Έκθεση “Η ελληνική γραμματεία στην πρώιμη τυπογραφία”
Συνεχίζονται οι οργανωμένες ξεναγήσεις στην έκθεση επιλεγμένων αρχετύπων από τις συλλογές του Ιδρύματος, με τίτλο «Η ελληνική γραμματεία στην πρώιμη τυπογραφία».
Η έκθεση παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά παραδείγματα ελληνικών πρωτότυπων εκδόσεων και λατινικών μεταφράσεων, τυπωμένα από το 1470 έως το 1500, καλύπτοντας ένα μεγάλο θεματικό και χρονολογικό εύρος: από την πρώτη έκδοση των ομηρικών επών έως συγγραφείς του ύστερου Βυζαντίου.
Κεντρική θέση κατέχουν ιστορικές πρώτες εκδόσεις και χαρακτηριστικά παραδείγματα των τεχνικών και καλλιτεχνικών εξελίξεων της τυπογραφικής τέχνης των πρωτοπόρων τυπογράφων Άλδου Μανούτιου, Ζαχαρία Καλλιέργη, Λορέντζο ντι Αλόπα, Έρχαρτ Ράντολτ και των συνεργατών τους. Παράλληλα, τα βιβλία αυτά αναδεικνύονται ως ιστορικά και συλλεκτικά αντικείμενα χάρη στα στοιχεία που απέκτησαν στη μακρόχρονη ζωή τους μετά το τυπογραφείο, όπως οι πολυτελείς βιβλιοδεσίες και η χειρόγραφη διακόσμηση.
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-16.00
Οργανωμένες ξεναγήσεις: Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023 και Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023, ώρες 12.00 – 14.00.
Η ξενάγηση ξεκινά στις 12.15 και διαρκεί περίπου 1 ώρα.
Είσοδος Ελεύθερη, απαραίτητη η Δήλωση συμμετοχής:
📌Δήλωση συμμετοχής https://forms.office.com/pages/responsepage.aspx?id=ZgJzUaGPWEiFcW_OfJloLEP-ci-p95ZJm2EOoS0VE8hUQzJaRFAzRUJWSVdEV1VDOEpXTlQ4NjJUUCQlQCN0PWcu
Συμμετοχή σε έκθεση στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Brera στο Μιλάνο
Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη συμμετέχει στην έκθεση “Alpha Beta. Apprendere il greco in Italia. 1360-1860” (Άλφα βήτα. Μαθαίνοντας ελληνικά στην Ιταλία. 1360-1860), που διοργανώνεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Μπρέρα στο Μιλάνο από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 9 Δεκεμβρίου 2023, ως χορηγός και δανείζοντας τέσσερα σπάνια έργα από την Ιστορική Βιβλιοθήκη.
Τα έργα προέρχονται από τις συλλογές Κ. Θ. Δημαρά, Γεώργιου Δολιανίτη και Φίλιππου Ηλιού, και επιλέχθηκαν για να αναδείξουν τη συνεχιζόμενη παραγωγή ελληνικών εκδόσεων στην Ιταλία μέχρι τον 18ο και τις αρχές του 19ου αιώνα. Φέρουν επίσης ενδιαφέροντα σημάδια χρήσης.
📌Περισσότερες πληροφορίες και διαδικτυακή παρουσίαση της έκθεσης εδώ
https://bnbrai-alphabeta.movio.it/it/https://bnbrai-alphabeta.movio.it/
Συμμετοχή στην έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης
για τη Χαιρώνεια
Από τις 14 Δεκεμβρίου 2023 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2024 θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Σταθάτου του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης η έκθεση «Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο». Πρόκειται για μια έκθεση σταθμό σχετικά με την ιστορική μέρα που έφερε στην πολιτική σκηνή τον Μέγα Αλέξανδρο, έναν από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της παγκόσμιας ιστορίας. Η έκθεση, υπό την επιμέλεια των Δρων Παναγιώτη Ιωσήφ και Ιωάννη Φάππα, επιμελητών του Μουσείου, εντάσσεται στη νέα σειρά αρχαιολογικών εκθέσεων του Μουσείου «Ιστορίες Ανθρώπων».
Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη συμμετέχει με τον δανεισμό τεσσάρων σπάνιων τεκμηρίων από την Ιστορική του Βιβλιοθήκη (συλλογές Π. Κ. Λασκαρίδη και Bibliotheca Graeca Σ. Οικονομόπουλου), που με τα κείμενα και την εικονογράφησή τους προσθέτουν μιαν ακόμα ψηφίδα στην εικόνα για την ιστορική αυτή μέρα που δημιουργείται μέσα από τα περίπου 260 αντικείμενα της έκθεσης.
