Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024
Home ΠΕΙΡΑΙΑΣ Β.Κορκίδης: «Η κρατική μηχανή οφείλει να ακολουθήσει την μεταρρυθμιστική επιτάχυνση»
ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Β.Κορκίδης: «Η κρατική μηχανή οφείλει να ακολουθήσει την μεταρρυθμιστική επιτάχυνση»

Τοποθέτηση προέδρου ΕΒΕΠ Βασίλη Κορκίδη στη ΓΣ της ΚΕΕΕ

Οι τεράστιες πυρκαγιές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα πλημμυρικά φαινόμενα λόγω των μεγάλων βροχοπτώσεων, αλλά κυρίως οι τραγικές απώλειες συνανθρώπων μας και οι βιβλικές καταστροφές κόπων μιας ζωής, επιβάλουν τον επανασχεδιασμό και βελτίωση του επιτελικού κράτους σε πολλαπλά επίπεδα. 

Η σκληρή πραγματικότητα των γεγονότων ορθά οδήγησε τον πρωθυπουργό να αναβάλει την προγραμματισμένη ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ και να ρίξει το βάρος του στη διάσωση των πολιτών και την αποκατάσταση των βασικών υποδομών, των πληγέντων περιοχών, αλλά και την αναδιοργάνωση της κρατικής μηχανής. Επίσης σωστά δεν δίστασε, να θίξει δημόσια τις αδυναμίες και την επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει και πάλι τον επανασχεδιασμό για ένα πιο ανθεκτικό κράτος, το οποίο θα βελτιώνεται και θα προσαρμόζεται στις ανάγκες συνεχώς. 

Η πιεστική κατάσταση, πρωτόγνωρων καιρικών φαινομένων, όπως διαμορφώνεται εκ των πραγμάτων, αναμένεται να κυριαρχήσει στο μέλλον εκτενώς. Οι καταστροφικές πυρκαγιές και εν συνεχεία οι καταστροφικές πλημμύρες, αναμφίβολα θα πλήξουν τη γεωργική και τη ζωική παραγωγή, ενώ αναμένεται να προκαλέσουν πλήγμα και στις εξαγωγές, δεδομένου ότι προϊόντα όπως βαμβάκι, ελαιόλαδο, φρούτα και λαχανικά αποτελούν σημαντικά εξαγώγιμα προϊόντα της Ελλάδας. Δεν υπάρχει αντίλογος στο ότι η κρατική μηχανή υστερεί ακόμα σε αρκετούς τομείς, ούτε δεύτερη κουβέντα πως πρέπει να γίνει ισχυρότερη, ώστε να είναι αποτελεσματικότερη απέναντι σε τέτοια ακραία στοιχεία της φύσης.

Ο εκσυγχρονισμός του κράτους αποτελεί κεντρική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης, αλλά πλέον η «κλιματική κατάρρευση» επιβάλλει τον επανασχεδιασμό του επιτελικού κράτους με το σκεπτικό, πως η αναδιάρθρωση των κρίσιμων δομών ξεκινούν από τον δημόσιο τομέα, που καλείται να αξιοποιήσει σε βάθος χρόνου τα καλύτερα στελέχη που διαθέτει. 

Ως εκ τούτου η ανάγκη αναδιοργάνωσης του Δημοσίου, με την εισαγωγή νέων διαδικασιών πρόσληψης, αξιολόγησης και χρηματικής επιβράβευσης για την αποτελεσματικότητα ή αντίστοιχα ποινών ακόμα και απομάκρυνσης των ανεπαρκών στελεχών πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα. Το συγκεκριμένο σχέδιο, ωστόσο, θα έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, ενώ τα προβλήματα, όπως φάνηκε τους τελευταίους μήνες, χρειάζoνται επεμβάσεις που θα έχουν άμεσα αποτελέσματα.

Άλλος βασικός στόχος που μπορεί να έχει άμεσα αποτελέσματα είναι η αναμόρφωση της διακυβέρνησης των ΟΤΑ, όπως αναφέρθηκε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, με τους στόχους των δήμων να αναρτώνται πλέον δημόσια και ανάλογα με τα αποτελέσματα θα λαμβάνουν χρηματοδότηση. Όλοι  πιστεύουμε πως οι Δήμοι και οι Περιφέρειες μπορούν να κάνουν περισσότερα στο να προστατεύουν τις περιουσίες των πολιτών, αρκεί να υπάρχει καλύτερη οργάνωση και αποτελεσματικότερη απορρόφηση των κονδυλίων. Παράλληλα με τις προτεραιότητες στην αναδιάρθρωση του κράτους, αναφορικά με θέματα πολιτικής προστασίας, λόγω της κλιματικής αλλαγής, που από εδώ και στο εξής ιεραρχείται πολύ ψηλά, θα πρέπει να δοθεί εξίσου βάση σε Δικαιοσύνη, Υγεία και Παιδεία, που αποτελούν τρεις βασικούς τομείς της κρατικής μηχανής, οι οποίοι επίσης πρέπει να βελτιωθούν.

Ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας στη χώρα μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι και αλληλοτροφοδοτούμενοι. Σημειωτέον πως η επενδυτική μετάβαση πρέπει να διατηρήσει τα μεταρρυθμιστικά πλάνα, ώστε να μην υπάρξει ανατροπή στην αύξηση του εισοδήματος, ούτε επιστροφή σε χαλαρή δημοσιονομική πολιτική. Εάν λοιπόν θέλουμε μετά και την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα να βελτιωθεί η πολιτική προστασία και η οικονομία, θα πρέπει ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας της χώρας να λειτουργήσουν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά.

Related Articles

Our Ocean: Η επίσκεψη του προέδρου του Παλάου στην Ελλάδα επιβεβαιώνει τη στήριξή του στο Palau International Ship Registry 

Our Ocean: Η επίσκεψη του προέδρου του Παλάου στην Ελλάδα επιβεβαιώνει τη...

Συνάντηση Κ. Κατσαφάδου με τον Πρόεδρου του ΣΕΕΝ κ. Δ. Θεοδωράτου

Προκλήσεις και ακτοπλοϊκή κίνηση Οι προκλήσεις της ακτοπλοΐας, η πράσινη μετάβαση, η...

SPIRIT SUPPLIES: Τα μυστικά για το καλύτερο τσουρέκι!

Χρησιμοποιήστε φρέσκο αγελαδινό βούτυρο καλής ποιότητας. Επιλέξτε αλεύρι με μεγάλη περιεκτικότητα πρωτεΐνης,...