Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024
Home ΠΕΙΡΑΙΑΣ Ειρήνη Στ.Νταϊφά: 18η Μαΐου-Διεθνής Ημέρα Μουσείων- Τα Μουσεία του Πειραιά συμμετέχουν σε εκδηλώσεις
ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Ειρήνη Στ.Νταϊφά: 18η Μαΐου-Διεθνής Ημέρα Μουσείων- Τα Μουσεία του Πειραιά συμμετέχουν σε εκδηλώσεις

Από την κ. Ειρήνη Νταϊφά, Εντεταλμένη Σύμβουλο Πολιτισμού Δήμου Πειραιά, για τα μουσεία που υπάρχουν στον Πειραιά με αφορμή την παγκόσμια ημέρα μουσείων στις 18 Μαΐου.

 

“Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως  ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ  (International MuseumDay). Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών.

Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ως Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά, αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που τα Μουσεία μας στο «μεγάλο λιμάνι», αυτοί οι φάροι Πολιτισμού και Παιδείας , συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και της φετινής Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που έχουν ως θέμα:«Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής».

Τα μουσεία αναδεικνύοντας την πολιτιστική και την φυσική κληρονομιά, καθώς και τη σύγχρονη δημιουργία, συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ως αξιόπιστοι θεσμοί, με ιδιαίτερο κύρος στο σύνολο της κοινωνίας, έχουν τη δυνατότητα να προωθούν τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης υποστηρίζοντας δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Τα μουσεία μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εκθέσεων, τοπικών δράσεων και έρευνας.

Με το θέμα του φετινού εορτασμού το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων(ICOM) επιθυμεί να αναδείξει τον ρόλο και τη δύναμη των μουσείων να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της αειφορίας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου.

Η πόλη του Πειραιά εξελίσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα Πολιτισμού της Μεσογείου με την δημιουργία νέων μουσείων .

Ένα νέο εμβληματικό τοπόσημο αναμένεται να δημιουργηθεί από τη μετατροπή του βιομηχανικού κτηρίου του Σιλό στον χώρο του ΟΛΠ σε πρωτοποριακό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων θα φιλοξενήσει ευρήματα ανελκυσθέντα από όλες τις ελληνικές θάλασσες: Αγάλματα, τμήματα γλυπτών, μέσα συναλλαγών, σκαριά και εξαρτήματα εξοπλισμού πλοίων, οπλικά εργαλεία, επιγραφές, είδη καλλωπισμού, χρηστική και επιτραπέζια κεραμική, εργαλεία και ποικίλα αντικείμενα, προερχόμενα από υποβρύχιες αυτοψίες, έρευνες και ανασκαφές, αλλά και αυτόβουλες παραδόσεις ιδιωτών ή κατασχέσεις.

 

Οι εγκαταστάσεις του Μουσείου θα ξεπερνούν τα 13.000 τ.μ., τα οποία κατανέμονται σε εκθεσιακούς χώρους για μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, σε χώρους για εκπαιδευτικά προγράμματα και επιστημονικές δράσεις (αμφιθέατρο, βιβλιοθήκη, πολυμέσα), εργαστήρια συντήρησης, χώρους παροχής υπηρεσιών προς τους επισκέπτες (υποδοχή, βεστιάριο, πωλητήριο, αναψυκτήριο, εστιατόριο, ιατρείο) και γραφεία διοίκησης.

 

 

Χαρά σκόρπισε στους φίλους του ρεμπέτικου τραγουδιού η είδηση ότι ο Δήμος Πειραιά σχεδιάζει να μετατρέψει το ιστορικό κτήριο του Σταθμού των πρώην ΣΕΚ σε Κέντρο και Μουσείο Ρεμπέτικου Τραγουδιού. Το κτήριο που ανήκει στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και έχει παραχωρηθεί προς χρήση στο Δήμο Πειραιά, βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου.

Τα μουσεία που εδρεύουν στον Δήμο Πειραιά γιορτάζουν την ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ και θα είναι ανοιχτά για το κοινό με δωρεάν είσοδο.

Το ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ ιδρύθηκε το 1949 και από το 1971 στεγάζεται στο κτήριο της Μαρίνας Ζέας, στη Φρεαττύδα, στον Πειραιά. Είναι το μεγαλύτερο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος και παρουσιάζει την δημιουργία, ιστορία και εξέλιξη του Ναυτικού των Ελλήνων από την προϊστορική εποχή ως τις μέρες μας.

Πληροφορίες:

Ακτή Θεμιστοκλέους, Μαρίνα Ζέας, 185 37 Πειραιάς

Τηλέφωνο:

(+30) 210-4516264

(+30) 210-4286959

Email : info@hmmuseum.gr

 

 

Το ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ προσφέρει στον επισκέπτη την αντιπροσωπευτική και πλήρη εικόνα της ιστορίας της πόλης, που κατά την αρχαιότητα γνώρισε μεγάλη ακμή ,τόσο ως εμπορικό κέντρο της ανατολικής Μεσογείου όσο και ως πολεμικός ναύσταθμος της αρχαίας Αθήνας. Το είδος των εκθεμάτων του, που προέρχονται κυρίως από την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και της αττικής παραλίας, και τα χρονικά όρια που καλύπτουν, από τη μυκηναϊκή έως και τη ρωμαϊκή εποχή, είναι αντιπροσωπευτικά της ιδιομορφίας, της σύνθεσης του πληθυσμού και της ιστορίας του Πειραιά.

