Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Home ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΝΑΥΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ: Θαλασσινά έθιμα του Πάσχα
ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΝΑΥΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ: Θαλασσινά έθιμα του Πάσχα

Καθ’ όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα πληθώρα εθίμων λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Πολλά από αυτά τελούνται σε ιστορικούς ναυτοτόπους και έχουν τις ρίζες τους στους δεσμούς των περιοχών αυτών με τη θάλασσα.
Ένα από τα πιο ιδιαίτερα πασχαλινά έθιμα είναι η περιφορά του Επιταφίου στην Ύδρα, μέσα στη θάλασσα. Το έθιμο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στα Καμίνια της Ύδρας το 1923 και ξεκίνησε από τους σφουγγαράδες της περιοχής, των οποίων τα καΐκια αναχωρούσαν μετά την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως και επέστρεφαν κοντά στην ημέρα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.
Κάθε Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου στα Καμίνια της Ύδρας καταλήγει στη θάλασσα. Εκεί, οι πιστοί εισέρχονται στο νερό και ακουμπάνε τα πόδια του Επιταφίου στο νερό, για να ευλογηθούν και να καθαγιαστούν τα ύδατα.
Στη συνέχεια πραγματοποιείται δέηση υπέρ των ναυτικών που ταξιδεύουν, για ήρεμα ταξίδια, καλές θάλασσες και ασφαλή επιστροφή.
Πηγή Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος https://www.facebook.com/hellenicchamberofshipping/photos/a.109353281795043/211386218258415/

Related Articles

Emissions performance is a crucial business factor

At one time, shipping was easy. Fuel was selected based on cost,...

BIMCO adopts SHIPMAN 2024

BIMCO adopts SHIPMAN 2024 The updated version of SHIPMAN, BIMCO’s widely used...

YES FORUM: Grand Open Day

Ένα από τα μεγαλύτερα Open Days του YES Forum είναι εδώ και...

«Σταύρος Νιάρχος»: Σε πλήρη επαναλειτουργία η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή της χώρας

Μετά από 13 χρόνια η δεξαμενή Νο 3 (AFRAMAX), η μεγαλύτερη πλωτή...