Σάββατο , 15 Ιούνιος 2024
Home ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΕΛΛΑΔΑΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, συναντήθηκε με τον νέο Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη στις 20 Ιουλίου 2023 στην Κατερίνη.

Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στο δικηγορικό σώμα και τα θεσμικά και οικονομικά αιτήματα του κλάδου που συνδέονται με την ανεξαρτησία του Δικηγόρου και την αξιοπρεπή άσκηση του λειτουργήματός του.

Ταυτόχρονα συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην ταχεία και ορθή απονομή της Δικαιοσύνης και την αντιμετώπιση των μεγάλων καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην έκδοση των αποφάσεων.

Τη συνάντηση απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, τα μεγάλα προβλήματα λειτουργίας που παρατηρούνται στα κτηματολογικά γραφεία και υποθηκοφυλακεία της χώρας, η ανάγκη ενίσχυσης και υποστήριξης του θεσμού της Νομικής Βοήθειας που επιτρέπει την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη των οικονομικά αδύναμων πολιτών, η διατήρηση όλων των Δικαστηρίων της χώρας ενάντια σε κάθε προσπάθεια κατάργησης ή συγχώνευσής τους και η ενίσχυση των Δικαστηρίων με κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων.

 

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Ηλίας Κλάππας στην παρέμβασή του, ως μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, τόνισε την ανάγκη διεύρυνσης του έργου και της ύλης των Δικηγόρων και προστασίας των οικονομικά αδύναμων Δικηγόρων. Όσον αφορά στα ζητήματα ταχείας και ορθής απονομής της Δικαιοσύνης υπογράμμισε τη σημασία ενός συγκροτημένου σχεδίου για τη Δικαιοσύνη που θα ενοποιεί οργανικά τους Ειρηνοδίκες στο σώμα των πρωτοβάθμιων Δικαστών, θα κατανέμει ορθολογικά την ύλη μεταξύ Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων, θα επιλύει τα προβλήματα που δημιούργησε η νέα τακτική διαδικασία στην πολιτική δίκη και θα υποστηρίζει τον δεύτερο βαθμό εκδίκασης των υποθέσεων επαναφέροντας τις πολυμελείς συνθέσεις, οι οποίες παρέχουν τα τυπικά και ουσιαστικά εχέγγυα ορθής απονομής της Δικαιοσύνης, καθώς επιτάχυνση χωρίς ορθή κρίση θέτει σε κίνδυνο την ίδια την απονομή της Δικαιοσύνης.

 

Τέλος, υπενθύμισε το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που υπάρχει με τις καταχρηστικές συμπεριφορές, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς από εισπρακτικές εταιρίες και εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων (funds) και την ανάγκη νομοθετικής προστασίας της πρώτης κατοικίας, άλλως διεύρυνσης της προστατευόμενης κατηγορίας των ευάλωτων νοικοκυριών.

Related Articles

«Προσφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών στο ΣτΕ κατά του νέου φορολογικού νόμου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις  17.6.2024»

  Η Συντονιστική Επιτροπή Ελευθέρων Επαγγελματιών -Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων, όπως...

Επικαιρότητα 13ης Ιουνίου

ΕΘΝΙΚΑ Όταν φοράω το εθνόσημο, το σώμα μου πηγαίνει μόνο του Καλλιτεχνική...

ΕΒΕΠ «Τελετή Απονομής των Greek Top Women Awards 2024»

Η φετινή εκδήλωση της απονομής των Greek Top Women awards μας έδωσε...

Βασίλης Κορκίδης«Η κυβέρνηση μπορεί να τρέξει γρηγορότερα και να πετύχει περισσότερα»

Δήλωση προέδρου ΕΒΕΠ & ΠΕΣΑ Βασίλη Κορκίδη για τον ανασχηματισμό «Η κυβέρνηση...