Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024
Home SLIDER Απονομή των πρώτων ESG Shipping Awards για την ελληνική ναυτιλία
SLIDERΝΑΥΤΙΛΙΑ

Απονομή των πρώτων ESG Shipping Awards για την ελληνική ναυτιλία

Σε μια εντυπωσιακή τελετή, η οποία συγκέντρωσε το σύνολο των ανθρώπων της ελληνικής και παγκόσμιας ναυτιλίας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 30 Μαΐου 2023 η απονομή των πρώτων ESG Awards της ελληνικής ναυτιλίας.

Τα βραβεία ESG ως ιδέα “γεννήθηκαν” πριν καν θεσμοθετηθούν από την ανάγκη των ανθρώπων της ελληνικής ναυτιλίας όχι απλώς για να τιμηθούν αλλά για να παραμένουν πρωτοπόροι απέναντι στις προκλήσεις της εποχής. Άλλωστε στο πνεύμα αυτό, οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες πρωτοπορούν εδώ και δεκαετίες, αναπτύσσοντας δράσεις και πρακτικές για την προστασία του περιβάλλοντος, την προαγωγή της κοινωνικής συνοχής και των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης.

Αυτή ακριβώς η πληθώρα των δράσεων που ήδη υλοποιούνται αποτέλεσε και την αφετηρία για την από κοινού προσπάθεια του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και των διοργανωτών να προχωρήσουν στην – πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο – θεσμοθέτηση βραβείων ESG ειδικά για τη ναυτιλία. Οι Έλληνες και η θάλασσα είναι από την αρχή της Ιστορίας ένα δίδυμο, που ενώνει κόσμους, διαχέει έννοιες και αξίες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης. Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου τυχαίο που τα πρώτα ESG Shipping Awards παγκοσμίως ξεκίνησαν από την Ελλάδα.

Την έναρξη των χαιρετισμών κήρυξε ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανόλης Κουτουλάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Πρόκειται για μια εκδήλωση που είναι οργανωτικό globalstatement της ελληνικής ναυτιλίας και του οικοσυστήματός της ότι μπορεί να πρωτοπορεί, να προσαρμόζεται και να ηγείται σε κάθε τι νέο και σε κάθε πρόκληση, ιδίως όταν αφορά τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την κοινωνία. Η ελληνική ναυτιλία είναι σχεδόν σύσσωμη εδώ απόψε, διότι δεν φοβάται να μετρηθεί, δεν φοβάται να συγκριθεί και σίγουρα ξέρει να κερδίζει.»

Ο κ. Κουτουλάκης στη συνέχεια τεκμηρίωσε τους λόγους για τους οποίους το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, επιθυμεί να μετέχει στη συζήτηση για το ESG και την εξέλιξη του ρόλου των ESG δεικτών.

Ο Πρόεδρος του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Δρ. Γιώργος Πατέρας στον χαιρετισμό τόνισε μεταξύ άλλων:

Δρ.Γιώργος Πατέρας  Πρόεδρος Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

«Ο εξαιρετικά εντυπωσιακός αριθμός συμμετεχόντων αποδεικνύει ότι ως κλάδος η Ναυτιλία είναι πλήρως αφοσιωμένη στην πραγματικότητα των ESG. Τα σημερινά βραβεία δίνουν στις εταιρείες την ευκαιρία να αναλογιστούν, να προβληματιστούν, αλλά και να γιορτάσουν την πρόοδο που σημειώνουν οι ναυτιλιακές εταιρείες στα ESG. Τα ESG Shipping Awards είναι επιπλέον μια ευκαιρία για να δούμε πού βρισκόμαστε ως κλάδος, πώς συνεισφέρουμε στην κοινή μας ομάδα και σε ποιους τομείς. Πώς θα πρέπει να κινηθούμε από εδώ και μπρος. Είμαι πολύ περήφανος που αυτή η πρωτοβουλία ήταν κοινή ιδέα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και των ESG Shipping Awards, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά ότι η Ελλάδα είναι ηγέτης σε όλους τους τομείς του κλάδου μας. Τα βραβεία ESG για εξαιρετικές πρακτικές παρέχουν ανεκτίμητες γνώσεις και χρήσιμες πληροφορίες για την περαιτέρω πρόοδο και κατανόηση της έννοιας του ESG. Μαζί με τους διοργανωτές είναι πρόθεση του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος να ενσωματώσει τις βέλτιστες πρακτικές ESG σε πρακτικές οδηγίες ESG για τη ναυτιλιακή βιομηχανία».

