Πέμπτη , 2 Μάιος 2024
Home ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ MAREPORT 2023 
ΕΛΛΑΔΑΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ MAREPORT 2023 

   ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ MAREPORT 2023 

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 33ου Ναυτιλιακού συνεδρίου MAREPORT 2023 που συνδιοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Ναυτιλιακής & Οικονομικής Στρατηγικής και την in4capital, την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023 στην Θεσσαλονίκη, με θέμα: 

SMART SHIPPING,PORT & LOGISTICS 

Αξιοποίηση λιμένα Θεσσαλονίκης ως κεντρικού εξαγωγικού λιμένα των Βαλκανίων

Ψηφιοποίηση διαδικασιών σε λιμάνια, logistics,νηογνώμονες,σημαίες

Ανάπτυξη Real Estate και είσοδος επενδυτικών Fund και Ομίλων.

 

Ανάμεσα στους διακεκριμένους 15 ομιλητές εντάσσονταν τόσο εκπρόσωποι Ναυτιλιακών εταιρειών όσο και διακεκριμένοι Πανεπιστημιακοί και προβεβλημένα στελέχη της Ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Κατά τη διάρκεια του MAREPORT οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις ισορροπίες που αλλάζουν από εμπορικής πλευράς καθώς υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από εταιρείες τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τη σημασία της ψηφιοποίησης σε όλο το φάσμα του λιμανιού, των logistics καθώς και στο operation προς αποφυγή λαθών και ατυχημάτων, την εφαρμογή τεχνολογιών όπως το Internet of Things, το Artificial Intelligence και το machine learning που συντελούν στη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του πλοίου, την κυβερνοασφάλεια και την επιτακτική ανάγκη εφαρμογής της, την ανάπτυξη του real estate καθώς και το ενδιαφέρον απο fund εγχώρια αλλά και του εξωτερικού όπως και απο ομίλους κ.α

Το συνέδριο ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Προέδρου του IMES κυρίου Καλυβόπουλου Γιάννη ο οποίος αναφέρθηκε σε στοιχεία και στατιστικά όσον αφορά την ανάπτυξη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός της Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Βούλας Πατουλίδου, του Δημάρχου της Θεσσαλονίκης κυρίου Κώστα Ζέρβα  και της Αντιδημάρχου Πολιτισμού και Τουρισμού κυρίας Μαρίας Καραγιάννη.

Σε συνέχεια ο κύριος Θάνος Λιάγκος προχώρησε στη δική του ομιλία και με την ομιλία του κυρίου Λιάπη με την ιδιότητα του μέλους Δ.Σ. της ένωσης εφοπλιστών μικρών αποστάσεων ολοκληρώθηκαν οι επίσημοι χαιρετισμοί.

Το συνέδριο χωρίστηκε  σε τρία κύρια sessions.

Στο πρώτο Session με θεματολογία “ Port & Logistics “ συντονιστής ήταν ο κύριος Βαγγέλας Γιώργος Associate Professor University of the Aegean Department of Shipping, Trade & Transport.

Οι ομιλητές του συγκεκριμένου πάνελ ήταν οι:

A. Mr. Dimitris Iatridis Executive Director, Hellenic Ports Association

B. Mr. Vassilis Maglaras CEO of Thriasio Freight Center

C. Mr. Ioannis Kokotos, General Manager, Head of Process Automation Greece & Cyprus, ABB S.A

D. Mr. Nikolaos Mavrikos President of P.S.S.E.A

E. Mr. Vaggelis Argyros General Manager of CARGO360

 

Στη συζήτηση αναπτύχθηκαν, οι προκλήσεις στην ανάπτυξη των «έξυπνων» λιμένων (smart ports) και πως μπορούν να συμβάλουν στην βελτιστοποίηση των διαδικασιών logistics καθώς και για το πως η ανάπτυξη Port Community System μπορεί να βελτιώσει την αποδοτικότητα των λιμένων σε σχέση με τις αλυσίδες μεταφοράς.

