Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024
Home ΠΕΙΡΑΙΑΣ Η εορτή του Αγίου Νείλου στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς
ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Η εορτή του Αγίου Νείλου στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς

Ακολουθία επί διασαλεύσει Αγίας Τραπέζης.

Μητροπολίτης Πειραιώς: «Ο Άγιος Νείλος είναι ένα άλλου είδους ίνδαλμα…»

Στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νείλου Πειραιώς Ιερούργησε σήμερα, Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, ο οποίος τέλεσε και την Ακολουθία επί διασαλεύσει Αγίας Τραπέζης.

«Ένας ομοιοπαθής με εμάς άνθρωπος, με γνωστό όνομα και επώνυμο, με γνωστό τόπο καταγωγής, με γνωστή χρονολογία γεννήσεως και θανάτου. Ένας άνθρωπος που γεννήθηκε το 1551, στην ωραία Κωμόπολη, στον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας, ο Νικόλαος Τερζάκης είναι εκείνος που συνεγείρει, εμπνέει, οδηγεί την ευχαριστιακή μας σύναξη», είπε αρχικά αναφερόμενος στον Όσιο και Θεοφόρο Νείλο τον Μυροβλύτη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ κατά την διάρκεια του κηρύγματός του.

Σημειώνοντας πως ο Άγιος Νείλος ήταν «ένας άνθρωπος σαν και εμάς, άνθρωπος με οδύνες, με δυσκολίες, με αρρώστιες, με όλα τα επιγενόμενα του κόσμου της φθοράς», υπογράμμισε πως «ξεπέρασε τον παρόντα αιώνα των εμποδίων και των αντινομιών, νίκησε τελικά τον θάνατο και έγινε ο Όσιος και Θεοφόρος Νείλος ο Μυροβλύτης», καταφέρνοντας να γίνει «οικείος του Θεού», «ίνδαλμα και πρόσωπο που μας συνέχει και μας συγκροτεί». «Αυτός ο άνδρας επί τόσους τώρα αιώνες συγκροτεί τη σκέψη μας, εμπνέει την πορεία μας και τα χαριτόβρυτα λείψανά του που έχουμε εν μέσω ημών χρυσοποίκιλτα εμπνέουν, ευωδιάζουν και αγιάζουν τις καρδιές μας και τις υπάρξεις μας», πρόσθεσε.

Επισημαίνοντας τα κατορθώματα που πέτυχε ο Άγιος Νείλος με τους πνευματικούς του αγώνες, τόνισε πως «στόχος μας είναι ακριβώς η βίωση του ουρανού και η μετοχή στον ουρανό από αυτή εδώ την φλεγομένη μας γη», συμπληρώνοντας παράλληλα πως «δεν ωφελεί, η απλή προσκύνηση ενός γίγαντα του πνεύματος, ενός ήρωα της ζωής όπως είναι ο Όσιος Νείλος, αλλά η μίμησης του τρόπου της ζωής του».

«Καλούμεθα», πρόσθεσε, «αυτό το παράδειγμα να το βάλουμε μπροστά μας και να το προσλάβουμε στην καρδιά μας, στην πράξη μας, στον λόγο μας, στην απόφασή μας, να μας εμπνέει ως ιδανικό, ως ίνδαλμα» και συνεχίζοντας υπογράμμισε: «Σήμερα οι άνθρωποι έχουν ως ινδάλματα κάτι χωματένια κατασκευάσματα του κόσμου μας, κίβδηλα, ψευδή, εμπλεκόμενα σε κάθε είδους αντινομία, σε κάθε είδους παράχρηση, σε κάθε είδους ευτελισμό, ακόμη και στην ανατροπή της ανθρώπινης οντολογίας».

«Ο Άγιος Νείλος», τόνισε με έμφαση ο Σεβασμιώτατος «είναι ένα άλλου είδους ίνδαλμα, αιώνιο, άφθαρτο, ευωδιάζoν, που δείχνει ποιος είναι ο σκοπός της ζωής, γιατί ζούμε τελικά».

«Διαβάζοντας την ευχή της ‘’Αναφοράς’’, συγκλονίζομαι κάθε φορά που λέω αυτά τα λόγια: ότι δεν υπήρχαμε και όμως Εκείνος μας δημιούργησε. Και παρότι εμείς πέσαμε, και Τον υβρίσαμε και Τον αρνηθήκαμε, Εκείνος δεν σταμάτησε να κάνει οτιδήποτε, ακόμη και να δώσει τον εαυτό Του και τη ζωή Του και το αίμα Του και το σώμα Του, για να μας ανεβάσει στους ουρανούς», είπε ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, ευχόμενος το παράδειγμα του Αγίου και Θεοφόρου Νείλου του Μυροβλύτου «να μας εμπνέει, να μας οδηγεί και να μας φωτίζει».

 

Related Articles

Our Ocean: Η επίσκεψη του προέδρου του Παλάου στην Ελλάδα επιβεβαιώνει τη στήριξή του στο Palau International Ship Registry 

Our Ocean: Η επίσκεψη του προέδρου του Παλάου στην Ελλάδα επιβεβαιώνει τη...

Συνάντηση Κ. Κατσαφάδου με τον Πρόεδρου του ΣΕΕΝ κ. Δ. Θεοδωράτου

Προκλήσεις και ακτοπλοϊκή κίνηση Οι προκλήσεις της ακτοπλοΐας, η πράσινη μετάβαση, η...

SPIRIT SUPPLIES: Τα μυστικά για το καλύτερο τσουρέκι!

Χρησιμοποιήστε φρέσκο αγελαδινό βούτυρο καλής ποιότητας. Επιλέξτε αλεύρι με μεγάλη περιεκτικότητα πρωτεΐνης,...