Map-inc. Mapping incunabula in Greek libraries
Το νέο ψηφιακό εργαλείο της Ιστορικής Βιβλιοθήκης τοποθετεί στον χάρτη
τα παλαιότερα βιβλία στην Ελλάδα.
Ως τμήμα ενός παγκόσμιου προγράμματος που καταγράφει τα σωζόμενα βιβλία του 15ου αιώνα και την ιστορία τους στον χώρο και τον χρόνο, η νέα ιστοσελίδα map-inc.gr συγκεντρώνει τα δεδομένα για την Ελλάδα: τα αντίτυπα των ελληνικών βιβλιοθηκών, τους προηγούμενους κατόχους τους και τις υλικές τους μαρτυρίες.
Περιλαμβάνονται:
48 δημόσιες, ιδιωτικές, μοναστηριακές και πανεπιστημιακές/σχολικές βιβλιοθήκες από όλη τη χώρα
548 αρχέτυπα (βιβλία τυπωμένα πριν το 1501)
Blog που περιγράφει το 4-ετές ταξίδι της Ομάδας του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη σε κάθε γωνιά της χώρας
Φωτογραφικό υλικό σχετικά με τις υλικές μαρτυρίες των βιβλίων (βιβλιοδεσία, διακόσμηση, χειρόγραφες σημειώσεις, κτητορικές ετικέτες κ.ά.)
Η νέα λειτουργία της σύνθετης αναζήτησης δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να αναζητήσουν πληροφορίες ανά βιβλίο (έκδοση) ή ανά αντίτυπο (στοιχεία υλικών μαρτυριών όπως καταγράφονται στη βάση MEI).
📌Εξερευνήστε το map-inc εδώ https://www.map-inc.gr/public/
Δείτε περισσότερα για το πρόγραμμα καταγραφής αρχετύπων σε όλη την Ελλάδα στο βίντεο: Καταγράφοντας αρχέτυπα στις ελληνικές βιβλιοθήκες – Recording incunabula in Greek libraries
Αναζητήστε βιβλία στην Ιστορική Βιβλιοθήκη εδώ. https://opac.laskaridisfoundation.org/
ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
Έδρα Νεοελληνικών Σπουδών “Μαριλένα Λασκαρίδη”
Πανεπιστήμιο Άμστερνταμ
Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη με στόχο την προαγωγή του ελληνικού πολιτισμού και των ελληνικών Γραμμάτων σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο θα ανακοινώσει μετά τα μέσα Νοεμβρίου την έναρξη υποβολής αιτήσεων για το 5ο Πρόγραμμα Υποτροφιών. Οι υποτροφίες χορηγούνται στο πλαίσιο της λειτουργίας της Έδρας Νεοελληνικών Σπουδών “Μαριλένα Λασκαρίδη” στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.
Για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 θα προκηρυχθεί μία (1) υποτροφία για περίοδο 5 μηνών για νέους ερευνητές και μία (1) υποτροφία για περίοδο 5 μηνών για έμπειρους ερευνητές. Οι υπότροφοι, επιλέγονται αποκλειστικά από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ με ακαδημαϊκά κριτήρια και οφείλουν να διαμείνουν στην πόλη για το διάστημα που ορίζεται, προκειμένου να διεξάγουν την έρευνά τους.
Οι υποτροφίες προκηρύσσονται ετησίως με κύριο στόχο την ενίσχυση της έρευνας στον τομέα των Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ αλλά και διεθνώς και αφορούν στους κλάδους των ανθρωπιστικών ή/και κοινωνικών επιστημών, ειδικότερα στους τομείς του νεοελληνικού πολιτισμού ή/και ιστορίας.
Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου τις δύο υποτροφίες. Κάθε υποτροφία αντιστοιχεί στο συνολικό ποσό των 8.250€ με σκοπό την κάλυψη διαμονής και διαβίωσης για το διάστημα των πέντε μηνών.
Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων θα λήξει την 1η Μαρτίου 2024
Σεμινάρια Βικιπαιδισμού
To Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη διοργανώνει επιμορφωτικά σεμινάρια Βικιπαιδισμού, στο πλαίσιο του επιχορηγούμενου προγράμματος «Από το Αιγαίο στο Ιόνιο. Μια θάλασσα γνώσεων», τα Σάββατα 4 και 18 Νοεμβρίου 2023 στην Ιστορική Βιβλιοθήκη, 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου στον Πειραιά.
Στο ίδιο πλαίσιο θα διεξαχθεί και διαγωνισμός Βικιπαίδειας σε σχολεία όλης της χώρας από τον Φεβρουάριο 2024 (πληροφορίες εντός του επόμενου διαστήματος).