Εκ μέρους των διοργανωτών, η κυρία ‘ΕλεναΑθουσάκη και η κυρία Κατερίνα Σταθοπούλου επεσήμαναν στα εισαγωγικά τους σχόλια σχετικά με τον σκοπό των ESG Shipping Awards: «Για εμάς, τους διοργανωτές, τα ESG Shipping Awards φιλοδοξούν να γίνουν ο ασφαλής οδηγός για την υιοθέτηση καλών πρακτικών στον χώρο της ναυτιλίας που θα προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου και των πρακτικών που θα βελτιώσουν τις επιδόσεις των εταιρειών σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης. Το πραγματικό όφελος λοιπόν δεν είναι άλλο από τη διάδραση και την ανταλλαγή καλών πρακτικών οι οποίες θα οδηγήσουν αποτελεσματικά στον μετασχηματισμό και τη μετάβαση της ναυτιλίας σε μια νέα εποχή βιώσιμης ανάπτυξης. Winningthroughsharing, είναι το μότο της σημερινής βραδιάς!»

Ο Managing Director του US Special Presidential Envoy for Climate, David Livingston, αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο των βραβείων στην κλιματική κρίση, καθώς οι βραβευμένοι ανέλαβαν δράσεις που προωθούν τις βέλτιστες πρακτικές, πολιτικές αλλά και την καινοτομία που χρειάζεται η ναυτιλία για να κρατήσει ζωντανό το 1,5 βαθμό Κελσίου. Ο κος Livingston είχε επίσης την ευκαιρία να ανακοινώσει ότι το Our Ocean Conference 2024 θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα: «Το Our Ocean Conference 2024 είναι μια διεθνής διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το 2024 στην Ελλάδα και επικεντρώνεται σε πραγματικές δεσμεύσεις και πραγματικές λύσεις, όπως αυτές των ESG Shipping Awards».

Στη συνέχεια η κ. Αθουσάκη, ως υπεύθυνη εκ μέρους των διοργανωτών για τη τεχνική επιμέλεια των ESG Shipping Awards, ανέλυσε τη διαδικασία αξιολόγησης των συμμετεχόντων.

Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με τον Jan Fransen, Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής των βραβείων, η οποία απαρτίζεται από διεθνείς καταξιωμένους επαγγελματίες στον χώρο της ναυτιλίας και του ESG. Επίσης, ο κος Fransen απένειμε τα βραβεία καλών πρακτικών (Motivation Αwards) εκτός των κύριων κατηγοριών των βραβείων.

Με περισσότερες από 200 υποψηφιότητες σε 11 κατηγορίες βραβείων η πρεμιέρα των πρώτων ESG Shipping βραβείων παγκοσμίως κατέδειξε την αποδοχή της από την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα και έθεσε ασφαλείς βάσεις για τη μετάβαση της ναυτιλίας σε μια νέα εποχή βιώσιμης ανάπτυξης.

Κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής έγιναν αναλυτικές παρουσιάσεις των δράσεων που αξιολογήθηκαν, ενώ προβλήθηκαν και σχετικά βίντεο. Όλοι οι συμμετέχοντες τόνισαν την αξία της θεσμοθέτησης των βραβείων ως μια διαδικασία αλληλοδιδακτικής βελτίωσης, η οποία αποδεικνύει για ακόμα μια φορά τον ηγετικό ρόλο των Ελλήνων στην παγκόσμια ναυτιλία. Τέλος η βραδιά πλαισιώθηκε από εξαιρετικές μουσικές παρουσίες και φαντασμαγορικές εικαστικές δημιουργίες.

Αναλυτικά, στις 11 ξεχωριστές κατηγορίες βράβευσης η κατάταξη των νικητών είχε ως εξής:

  • ESG LEADER Award

Gold: NEPTUNE LINES SHIPPING AND MANAGING ENTERPRISES SA

Silver: STAR BULK CARRIERS CORP.

