Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024
Home ΕΛΛΑΔΑ Ίδρυμα Λασκαρίδη: Μεγάλος υποστηρικτής και των φετινών ερευνών στο ναυάγιο των Αντικυθήρων
ΕΛΛΑΔΑΠΕΙΡΑΙΑΣ

Ίδρυμα Λασκαρίδη: Μεγάλος υποστηρικτής και των φετινών ερευνών στο ναυάγιο των Αντικυθήρων

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, υποστήριξε τις έρευνες στο ναυάγιο των Αντικυθήρων. Από τις 19 Μαΐου έως τις 18 Ιουνίου 2023 διεξήχθη η τρίτη περίοδος του πενταετούς ερευνητικού προγράμματος «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» (2021-2025).

 

Κύριος στόχος της φετινής έρευνας ήταν να διεξαχθεί στρωματογραφική διασκόπηση του ίδιου του ναυαγίου με το φορτίο του, καθώς και να διερευνηθούν νέοι χώροι του.

 

Στις φετινές ανασκαφές, αποκαλύφθηκαν ανθρώπινα οστά, που ενδεχομένως ανήκουν σε περισσότερους από έναν ναυαγούς, μαζί με πλήθος αντικειμένων χαρακτηριστικών του ναυαγίου, όπως τμήματα πήλινων και γυάλινων αγγείων αλλά και πολλά καρφιά επενδυμένα με ξύλο.

Αξιοσημείωτο γεγονός αποτελεί η εύρεση μερικών πρώιμων βυζαντινών θραυσμάτων αγγείων, η ύπαρξη των οποίων μας προβλημάτισε αρκετά, ενισχύοντας την πεποίθησή μας ότι η θαλάσσια αυτή περιοχή αποτελούσε πέρασμα των πλοίων ανά τους αιώνες.

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη υποστηρίζει τις ενάλιες ανασκαφές και έρευνες στο ναυάγιο των Αντικυθήρων από το 2014, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού «Επιστροφή στα Αντικύθηρα».

Συγκεκριμένα διαθέτει το σκάφος «ΓΛΑΡΟΣ» για την ενδιαίτηση και υλικοτεχνική υποστήριξη στην περιοχή των ερευνών, ενώ φέρνει στην ομάδα έρευνας (αποτελούμενη από καταδυόμενους αρχαιολόγους, τεχνικούς βυθού, δύτες, αλλά και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων, όπως γεωλόγους, χημικούς και φυσικούς) και όλες τις υποδομές και ακαδημαϊκές του δυνατότητες, κατά την προετοιμασία και την εκτέλεση των ερευνών.

Επίσης στη διάρκεια των τελευταίων ετών, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη έχει φιλοξενήσει δυο φορές στους χώρους του, εκθέσεις με τα σπουδαία ευρήματα που ήρθαν στο φως από τις ενάλιες ανασκαφές, και έχει χρηματοδότησει αποκλειστικά την προμελέτη για την κατασκευή του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων καθώς και την ανακατασκευή του κτηρίου, όπου στεγάζονται σήμερα τα εργαστήρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.

 

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη με συνέπεια στους στόχους του για τη διάσωση της ναυτικής ιστορίας και την ανάδειξη του υποθαλάσσιου αρχαιολογικού πλούτου θα εξακολουθεί να υποστηρίζει τις έρευνες στο ναυάγιο ων Αντικυθήρων και σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς του προγράμματος «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» θα συνδράμει στην κοινή προσπάθεια να έρθουν ξανά στο φως, ύστερα από 2000 χρόνια, αντικείμενα τέχνης και τεχνολογίας των προγόνων μας και να συμβάλουμε στη βελτίωση της γνώσης μας γύρω από το ναυάγιο και την Ελληνιστική περίοδο.

πηγή Newmoney.gr

Related Articles

Συνάντηση Κ. Κατσαφάδου με τον Πρόεδρου του ΣΕΕΝ κ. Δ. Θεοδωράτου

Προκλήσεις και ακτοπλοϊκή κίνηση Οι προκλήσεις της ακτοπλοΐας, η πράσινη μετάβαση, η...

SPIRIT SUPPLIES: Τα μυστικά για το καλύτερο τσουρέκι!

Χρησιμοποιήστε φρέσκο αγελαδινό βούτυρο καλής ποιότητας. Επιλέξτε αλεύρι με μεγάλη περιεκτικότητα πρωτεΐνης,...

Νίκος Χαρδαλιάς: «Στους δρόμους της Αττικής έχει θέση μόνο η ασφάλεια»

233 εκατ. ευρώ για 58 μεγάλα έργα οδοποιίας από την Περιφέρεια Αττικής...