Στα σεμινάρια, τα οποία περιλαμβάνουν θεωρητικό μέρος και πρακτική εφαρμογή, οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για τον τρόπο λειτουργίας της Βικιπαίδειας καθώς και για τον τρόπο δημιουργίας και συμπλήρωσης λημμάτων που τους ενδιαφέρουν.
Εισηγητές, οι Βικιπαιδιστές:
Παύλος Στάμος, Σπύρος Αλμπάνης, Θοδωρής Ριζόπουλος
Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023 ⏰10.00-14.00
Θεματική Λογοτεχνία (απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς)
Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023 ⏰ 10.00-14.00
Θεματική Ναυτιλία-Ναυτική παράδοση (απευθύνεται στο ευρύ κοινό)
Τα σεμινάρια διεξάγονται δωρεάν.
📃Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.
Μέγιστος αριθμός ατόμων: 40 ανά σεμινάριο (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).
Απαραίτητη η αίτηση συμμετοχής .
Αίτηση Συμμετοχής εδώ
(*Για την παρακολούθηση των σεμιναρίων απαιτείται κινητό τύπου smartphone).
Έκθεση Φωτογραφίας
Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη θα φιλοξενήσει την φωτογραφική έκθεση του Ιωάννη Αρμυριώτη, με τίτλο:
«Αποπροσωποποίηση: Κατάθλιψη, άγχος και κρίσεις πανικού.
Μια προσωπική υπόθεση»
Στην Έκθεση αυτή φιλοξενούνται 30 φωτογραφίες, 10 φωτογραφικά θέματα στα οποία αποτυπώνονται καθημερινές καταστάσεις και ανησυχίες, όπως η επιρροή των Social media, του ίντερνετ και της τηλεόρασης στην προσωπική ευημερία του ανθρώπου, ο χρόνος και το άγχος που είναι ικανός να προκαλέσει στον άνθρωπο μέσα στην καθημερινότητα, το ακαδημαϊκό άγχος, οι εξαρτήσεις και τα αντικαταθλιπτικά, οι εφιάλτες και η ανάγκη του ανθρώπου για μια παύση.
Στόχος της έκθεσης είναι να αποτελέσει εργαλείο κοινωνικού διαλόγου, να ευαισθητοποιήσει και να προβληματίσει τον θεατή πάνω σε αυτές τις διαταραχές, αλλά και σε μεγάλο βαθμό να ενθαρρύνει – ενδυναμώσει όλους όσοι ταλαιπωρούνται από αυτές, μέσα από την προσωπική εμπειρία, αφήγηση και προσέγγιση του φωτογράφου.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
****************
🛎️Πληροφορίες Έκθεσης:
Εγκαίνια έκθεσης: Δευτέρα 13 Νοεμβρίου, ⏰18:00
📌Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη
Ιστορική Βιβλιοθήκη
2ας Μεραρχίας 36, Πειραιάς
(Παλιό Καφενείο-Ζαχαροπλαστείο Η Μυροβόλος)
****************
📌Ημέρες & Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα – Παρασκευή 10.00 – 17:00
Απογεύματα κατόπιν ραντεβού (τηλ. 6971868784)
Επιλεγμένα Σαββατοκύριακα (ή κατόπιν ραντεβού)
📬 info@laskaridisfoundation.org
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 216 900 3700
Πρόγραμμα Synergy και Καλή Πρακτική στον Αυτισμό
Συνεχίζονται οι δράσεις του Τομέα Ψυχικής Υγείας για τον αυτισμό, με το πρόγραμμα Synergy στα σχολεία και με τις επιμορφώσεις για την Καλή Πρακτική στον αυτισμό. Το πρόγραμμα Synergy στοχεύει στον εντοπισμό και τη διαχείριση προβλημάτων συμπεριφοράς (challenging behaviour) στο πλαίσιο της σχολικής τάξης. Η δράση εντάσσεται στο διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα «SYNERGY», το οποίο εκπονεί το Ίδρυμα σε συνεργασία με τον Οργανισμό AT Autism της Μεγάλης Βρετανίας, τον Οργανισμό Inspire της Μάλτας και το Πανεπιστήμιο Bond της Αυστραλίας. Απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να ενισχύσουν τις δεξιότητές τους ως προς την διαχείριση των προβλημάτων συμπεριφοράς μέσα στην τάξη.
Η Καλή πρακτική στον αυτισμό αποτελεί μια οργανωμένη επιμόρφωση τριών επιπέδων για το θέμα του αυτισμού και περιλαμβάνει θεωρητικό πλαίσιο και πρακτική εφαρμογή. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και ειδικούς ψυχικής υγείας.
