Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024
Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΒΕΠ: «Οι φθινοπωρινοί γρίφοι για την ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΕΒΕΠ: «Οι φθινοπωρινοί γρίφοι για την ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία»

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 2,5% φέτος και 2% το 2024, στην έκθεση του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας «World Economic Outlook». Το ΔΝΤ αναφέρει ότι η παγκόσμια οικονομία έδειξε ανθεκτικότητα στις διαδοχικές κρίσεις της πανδημίας και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά η ανάκαμψη παραμένει αργή και δεν είναι ομοιόμορφη, ενώ αναμένονται και οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Η αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης εκτιμάται 0,7% φέτος και 1,2% το 2024, δηλαδή σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με της Ελλάδας. Το ΔΝΤ αναφέρει ότι οι περισσότερες χώρες πρέπει να εφαρμόσουν αυστηρότερες δημοσιονομικές πολιτικές, όχι μόνο για να ανασυγκροτήσουν αποθέματα ασφαλείας και να περιορίσουν τους δημοσιονομικούς κινδύνους, αλλά και για να συμβάλλουν στις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%. Σημειώνει επίσης ότι το χρέος σε μία περίοδο αύξησης των επιτοκίων. είναι γενικά υψηλό σε όλο τον κόσμο.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης σχολίασε τις θετικές αξιολογήσεις και φθινοπωρινές προοπτικές ως εξής: «Όπως διαπιστώνουμε η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στη χώρα μας τον Σεπτέμβριο επιβεβαιώνεται τόσο σύμφωνα με την Eurostar όσο και την ΕΛΣΤΑΤ στα επίπεδα του 2,4% και 1,6% αντίστοιχα παρά τις φθινοπωρινές αυξήσεις και τη νέα αύξηση 9,4% που κατέγραψαν οι τιμές των τροφίμων. Οι μηνιαίες ανατιμήσεις από 5-10% στο ψωμί και δημητριακά, στο ελαιόλαδο και βρώσιμα έλαια, στα νωπά φρούτα και λαχανικά, τα γαλακτοκομικά και τα κρέατα, συνοδεύτηκαν με διψήφιες αυξήσεις στις ομάδες ένδυσης και υπόδησης, οικιακών συσκευών και εξοπλισμού, λόγω της επαναφοράς των τιμών στα επίπεδα πριν τις θερινές εκπτώσεις. Σε ετήσια βάση και ενώ τον Σεπτέμβριο του 2022 στη πρώτη πεντάδα αυξήσεων κυριαρχούσαν τα ενεργειακά προϊόντα και υπηρεσίες, φέτος το φθινόπωρο κυριαρχούν πέντε κατηγορίες τροφίμων με αυξήσεις έως και 18%. Παραταύτα, η ελληνική οικονομία θα έχει από τις καλύτερες επιδόσεις φέτος στην Ευρωζώνη, αφού είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης, τη μεγαλύτερη επιβράδυνση του ΔΤΚ και από τις λίγες χώρες που εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι και το 2028, καθώς και τη ταχύτερη μείωση της αναλογίας χρέους προς ΑΕΠ. Κρατάμε τις θετικές φθινοπωρινές αξιολογήσεις για την ελληνική οικονομία και ελπίζουμε σε ακόμα καλύτερες στο μέλλον χωρίς γρίφους.»

Related Articles

Our Ocean: Η επίσκεψη του προέδρου του Παλάου στην Ελλάδα επιβεβαιώνει τη στήριξή του στο Palau International Ship Registry 

Our Ocean: Η επίσκεψη του προέδρου του Παλάου στην Ελλάδα επιβεβαιώνει τη...

YACHTING FINANCE

  Χρηματοδοτήστε την αγορά του σκάφους σας με τα 3 επενδυτικά εργαλεία...

ΣΟΛΠ: Ημέρα εκκίνησης Φορολογικών Δηλώσεων για το 2024

Από τον  Δημήτρη  Ίσαρη πρόεδρο ΣΟΛΠ, εκλεγμένο μέλος στη  ΣΤΑ, Πρόεδρο του...