Πληροφορίες:

Χαριλάου Τρικούπη 31, Τ.Κ. 185 36, Πειραιάς (Νομός Αττικής)

Τηλέφωνο: +30 210 4521598

Φαξ: 2104518395

Email: efapn@culture.gr

 

 

Το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά είναι ένα νεοκλασικό κτήριο που χτίστηκε σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ιωάννη Λαζαρίμου και εγκαινιάστηκε στις 9 Απριλίου του 1895.

Ολόκληρη η ελληνική θεατρική και μουσική  σκηνή έκανε το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά τόπο έμπνευσης και δημιουργίας. Σημαντικοί σκηνοθέτες όπως ο Δημήτρης Ροντήρης, ο Γκίκας Μπινιάρης, ο Στέφανος Νικολαΐδης, ο Μιχάλης Κουνελάκης, καθώς και σπουδαίοι ηθοποιοί όπως ο Αιμίλιος Βεάκης, ο Γιάννης Πρινέας, ο Ζάχος Θάνος, ο Αδαμάντιος Λεμός, ο Απόστολος Αυδής, ο ΔημήτηςΧόρν, ο Μίμης Φωτόπουλος,ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, ο Μάνος Κατράκης, η Κυβέλη, η Ασπασία Παπαθανασίου και άλλοι πολλοί ακόμη μοιράστηκαν πολύτιμες στιγμές της πορείας τους, με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.  Στο φουαγιέ του θεάτρου ,αυτό τον υπέροχο χώρο ,το κοινό απόλαυσε τα έργα σπουδαίων συνθετών όπως ο Μενέλαος Παλλάντιος, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Διονύσης Σαββόπουλος.

 

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά αποτελεί τοπόσημο πολιτιστικής κληρονομιάς ,πολιτισμού , δημιουργίας και ομορφιάς.

 

Διεύθυνση:Λεωφόρος Ηρώων Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς 185 35

Ταμείο Θεάτρου:

Τηλέφωνο:210 4143 310

Email: tickets@dithepi.gr

 

H ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ άρχισε να λειτουργεί το 1957, ως τμήμα αρχικά ,της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και από το 1985 ως ανεξάρτητο τμήμα και από τον Ιανουάριο του 2014 στο Παλαιό Ταχυδρομείο της οδού Φίλωνος 29 και Καραολή και Δημητρίου 14. Στους χώρους της εκτίθενται έργα νεοελλήνων ζωγράφων όπως των : Νικόλαου και Περικλή Λύτρα Κων/νου Μαλέα, Κων/νου Ρωμανίδη, Μιχαήλ Οικονόμου, Αλέξανδρου Χριστοφή και πολλών άλλων. Ενώ επίσης περιλαμβάνεται ένα μέρος της συλλογής γλυπτών του Γ. Καστριώτη,η συλλογή του σκηνογράφου Πάνου Αραβαντινούκαι η συλλογή κουστουμιών του Μάνου Κατράκη .

Στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας μουσείων η Δημοτική Πινακοθήκη θα είναι ανοιχτή από τις 9:00 π.μ. έως τις 2:00 μ.μκαι από τις 6:00μ.μ. εως τις 9:00μ.μ. θα πραγματοποιηθούν παράλληλες δράσεις για ενήλικες και παιδιά .Στις 6:30 θα ξεκινήσουν οι ξεναγήσεις στις μόνιμες συλλογές και παράλληλα τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στη διαδραστική αφήγηση παραμυθιού :«Ο Μαγικός Αυλός». Στις 7:00μ.μ. θα υλοποιηθεί εργαστήρι ζωγραφικής για παιδιά και ενήλικες ,ενώ στις 7.30μ.μ. οι επισκέπτες θα ξεναγηθούν στην έκθεση : «Αμμόχωστος – Πειραιάς , Διαδρομές επί Σκοπού». Παράλληλα,τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν παιχνίδια ρόλων στο πλαίσιο του βιωματικού εκπαιδευτικού προγράμματος : « Το κουκλοθέατρο του Μάστρο – Πέτρου».

Πληροφορίες :

  • Τηλέφωνο : 2144090155-6
  • Email : pinakothiki@piraeus.gov.gr

Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά.

Φίλωνος 29, Πειραιάς 185 35 & Νοταρά 28

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το Δημοτικό Ιστορικό αρχείο Πειραιά το οποίο περιλαμβάνει πλούσιες και σπάνιες  αρχειακές συλλογές. Λειτουργεί εδώ και 65 χρόνια, εμπλουτίζοντας συνεχώς τα ιστορικά υλικά του.