Ο κύριος Δημήτρης Ιατρίδης αναφέρθηκε στα θέματα λιμενικής πολιτικής με τα οποία θα πρέπει να ασχοληθεί η πολιτική ηγεσία για την εύρυθμη λειτουργία των λιμένων και του εθνικού λιμενικού συστήματος, καθώς και στην  διεθνής τάση προς τη δημιουργία έξυπνων και πράσινων λιμένων.

Ο κύριος Γιάννης Κοκοτός αναφέρθηκε στα σημεία που θα πρέπει να προσέξει ένας ιδιοκτήτης / διαχειριστής λιμανιών, στην επιλογή του συνεργάτη για την υλοποίηση του Shore Connection, καθώς και ποια είναι τα οφέλη που καθιστούν το Shore Connection απαραίτητο για ένα λιμάνι.

Ο κύριος Νίκος Μαυρίκος, αναφέρθηκε στα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, προκειμένου να αναπτυχθεί ο κλάδος του εφοδιασμού πλοίων στη χώρα μας, τις  ρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν για να διευκολυνθεί το εξαγωγικό εμπόριο και κατά πόσο επηρεάζουν αυτές το κόστος των εξαγωγών.

Τέλος ο κύριος Βασίλης Μαγκλάρας, τοποθετήθηκε πάνω στο τι θα επιφέρει στο διαμετακομιστικό εμπόριο της χώρας η απελευθέρωση των λιμενικών υποδομών & υπηρεσιών,  πως μπορεί το παράδειγμα του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης να δείξει το δρόμο για επιτάχυνση του διαμετακομιστικού εμπορίου και αν  η λειτουργία Ελευθέρων Ζωνών Εμπορίου & Τελωνειακών αποθηκών πέριξ των λιμανιών είναι η λύση στην εξίσωση αύξηση διαμετακομιστικού εμπορίου / ποιοτικές added value υπηρεσίες.

Στο δεύτερο μέρος του συνεδρίου με θέμα “Smart port & Artificial Intelligence’’ τον λόγο έλαβε ο κύριος Διονύσης Γρηγορόπουλος, Managing Director της Logistics Way ο οποίος έκανε μία παρουσίαση σχετικά με το έξυπνο σύστημα απομακρυσμένης παρακολούθησης σημείων σε ένα λιμάνι ή σε ένα βαπόρι δίνοντας καθοδήγηση από μία ειδική συσκευή επαυξημένης πραγματικότητας στον χειριστή  ο οποίος βρίσκεται στο χώρο της εργασίας ή της βλάβης, καθώς έπαιρνε οδηγίες από κάποιον ο οποίος βρισκόταν εκατοντάδες μίλια μακριά.

Ακολούθησε ο κύριος Δημήτρης  Μπλέρης, Managing Director της Utilize ο οποίος παρουσίασε μία πολύ σημαντική εφαρμογή κατά την οποία δίνεται η δυνατότητα ψηφιοποίησης και της αυτόματης καταγραφής μέσω της τεχνικής νοημοσύνης εγγράφων, όπως τιμολόγια, επιστολές, bill of landing και έγγραφα τα οποία καταχωρούνται με αναγνώριση μέσω του συστήματος της τεχνικής νοημοσύνης, δημιουργώντας ένα  αρχείο πολύ γρηγορότερα από την ταυτόχρονη τήρηση ή σκανάρισμα ενός χαρτοβασιλείου, εξοικονομώντας τόσο σε χρόνο και σε θέσεις εργασίας όσο και σε  κόστος το οποίο συγκρίθηκε και παρουσιάστηκε κατά την διάρκεια της παρουσίασης.

Το συγκεκριμένο πάνελ ολοκληρώθηκε με τον κύριο Νικόλα Λιάπη, President –Hellenic Institute of Marine Technology ο οποίος παρουσίασε τον προβληματισμό και τις εξελίξεις πάνω στα αυτόνομα πλοία. Στις διαδικασίες εξέλιξης, στο να δούμε στο σύντομο μέλλον βαπόρια τα οποία θα βρίσκονται με ελάχιστο προσωπικό στην πρώτη φάση και με μηδενικό προσωπικό στην συνέχεια. 

