Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024
Home SLIDER Μιχάλης Λεουτσάκος: Μια ισχυρή προσωπικότητα της Ελληνικής Ναυτιλίας
SLIDERΝΑΥΤΙΛΙΑ

Μιχάλης Λεουτσάκος: Μια ισχυρή προσωπικότητα της Ελληνικής Ναυτιλίας

Συνέντευξη του κ.Μιχάλη Λεουτσάκου Group Sales Manager  της Poseidon Marine Supplies

 

Ποια είναι η επαγγελματική σας πορεία;

Τελειώνοντας τις βασικές ακαδημαϊκές και στρατιωτικές μου υποχρεώσεις, πήγα και τελείωσα την εκπαίδευσή μου στη Νότια Αφρική με εξειδίκευση στο Management & στα Logistics, προχώρησα στην πρώτη μου επαγγελματική ενασχόληση ως Operation Manager σε εταιρεία στο Durban στη Νότια Αφρική. Το 1994 επέστρεψα στην Ελλάδα όπου για αρκετά χρόνια εργάστηκα ως Assistance Manager σε εταιρεία προμηθειών πλοίων. Κατόπιν για περίπου 20 χρόνια εργάστηκα ως Purchasing Manager πρώτα στην εταιρεία ArcadiaShipmanagement  όπου ήταν ένα μεγάλο σχολείο για μένα και μετά στην Euro Carriers, Odyssea Carriers.

 

Η δραστηριοποίησή σας στην παρούσα φάση;

Το 2017 η εικοσαετής εμπειρία μου στη ναυτιλιακή βιομηχανία ενώθηκε επιτυχώς με την 45ετή εμπειρία της Poseidon Marine Supplies. Έχοντας διατελέσει διευθυντικό στέλεχος σε ναυτιλιακές εταιρίες κατάφερα να φέρω την εκ των έσω γνώση των αναγκών του πελάτη σε πλήρη αρμονία και συγχρονισμό με τις παρεχόμενες υπηρεσίες μας. Η επιτυχία του συνδυασμού αυτού προέκυψε από την κοινή επιθυμία όχι μόνο να ακούμε και να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες που προκύπτουν από τους πελάτες μας αλλά και να ακολουθούμε τις τάσεις της αγοράς, να ερευνούμε νέα προϊόντα και καινοτόμες υπηρεσίες και να προτείνουμε λύσεις οι οποίες βοηθούν όχι μόνο σε μείωση του λειτουργικού χρόνου αλλά και σε ελαχιστοποίηση του κόστους για λογαριασμό των πελατών μας. Η αγορά των Ship Supplies είναι δυναμική και συνεχώς μεταβαλλόμενη. Ως Group Sales Manager ενός οργανισμού όπως η Poseidon Marine Supplies και διαχειριζόμενος το ανθρώπινο δυναμικό πωλήσεων σε Ελλάδα, Ολλανδία, Γερμανία και Κύπρο παρακολουθώ από κοντά το σύνολο του πελατολογίου μας και σε συνεργασία με τον Business Development Μanager καθώς και με τους Branch Managers των θυγατρικών ακολουθούμε ένα πλάνο ανάπτυξης σε βάθος 5ετίας. Παράλληλα, παρακολουθώντας τις εξελίξεις σε κανονισμούς, καταφέρνουμε να βρισκόμαστε αν όχι μπροστά σίγουρα δίπλα στις ανάγκες των εταιριών που μας εμπιστεύονται εδώ και χρόνια. Επιπροσθέτως, θέτοντας ως βασική προτεραιότητα τη διασφάλιση της ασφάλεια -safety first- σε όλες τις εκφάνσεις της δουλειάς μας, είτε πρόκειται για το εργατικό δυναμικό μας, είτε για το πλήρωμα ενός πλοίου, το εμπόρευμά του και φυσικά το ίδιο το πλοίο, έχουμε επιλέξει να προσφέρουμε υπηρεσίες επιθεώρησης εξοπλισμού FRS υψηλής ποιότητας. Η αξία αυτή μας οδήγησε και στο να μοιραστούμε την τεχνογνωσία και την εμπειρία μας με τα στελέχη των ναυτιλιακών εταιριών και έτσι τα τελευταία χρόνια στις εγκαταστάσεις μας λειτουργεί και ακαδημία με σκοπό την παροχή δωρεάν γνώσης πάνω σε θέματα πυροσβεστικού και σωστικού εξοπλισμού και σωστής συντήρησής τους. Όπως είχε πει και ο Δαρβίνος, βασικό χαρακτηριστικό ενός έξυπνου οργανισμού είναι η ικανότητά του να εξελίσσεται και να προσαρμόζεται στα νέα περιβάλλοντα. Με παρόμοιο τρόπο ο οργανισμός μας έχει καταφέρει από τη μία να διατηρήσει τον οικογενειακό χαρακτήρα του και ταυτόχρονα να εξελιχθεί σε μία πολυεθνική επιχείρηση 150 και πλέον ατόμων, με βάση τον Πειραιά και θυγατρικούς σταθμούς σε κομβικά λιμάνια ανά τον κόσμο, όπως αυτά του Ρότερνταμ, της Σιγκαπούρης, του Χιούστον και σύντομα του Σουέζ, της Φουτζέιρα και της Ν. Αφρικής.

