Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024
Home ΝΑΥΤΙΛΙΑ Πρόσκρουση Ε/Γ – Ο/Γ «ΣΠΟΡΑΔΕΣ ΣΤΑΡ» στη Σύρο
ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Πρόσκρουση Ε/Γ – Ο/Γ «ΣΠΟΡΑΔΕΣ ΣΤΑΡ» στη Σύρο

Προσέκρουσε, βραδινές ώρες χθες, το Ε/Γ – Ο/Γ πλοίο «ΣΠΟΡΑΔΕΣ ΣΤΑΡ» Ν.Π. 12513 στη λιμάνι της Σύρου, το οποίο εκτελούσε δρομολόγιο από λιμένες Μήλου για Κίμωλο – Σίφνο – Σέριφο – Πάρο.
Συγκεκριμένα το ανωτέρω πλοίο κατά την είσοδο του στο λιμένα Σύρου προσέκρουσε με το πρωραίο τμήμα σε πλωτή δεξαμενή , η οποία βρίσκεται εντός εγκαταστάσεων ναυπηγοεπισκευαστικής επιχείρησης. Το Ε/Γ – Ο/Γ κατέπλευσε και αποβίβασε με ασφάλεια τους 94 επιβάτες και τα 21 οχήματα (Ι.Χ.,Φ/Γ, Δ/Κ).
Από έλεγχο στελέχους του Τοπικού Κλιμακίου Επιθεώρησης Πλοίων λιμένα Σύρου, διαπιστώθηκε ρήγμα τεσσάρων  μέτρων περίπου και ενός μέτρου ύψους στα έξαλα του πρωραίου αριστερού μέρους πάνω από την βολβοειδη πλώρη (βολβό) του ανωτέρω πλοίου,  ενώ προκλήθηκε επίσης ρήγμα μήκους ενός (01) μέτρου μήκους και πέντε (05) μέτρων πλάτους στο κατάστρωμα της πλωτής δεξαμενής.
Άμεσα έγινε επιθεώρηση από επαγγελματία δύτη στα ύφαλα του πλοίου χωρίς να διαπιστωθεί κάποια άλλη ζημιά, ενώ δεν προκλήθηκε θαλάσσια ρύπανση.
Από την οικεία Λιμενική Αρχή απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου, μέχρι προσκόμισης βεβαιωτικού αξιοπλοΐας και διατήρησης κλάσης από τον αναγνωρισμένο οργανισμό που παρακολουθεί το πλοίο..
*****
Ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες χθες, το Β’ Λιμενικό Τμήμα Ναυπηγείων Ελευσίνας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ελευσίνας, για τραυματισμό 40χρονου αλλοδαπού εργαζόμενου εντός του χώρου του ναυπηγείου
Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω κατά την διάρκεια εργασιών εντός Δ/Ξ πλοίου, απώλεσε την ισορροπία του βρισκόμενος στο αμπάρι φόρτωσης του πλοίου και έπεσε σε αυτό από μεγάλο ύψος. Ο 40χρονος απεγλωβίστηκε από κλιμάκιο της ΕΜΑΚ και διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ αρχικώς στο Γ.Ν. Ελευσίνας «ΘΡΙΑΣΙΟ» στη συνέχεια στο Γ.Ν. Νίκαιας. για παροχή ιατρικής περίθαλψης.
Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.
*****
Ενημερώθηκε, απογευματινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Σίφνου, για ακυβερνησία Ι/Φ σκάφους στη θαλάσσια περιοχή όρμου Βαθέως Σίφνου, με τέσσερις (04) αλλοδαπούς επιβαίνοντες.
Άμεσα ενεργοποιήθηκε το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης και για την περιοχή απέπλευσαν από τον όρμο Βαθέως Σίφνου τα Τ/Χ σκάφη «ΕΞΠΙΡΙΕΝΣ» και «ΖΕΝ 5» με επιβαίνοντες στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής καθώς και το Ε/Π – Α/Κ σκάφος «ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ» από τον όρμο Φάρου Σίφνου.
Το «ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ» εντόπισε το ανωτέρω ιστιοφόρο σκάφος και το ρυμούλκησε με ασφάλεια στο λιμάνι «ΚΑΜΑΡΩΝ» ν. Σίφνου.
Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση, ενώ από τη Λιμενική Αρχή Σίφνου που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλου του Ι/Φ μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών και την προσκόμιση σχετικού βεβαιωτικού αξιοπλοΐας.