Οι επισκέπτες ταξιδεύουν , νοερά στον χρόνο, στη συναρπαστική ιστορία του Πειραιά, μέσα από πρωτογενή ιστορικά τεκμήρια, κυρίως του 19ου αιώνα, όπως κατάστιχα, έγγραφα των δημοτικών υπηρεσιών από το 1835 ,έτος ίδρυσης του Δήμου ,γκραβούρες, φωτογραφίες, ιστορικά τεκμήρια ιδιωτών, σπάνια πειραϊκά βιβλία και δυσεύρετες τοπικές εφημερίδες.

Πραξιτέλους 51 & Πύλης

Πειραιάς

210 4134657, 210 4134651

210 4134658

istoriko@pireasnet.gr

 

Το ΠΛΩΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΑΣ ΛΙΜΠΕΡΤΥ είναι ένα από τα 3 εναπομείναντα πλοία Liberty παγκοσμίως, το οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ, δέχθηκε χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες της πολιτείας και της Ελληνικής Ναυτιλιακής κοινότητας να δωρίσει προς την Ελληνική κυβέρνηση το 2007.

Σήμερα το πλοίο είναι ελλιμενισμένο στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά, στην προβλήτα <<ΣΙΛΟ>> Πύλη Ε2. Λειτουργεί καθημερινά από τις 10-4μμ.

Τηλεφωνο επικοινωνίας:6971829562

 

 

Εξίσου σημαντικός ο σκοπός του ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ , ο οποίος είναι :

Η έρευνα και η μελέτη της ναυτικής ιστορίας, των ναυτικών παραδόσεων, ηθών και εθίμων, της ναυτικής εκπαίδευσης, των ναυτεμπορικών δραστηριοτήτων, των εξερευνητικών ταξιδιών, της εξέλιξης των εμπορικών πλοίων, των οργάνων της ναυσιπλοΐας, της ναυτικής αστρονομίας, της τέχνης και κάθε άλλης δραστηριότητας που έχει σχέση με τη ναυτιλία και τη θάλασσα από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα.

Διεύθυνση: Γρηγορίου Λαμπράκη 154, Πειραιάς (ΤΚ 185 33)

Τηλέφωνο: 210 4297616

Fax: 210 4281665

E-mail: museum@yen.gr

 

Η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ,στις 14 Μαΐου 2006 ίδρυσε << ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ >>, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον κόσµο του, αλλά και σε κάθε φίλαθλο, σε κάθε πολίτη, να συνειδητοποιήσει ότι η ιστορία είναι ένας ευχάριστος και ασφαλής τρόπος να «ταξιδεύεις» στο παρελθόν, στο παρόν, αλλά και στο µέλλον.

Πληροφορίες:

Καραολή Δημητρίου &Σοφιανοπούλου, Εντός Σταδίου Καραϊσκάκη – Ισόγειο, Πειραιάς – Νέο Φάληρο, 18547, ΑΤΤΙΚΗΣ

Τηλέφωνο: 210-4800921, Fax: 210-4143114

e-mail: mouseio @ olympiacos.org

 

Επίσης σημαντικό το ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ,που βρίσκεται εντός του Μεγάρου του ΗΣΑΠ στο σταθμό του Πειραιά.

Η διεύθυνση των ΗΣΑΠ παραχώρησε το χώρο και το μουσείο εγκαινιάστηκε το 2005. Στη συλλογή του έχει 2000 αντικείμενα (έκθεση έκτασης 1.000 τ.μ. και αποθήκη), καθώς και 3000 και πλέον βιβλία, έντυπα και φωτογραφίες.

Διεύθυνση: Ακτή Καλλιμασιώτη 275, Πειραιάς 185 45

Ώρες: Καθημερινά ανοιχτό απο τις 8:00-2:00 μμ.

Τηλέφωνο: 21 0512 6295

 

Εύχομαι να τα επισκεφθείτε όλοι σας , να τα χαρείτε και να απολαύσετε την σημαντική πολιτιστική κληρονομιά του Πειραιά μας!!!

 

Related Articles

Συνάντηση Κ. Κατσαφάδου με τον Πρόεδρου του ΣΕΕΝ κ. Δ. Θεοδωράτου

Προκλήσεις και ακτοπλοϊκή κίνηση Οι προκλήσεις της ακτοπλοΐας, η πράσινη μετάβαση, η...

SPIRIT SUPPLIES: Τα μυστικά για το καλύτερο τσουρέκι!

Χρησιμοποιήστε φρέσκο αγελαδινό βούτυρο καλής ποιότητας. Επιλέξτε αλεύρι με μεγάλη περιεκτικότητα πρωτεΐνης,...

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά συνεδριάζει στις 29 Απριλίου

Ειδική συνεδρίαση του Σώματος,  θα πραγματοποιηθεί τη Μ. Δευτέρα 29-4-2024 και ώρα...