Δευτέρα , 4 Δεκέμβριος 2023
Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Απόφαση Δ.Σ.Π. για τα εξαγγελθέντα φορολογικά μέτρα της Κυβέρνησης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΕΙΡΑΙΑΣ

Απόφαση Δ.Σ.Π. για τα εξαγγελθέντα φορολογικά μέτρα της Κυβέρνησης

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά σε έκτακτη συνεδρίασή του στις 7.11.2023 με θέμα τα εξαγγελθέντα φορολογικά μέτρα της Κυβέρνησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αφού ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο του Συλλόγου για τις συναντήσεις της Αντιπροσωπείας της Ολομέλειας με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Θεοχάρη, και εκπροσώπους κοινοβουλευτικών κομμάτων, εξέδωσε την ακόλουθη απόφαση:

1.- Η φορολόγηση με βάση τεκμαρτό εισόδημα, για εισόδημα δηλαδή που δεν έχει αποκτηθεί, δεν καταπολεμά την φοροδιαφυγή αλλά οδηγεί σε επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και σε αφανισμό δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας.

2.- Η επίκληση ότι τα τεκμήρια είναι μαχητά, δεν λαμβάνει υπόψη την εμπειρία του παρελθόντος, καθώς οι όποιες προσπάθειες αμφισβήτησης έχουν αποδειχθεί ατελέσφορες. Όπως, επίσης, οικονομικά και νομικά εσφαλμένη είναι και η προσπάθεια ταύτισης των ελεύθερων επαγγελματιών με τους μισθωτούς, δεδομένου ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι διαφορετική κατηγορία εργαζομένων από αυτή των μισθωτών, ούτε αφορολόγητο εισόδημα έχουν ούτε τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές των μισθωτών. Περαιτέρω δε, χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, όχι ο καθαρός φορολογητέος μισθός  του μισθωτού αλλά ο μικτός μισθός, συνυπολογιζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών, πολλαπλασιαζόμενος αδικαιολόγητα επί 14, παρότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν λαμβάνουν δώρα και επιδόματα εορτών και αδείας.

3.- Η Κυβέρνηση δείχνει ότι αγνοεί την πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων και μάλιστα μετά από τη δεκαετή μνημονιακή περίοδο, την υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας, την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των τιμών και του πληθωρισμού. Σήμερα, η πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων αδυνατεί να ανταποκριθεί σε βασικές υποχρεώσεις, κάτι που αποδεικνύεται αναμφισβήτητα και από τα στοιχεία των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών και τον αριθμό όσων έχουν υπαχθεί στις 120 δόσεις, στοιχεία που είναι γνωστά στην Κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, το 33% περίπου των δικηγόρων βρίσκονται σε ρύθμιση οφειλών, ενώ ιδιαίτερα μεγάλος είναι και ο αριθμός των δικηγόρων που έχουν οφειλές εκτός ρύθμισης.

4.- Εάν η Κυβέρνηση ήθελε πράγματι να πατάξει  την φοροδιαφυγή θα έβαζε στο κέντρο του ενδιαφέροντός της τα μεγάλα εισοδήματα και συμφέροντα, τα οποία  όμως δεν αγγίζει, ευρισκόμενη προφανώς σε μία διαρκή αλληλεπίδραση μαζί τους. Τα φορολογικά έσοδα δεν αυξάνονται λυσιτελώς με την φορολόγηση των εισοδημάτων των 10.000 ευρώ αλλά εκείνων των εκατοντάδων χιλιάδων και εκατομμυρίων ευρώ.

5.- Η Κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά το γεγονός ότι οι δικηγόροι είναι η μόνη κατηγορία ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων που προκαταβάλει φόρο, ασφαλιστικές εισφορές και ΦΠΑ για την αμοιβή τους, μέσω των γραμματίων προείσπραξης.

6.- Για εμάς, τους δικηγόρους, είναι πρωτίστως ζήτημα  αξιοπρέπειας. Και ως εκ τούτου, ζήτημα αδιαπραγμάτευτο. Διότι χωρίς αξιοπρεπείς δικηγόρους, συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης, δεν υφίσταται ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και αποτελεσματική άσκηση του δικαιώματος δικαστικής προστασίας των πολιτών.

Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά αποφασίζει, εκφράζοντας την αντίθεσή του στα εξαγγελθέντα φορολογικά μέτρα:

(α) γενική προειδοποιητική αποχή των μελών του από όλες τις δίκες την Πέμπτη 9/11 και Παρασκευή 10/11/2023, σύμφωνα με το κατωτέρω πλαίσιο,

(β) την σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, η οποία θα ανακοινωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα,

(γ) κινητοποιήσεις, στο πλαίσιο της απόφασης της Συντονιστικής, με τους λοιπούς φορείς των ελευθέρων επαγγελματιών,

(δ) την ανάληψη επιστημονικών δράσεων για την ανάδειξη των σχετικών νομικών και ειδικότερα συνταγματικών ζητημάτων που εγείρονται και

(ε) τη δημοσιοποίηση των θέσεων του δικηγορικού σώματος με κάθε πρόσφορο τρόπο σε τοπικό και πανελλήνιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης συνέντευξης τύπου.

 

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά επιφυλάσσεται για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών του μετά τις αποφάσεις της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας που συγκαλείται εκτάκτως το Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2023.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

Ηλίας Ι. Κλάππας

Η Γεν. Γραμματέας

Παναγιώτα Α. Μπουρλετίδου

Related Articles

34ο Greek Annual Economic Summit 2023

a34th Greek Economic Summit | GES2023   Εξέχον κρίσιμο ζήτημα για την...

Χριστούγεννα 2023: Φωταγώγηση του δένδρου στις 8 Δεκεμβρίου

Πειραιάς 2023, η μαγεία των Χριστουγέννων είναι εδώ! Με ένα πλούσιο εορταστικό...

ΕΣΠ: «ΚΟΚΚΙΝΗ ΝΥΧΤΑ» ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου η Αγορά του Πειραιά ντύνεται στα κόκκινα και...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ, Πρόεδρος ΟΕΕ: Στόχοι τετραετίας

Από τον Κωνσταντίνο  Κόλλια πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και υποψήφιο στις...