*****
Ενημερώθηκε, απογευματινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Ιθάκης, για μηχανική βλάβη  Ι/Φ σκάφους σημαίας Ην. Βασιλείου στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά βορειοανατολικά παραλίας Φιλιάτρου ν. Ιθάκης, με δύο (02) αλλοδαπούς επιβαίνοντες.
Άμεσα ενεργοποιήθηκε το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης και στην περιοχή έσπευσαν περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και το Ε/Γ – Τ/Ρ «ΑΛΜΠΑΤΡΟΣ» Ν. Λευκάδας 193, με τη συνδρομή του οποίου το Ι/Φ ρυμουλκήθηκε συνοδεία του ΠΛΣ στο λιμένα Βαθέως Ιθάκης.
Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση, ενώ από τη Λιμενική Αρχή Ιθάκης που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλου του Ι/Φ μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών και την προσκόμιση σχετικού βεβαιωτικού αξιοπλοΐας.
*****
Ενημερώθηκε, απογευματινές ώρες χθες,  η Λιμενική Αρχή Καρύστου από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, για προσάραξη ιστιοφόρου σκάφους  σημαίας Γερμανίας  με έναν (01) αλλοδαπό επιβαίνοντα, σε αμμώδη βυθό στην παραλία «ΜΝΗΜΑΤΑ» Κερύστου.
Άμεσα ενεργοποιήθηκε το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης και για την περιοχή απέπλευσαν το σκάφος «ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ», το Α/Κ «ΑΡΧΟΝΤΑΣ» και το Τ/Χ «ΝΙΚΟΛΑΣ» όπου εντόπισαν το προσαραγμένο σκάφος και προσπάθησαν να το ρυμουλκήσουν με αρνητικά αποτελέσματα.
Στο ιστιοφόρο έγινε αυτοψία από δύτες όπου διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει εισροή υδάτων στο σκάφος, ενώ νέα προσπάθεια αποκόλλησης και ρυμούλκησης θα πραγματοποιηθεί με την βελτίωση των καιρικών συνθηκών.
Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Καρύστου.
*****
Ενημερώθηκε, βραδινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Περάματος, από τον φύλακα ναυπηγείου στο Πέραμα, ότι 66χρονος φύλακας Θ/Γ σκάφους , βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του καθήμενος σε καρέκλα στο σαλόνι του σκάφους.
Άμεσα ενημερώθηκαν ασθενοφόρα του ΟΛΠ και του ΕΚΑΒ, πληρώματα των οποίων διαπίστωσαν τον θάνατο του 66χρονου, ενώ η σορός του μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.
Από το Δ΄ Λιμενικό Τμήμα Περάματος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά.
*****
Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος–Ελληνικής Ακτοφυλακής πραγματοποιήθηκαν, οι παρακάτω διακομιδές ασθενών, οι οποίοι έχρηζαν άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης:
-59χρονου αλλοδαπού,  από τον λιμένα ν. Σκιάθου στον λιμένα Βόλου, με το Ε/Γ-Τ/Ρ “ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ” Ν.Π. 10001 και
-37χρονου, από τον λιμένα ν. Σαμοθράκης στον λιμένα Αλεξανδρούπολης, με περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ..
Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Related Articles

Our Ocean: Η επίσκεψη του προέδρου του Παλάου στην Ελλάδα επιβεβαιώνει τη στήριξή του στο Palau International Ship Registry 

Our Ocean: Η επίσκεψη του προέδρου του Παλάου στην Ελλάδα επιβεβαιώνει τη...

YACHTING FINANCE

  Χρηματοδοτήστε την αγορά του σκάφους σας με τα 3 επενδυτικά εργαλεία...

Η Thenamaris Ships Management Inc. συμμετέχει στην ημέρα καριέρας ΔΥΠΑ

Thenamaris Ships Management Inc. We are thrilled to announce our participation as...