 

Το μεγάλο μου χόμπι όλα αυτά τα χρόνια είναι η κατασκευή αεροπλάνων & ελικοπτέρων στα πλαίσια του μοντελισμού καθώς και να τα «πετάω».

Πως βλέπετε το μέλλον της Ελληνικής Ναυτιλίας μέσα σ’αυτό το παγκόσμιο γεωπολιτικό ασταθές περιβάλλον;

 

Η Ελληνική Ναυτιλία στη διαδρομή του χρόνου από τον 19ο αιώνα μέχρι το σημερινό παγκόσμιο γεωπολιτικό ασταθές περιβάλλον βρίσκει πάντοτε δρόμους με ήσυχη θάλασσα. Οι Έλληνες πλοιοκτήτες σε όλο αυτό το διάστημα στο οποίο παρουσιάσθηκαν πολλές κρίσεις κατάφεραν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες. Επίσης θέλω να αναφέρω αυτό που έχει ειπωθεί πολλές φορές «οι εφοπλιστές άλλων χωρών παίρνουν τις αποφάσεις τους, αφού δουν πρώτα τι κάνουν οι Έλληνες». Οι Έλληνες πλοιοκτήτες κατέχουν το 21% του πα – γκόσμιου στόλου και περίπου το 60% του ευρωπαϊκού. Ένα σύγχρονο και νέας ηλικίας στόλο ο οποίος παράλληλα προσαρμόζεται στους περιβαλλοντικούς κανονισμούς του 2030 και ιδιαίτερα του 2050. Ένα κομμάτι του, πάλι για το μέλλον της Ελληνικής Ναυτιλίας, είναι και η προσέλευση νέων στο ναυτικό επάγγελμα που τελευταία ελαττώνεται ανησυχητικά. Αυτό επίσης που είναι πολύ ενθαρρυντικό είναι η νέα γενιά των Ελλήνων πλοιοκτητών η οποία συνδυάζει τα παραδοσιακά πλεονεκτήματα με τις σύγχρονες διοικητικές και χρηματοδοτικές αντιλήψεις. Μέσα από όσα περιληπτικά αναφέρθηκαν πιστεύω ότι, το μέλλον της Ελληνικής Ναυτιλίας θα εξακολουθήσει να είναι λαμπρό.

Η συνέντευξη  όπως και η βράβευση του κ.Λεουτσάκου με τον τίτλο «Προσωπικότητες της  Ελληνικής Ναυτιλίας» είναι δημοσιευμένη  στο λεύκωμα του Ομίλου  Liberty Press.

 

Από αριστερά: ο Μιχάλης Λεουτσάκος, λαμβάνει την τιμητική διάκριση από τον Διονύση Πολίτη του Ομίλου Liberty Press.

 

Related Articles

Η Thenamaris Ships Management Inc. συμμετέχει στην ημέρα καριέρας ΔΥΠΑ

Thenamaris Ships Management Inc. We are thrilled to announce our participation as...

CARELL SA: What is the process of the emergency ship repairs at sea?

FAQ Friday: In urgent repair scenarios, our swift action minimizes downtime and...

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Εκ νέου πρόεδρος της Διεθνούς Ναυτικής Ενώσεως εν Ελλάδι

Ανακοίνωση Τύπου της Διεθνούς Ναυτικής Ενώσεως εν Ελλάδι Αξιότιμες Κυρίες και αξιότιμοι...