Στο τρίτο πάνελ συντονιστής ήταν ο κύριος  Theodore ChouliarasCEO Up oil Tankers και συμμετείχαν οι εξής :

Α. Mr. Alexandros Karydis, co-Founder, SPOROS Impact Ventures

B. Mr. Lefteris Kontos, Founder & CEO at In4Capital.com

C. Dr. Lemonia Papadopoulou-Kelidou, Lambda Negotiations, General Manager UNWTO Online Academy, Course Instructor Academic

D. Mr. Alex Vandoros, Entrepreneur, Game of Money Podcast, Personal Brading, Mindset Coaching, Architecture, Real Estate

Στο συγκεκριμένο session η συζήτηση τοποθετήθηκε πάνω στο επίμαχο θέμα της χρηματοδότησης. Συγκεκριμένα στην χρηματοδότηση των start up επιχειρήσεων, οι οποίες αντλούν κεφάλαια χρηματοδότησης είτε με την venture capital είτε από angel investor.

Στο panel παραβρέθηκαν τέσσερις ομιλητές, o Κύριος Λευτέρης Κοντός εκπροσωπώντας την in4capital εταιρεία με έδρα το Λονδίνο η οποία ασχολείται με την προώθηση εταιρικών projects σε επενδυτικά fund με σκοπό την παρουσίαση και τελική άντληση των κεφαλαίων τους. Aναφέρθηκε στις προδιαγραφές και τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να έχει ένα υποχρηματοδότηση project για να τραβήξει το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Ο κύριος Αλέξανδρος Καρύδης απο το Sporos fant το οποίο ξεκίνησε στην Ελλάδα με 30 εκατομμύρια κεφάλαιο με σκοπό να επενδύσει στην κυκλική οικονομία. Η τοποθέτηση του ήταν διαφωτιστική δίνοντας οδηγίες σε κάθε υποψήφιο project για το πως μπορεί να ικανοποιήσει την επενδυτική επιτροπή ώστε να πάρουν την έγκριση για την τελική τους χρηματοδότηση.

Ο κύριος Αλέξιος Βανδώρος, μοιράστηκε την προσωπική του εμπειρία πάνω στην γέννηση και ωρίμανση της δίκης του επιχειρηματικής ιδέας, εξηγώντας τις προκλήσεις αλλά και την στρατηγική που ακολούθησε ώστε να γίνει ένα access story.

Η Dr. Λεμονιά Παπαδοπούλου- Κελίδου, ανέλυσε διεξοδικά την σημασία της στρατηγικής διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον υποψήφιο προς χρηματοδότηση και τους επενδυτές.  Εστίασε στην σημασία της προετοιμασίας τόσο του αρχικού επιρρηματικού σχεδίου. Όσο και τις επικοινωνιακής παρουσίασης και αφού  εξήγησε τα διαφορετικά προφίλ των επιστατών καθόρισε τον διαφορετικό τρόπο διαπραγμάτευσης.

Το συνέδριο παρακολούθησαν 364  σύνεδροι,  και το υποστήριξαν 23 χορηγοί και ολοκληρώθηκε με την παροχή ενός light lunch.

Αναλυτικές φωτογραφίες από το συνέδριο μπορείτε να βρείτε στα κάτωθι Link: 

 https://we.tl/t-OX5fXwifrr

https://we.tl/t-oKEBpUGZK4

 

 

 

 

Related Articles

Πανεπιστήμιο Πειραιά: Παράταση υποβολής υποψηφιοτήτων

Παράταση υποβολής υποψηφιοτήτων για τον νέο ακαδημαϊκό κύκλο έως 31/05/2024! https://maritime-unipi.gr/…/meta…/msc-shipping/aitiseis/ #mscinshipping...

VANOS’ Protect & Defend retail: inspiring gifts, for this Easter season

This Easter season, if you are looking for inspiring gifts, visit the...

GAC: Record-breaking container throughput following import surge

 Gothenburg, Sweden The container volumes at the Port of Gothenburg continue to...

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ MAVRIKOS IMPORTS S.A. για πέμπτη χρονιά στα Greek Exports Forum & Awards 2024

Η εταιρεία MAVRIKOS BORN2EXPORT βραβεύτηκε με το ΧΡΥΣΟ ΒΡΑΒΕΙΟ για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, στην κατηγορία Top Trading Export Company αναδεικνύοντας την εξαιρετική...