Bronze: DANAOS CORPORATION

  • EnvironmentAward

Gold: DANAOS CORPORATION (Environmental Life Cycle Assessment)

Silver: EURONAV SHIP MANAGEMENT(Sustainable Financing)

Bronze: LASKARIDIS SHIPPING (BlueCycleprogramme)

  • ClimateChangeAward

Gold: STAR BULK CARRIERSCORP. (Decarbonization Action Plan)

Silver: DIANA SHIPPING INC. (Sustainability Linked Loan)

Bronze: SEANERGY MARITIME HOLDINGS CORP.(ΑΙ Decision Making Tools)

  • EcoefficiencyAward

Gold: GRIMALDI GROUP (Hybrid Ro-Ro vessels)

Silver: PRIME MARINE (Eco-efficiency Programme)

Bronze: DEEPSEA TECHNOLOGIES (Artificial Intelligence based voyage planning)

 

  • Social Award

Gold: STEM SHIPPING (Strategy for equal opportunities)

Silver: DIANIK BROSS SHIPPING CORPORATION SA (Social strategy)

Bronze: CENTURY BULK CARRIERS MANAGEMENT CO(Human Relations Department)

  • Health &SafetyAward

Gold: LATSCO SHIPPING LIMITED (Occupational Health & Safety Management System)

Silver: SURVITEC SAFETY SOLUTIONS HELLAS SA (GHOST (Global Health & Occupational Safety Team)

Bronze: ARCADIA SHIPMANAGEMENT CO LTD (Safety Protection Programme)

  • PeopleAward

Gold : DIANA SHIPPING SERVICES S.A. ( Together for Good programme)

Silver: NEPTUNE LINES SHIPPINGAND MANAGING ENTERPRISES SA (Silver Leadership & Development programme)

Bronze: LATSCO SHIPPING LIMITED (People Wellness & Rewards programme)

  • CommunityContribution Awards

Gold: ATTICA GROUP (Support local communities)

Silver: LASKARIDIS SHIPPING CO. LTD. SILVER (ANA – PNOI programme)

Bronze: HELLENIC HULL MANAGEMENT (“Joining hands with the world.”)

  • GovernanceAward

Gold: DANAOS CORPORATION (Corporate Governance program)

Silver: STAR BULK CARRIERS CORP. (INTEGRITY AND ACCOUNTABILITY plan)

Bronze: DIANA SHIPPING INC. (Credible Board Structure)

 

  1. BusinessEthicsAward

Gold: ATTICA GROUP (Regulation of Professional Conduct & Business Ethics)

Silver: AEGEAN SHIPPING MANAGEMENT SA (Business Ethics programme)

Bronze: PIONEER MARINE GROUP OF COMPANIES (Standards of business Conduct & Ethics)

  1. TechnologyAward

Gold: SEANERGY MARITIME HOLDINGS CORP. (Collaborative Package of Energy Efficiency Technologies)

Silver: AVIN INTERNAIONAL LTD (“Ammonia Ready” Suezmax Tankers)

Bronze: ANEMOI MARINE TECHNOLOGIES (Modern mechanical sails – Rotor Sails)

 

Motivation Awards

NAVIGATOR CONSULTING (Stakeholder Engagement & Youth empowerment)

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ(SustainableFacilities)

 

Τα βραβεία παρέδωσαν οι:

ESG Leader Award: Deloitte, Αληθεια Διακατου, Partnerκαι Risk Advisory Leader

Environment Award: Bureau Veritas, Παγιέτ Παλαιολόγου, CEO

Climate Change Award: Watson Farley & Williams,ΒασιλικήΓεωργοπούλου, Partner,ΓραφείοΑθήνας,

Eco-efficiencyAward: Dr. Γεώργιος Πατέρας, Προέδρος του Ναυτικού Επιμελητήριου Ελλάδος

SocialAward:  Liberian Registry, ΜιχάληςΠανταζόπουλος, Senior Vice President, Liberian Registry Hellas

