήρια που γίνεται η δίκη για το Μάτι, να ακούσετε αυτούς τους ανθρώπους για να σας πουν εάν υπήρχε κράτος ή όχι. Κατά την περίοδο της δικής σας διακυβέρνησης, και με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκινήσατε να πάρετε κάποια πλωτά ασθενοφόρα. Δεν τα παραλάβατε. Ξεκινήσατε μια διαδικασία, δεν την ολοκληρώσατε και όταν ήρθε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όχι μόνο τα πήρε γιατί ήταν χρήσιμα για τις νησιωτικές περιοχές, αλλά καταφέραμε από τρία που είχατε συμφωνήσει να τα κάνουμε οκτώ. Και ενώ η πρόβλεψη ήταν για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, και της Δωδεκανήσου, εμείς καλύψαμε και τα Ιόνια. Και εμείς μέσα από το πρόγραμμα επιδότησης των μεταφορών, έχουμε παραγγείλει άλλα δέκα, για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τη νησιωτικότητα. Για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους νησιώτες μας, τους ακρίτες μας. Και κλείνω επαναλαμβάνοντας ότι τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος-Ακτοφυλακής, θα συνεχίσουν με υψηλό αίσθημα ευθύνης να επιτελούν αυτό το λειτούργημα, που, εκτός του να φυλάνε τα θαλάσσια σύνορα, είναι για να προστατεύει ανθρώπινες ζωές και να κάνει και αυτές τις διακομιδές”.

 

Related Articles

36TH ANNUAL MARINE MONEY WEEK

During our 36th Annual Marine Money Week conference we are pleased to...

EUROSEAS Announces time charter contract for its M/V Pepi Star

Η Euroseas Ltd. ανακοινώνει το συμβόλαιο Time Charter για το τρίτο Fuel...

AEGEAN SEA LINES – Χορήγηση έκπτωσης στου εκπαιδευτικούς

Η AEGEAN SEA LINES ενημερώνει ότι εν όψει της λήξης της σχολικής σεζόν θα παράσχει έκπτωση...