📌Περισσότερα δείτε εδώ.
Για ενημέρωση σχετικά με επικείμενες επιμορφώσεις και ενδιαφέρον συμμετοχής:
T: 2169003721.
mentalhealth@laskaridisfoundation.org
Πρόληψη παιδικής κακοποίησης
Επιμορφωτικός κύκλος πέντε συναντήσεων με θέμα την πρόληψη της παιδικής κακοποίησης και της έμφυλης βίας με εξειδικευμένους εισηγητές.
Το Ίδρυμα Ακατερίνης Λασκαρίδη διοργανώνει επιμορφωτικό κύκλο πέντε (5) συναντήσεων με θέμα την πρόληψη της παιδικής κακοποίησης και της έμφυλης βίας. Στο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί γενική επισκόπηση και προσδιορισμός του φαινομένου της κακοποίησης ανηλίκων, θα συζητηθούν οι βασικές ενδείξεις κακοποίησης στα παιδιά, ο ρόλος των στερεοτύπων και των αντιλήψεων στο θέμα της βίας και των έμφυλων στερεοτύπων, ενώ θα παρουσιαστεί ο ρόλος του σχολείου αλλά και η νομική πλευρά ως προς το θέμα της διαχείρισης των περιστατικών κακοποίησης.
Το σεμινάριο θα ολοκληρωθεί σε πέντε δίωρες συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά και απευθύνεται σε όλους τους ενδιαφερόμενους.
Εισηγητές:
Δρ. Αναστασία Κουμούλα, Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, Συντονίστρια και Επιστημονική Υπεύθυνη της Πρωτοβουλίας για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων
Εύα Κογιαννάκη, Νομικός, Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων Αθήνας
Γιώργος Μόσχος, Νομικός, Εμπειρογνώμονας δικαιωμάτων του παιδιού
Μαρία Ψαρράκου, Ψυχολόγος, MSc Εγκληματολογίας, Υπαρξιακή – Συστημική Θεραπεύτρια, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού.
Κωνσταντίνα Σκλάβου, Επ. Καθηγήτρια Τμ. Κοινωνικής Εργασίας, Πανεπ. Δυτικής Αττικής
Προσεχώς το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος
📌Ημέρες συναντήσεων: Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου
⏰17.00-19.00
Κόστος συμμετοχής: 50 ευρώ
Φοιτητές: 35 ευρώ (με επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας)
Άνεργοι: Δωρεάν (με επίδειξη δελτίου ανεργίας)
Για τη συμμετοχή σας στο σεμινάριο είναι απαραίτητη η συμπλήρωση της ηλεκτρονικής δήλωσης και μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2023 να κάνετε κατάθεση του χρηματικού ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό IBAN GR56 0260 2460 0000 3020 0244 833, τράπεζα EUROBANK, με την ένδειξη στην αιτιολογία “Για Τομέα Ψυχικής Υγείας” και να μας στείλετε το αποδεικτικό κατάθεσης στο email mentalhealth@laskaridisfoundation.org
Δήλωση Συμμετοχής εδώ:
(Η φόρμα συμμετοχής θα δέχεται αιτήσεις από 1η έως 15 Νοεμβρίου)
Πληροφορίες: Τ: 2169003721,📬 levanti@laskaridisfoundation.org
Βεβαίωση παρακολούθησης θα δοθεί στους συμμετέχοντες που έχουν παρακολουθήσει το σύνολο των συναντήσεων.
ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ “ΚΑΙΤΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ”
Εκπαιδευτικές Δράσεις για Παιδιά
«Ένας κόσμος γεμάτος ιστορίες»
Με αφορμή ένα βιβλίο και μέσα από διάφορες δημιουργικές δραστηριότητες τα παιδιά θα πειραματιστούν, θα εκφραστούν και θα έρθουν σε επαφή με έννοιες και θέματα που τους αφορούν και τους προβληματίζουν όπως η συναίνεση, η διαφορετικότητα, η αυτοεκτίμηση, ο εκφοβισμός, η περιβαλλοντική συνείδηση σε ένα ασφαλές πλαίσιο.
Εισηγήτρια: Εύη Κυριακίδου: ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια, συντονίστρια ομάδων
❗Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά 6 έως 10 ετών.
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 4 εβδομαδιαίες συναντήσεις –
11/11/23, 18/11/23, 25/11/23 & 02/12/23
⏰Διάρκεια κάθε συνάντησης: 120΄, ημέρα: Σάββατο & ώρα: 10.00 – 12.00
Αριθμός συμμετεχόντων: 15 παιδιά
📌Αίτηση συμμετοχής