Health & Safety Award:  Δημήτρης Φαφαλιός, Προέδρος της  InterCargo

People Award:Marine Tours, Κωνσταντίνος Οικονόμου, CEO

Community Contribution Award: Υποναύαρχος ΛΣ κ. Νικόλαος Πολέμης, 1ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Αττικής και Νήσων)

Governance Award:Eurobank, Χριστίνα Μαργέλλου, General Manager, Head of Shipping

Technology Award: David Livingston, Senior Advisor and Managing Director to the Special Presidential Envoy for Climate, US Department of State

Business Ethics Award: ΈλεναΑθουσάκηκαιΚατεριναΣταθοπουλου, Principal Organizers ESGShipping Awards

Υπεύθυνη για την άρτια οργάνωση της εκδήλωσης ήταν η κ. Στελίνα Μαρκουλάκη και για την παραγωγή η κ. Κατερίνα Βασιλάκη.

Οι υποστηρικτές των ESG Shipping Awards είναι

Award Partners:

BUREAU VERITAS, DELOITTE, EUROBANK, LIBERIAN REGISTRY, MARINE TOURS, WATSON FARLEY & WILLIAMS

Honorary: ABS

Event: EMICERT

Ambassadors:

AIR CARBON, AQUA MARINE ELECTRONICS, FRANMAN GTP WORKS, JOTUVN, MARGETIS MARAITIME, MOORE, RIGHTSHIP, RINA, THE MARSHALL ISLANDS REGISTRY, THEO V. SIOUFAS & CO., TIMAGENIS LAW FIRM, UK DEFENCE CLUB, UKP&I, VALUE MARITIME, V.D. IKONOMIDIS LAW FIRM, VSHIPS

Supporters:

ASSOCIATION OF BANKING AND FINANCIAL EXECUTIVE OS HELLENIC SHIPPING, ATHENS STOCK EXCHANGE,  EENMA, GREEN AWARD, HELMEPA, INTERCARGO, THE INTERNATIONAL PROPELLER CLUB PORT OF PIRAEUS, WISTA HELLAS

Media Partners:

NAFTEMPORIKI, NAFTEMPORIKI.GR, NAFTEMPORIKITV

Communication Supporters:

ALL ABOUT SHIPPPING.CO.UK, WWW.EFOPLISTESNEWS.GR, ELNAVI, HELLASTOUR, MARITIME ECONOMIES, MARITIMES.TGR, MARITIME INTELLIGENCE, NAFS, NAFTIKA CHRONIKA, NEWSFRONT NAFTILIAKI, PIRAEUS365.GR

Partners in Kind:

ALPHA ESTATE, DEALS. ELIT, EVENTORA, RIEDEL

Από αρ. Έλενα Αθουσάκη, Κατερίνα Σταθοπούλου, Κλαίρη Παπά((Piraeus365.gr)

 

Σταμάτης Τσαντάνης  SEANERGY MARITIME HOLDINGS CORP.

 

 

DIANIK BROSS SHIPPING CORPORATION SA

 

Από αρ. Σουζάνα Λασκαρίδη LASKARIDIS SHIPPING CO. LTD., Παγιέτ Παλαιολόγου BUREAU VERITAS, Κλαίρη Παπά (Piraeus365.gr)

 

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΥ Arcadia Shipamanagement Co Ltd

 

Κλαίρη Παπά(Piraeus365.gr) Σπυρίδων Πασχάλης ceo της  Attica  Group

Related Articles

MARTINOS MARITIME: Λιμάνι Καλύμνου- πύλη εισόδου και εξόδου για την Ελλάδα και την Ευρώπη ταυτόχρονα

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι από σήμερα έως και τουλάχιστον...

Αρχαιρεσίες WIMA 2024

Worldwide Industrial & Marine Association On April 3rd, 2024, Elections were held...

Η CLIA παρουσίασε τις θέσεις της για τη Θαλάσσια Συνδεσιμότητα στη Σύνοδο των Υπουργών Μεταφορών της G7

Μιλάνο, 18 Απριλίου 2024– Η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), εκπροσωπούμενη από...

VANOS S.A.: Antimicrobial tape create a protective barrier against bacteria and viruses

Don’t let the flu catch you off guard this season. VANOS S.A....